2015-07-07 08:13

2015-07-07 08:13

Fullt drag i Sunne till helgen

SUNNE: "Första schack-SM på konstgräs"

Nu på fredag inleds SM i schack i Sunne, och pågår till och med 19 juli. 680 spelare är hittills anmälda, och det lär med andra ord bli fullt drag i Sparbankshallen. Eller närmare bestämt i fotbollshallen.
– Så detta blir vårt första schack-SM på konstgräs, konstaterar Bosse Hedlund, Värmlands Schackförbund, med ett leende.

Spelarna är anmälda i ett tjugotal klasser där självaste eliten, bestående av tio spelare, tävlar i SM-klassen. Det är alltså där den svenska mästaren kommer att koras. Vem som vinner blir klart tävlingarnas sista dag, men det finns värmlänningar som har chansen på en SM-titel.

– Emanuel Berg vann 2009 och 2010 och efter det vann Hans Tikkanen 2011-2013 och båda är goda kandidater, berättar Bosse Hedlund som nu hoppas att många gör ett besök i fotbollshallen kommande vecka.

– Vi vill gärna ha publik, men kan man inte ta sig till sporthallen, kan man se livesändningar på Internet. Bland annat läggs partierna för SM-gruppen ut där.

Fick frågan

Senast Värmlands schackförbund arrangerade SM var 1926, då på stadshotellet i Karlstad. Och nu är det dags igen. Denna gång är det förlagt till Sunne eftersom Sunne kommun förra året frågade VFS, Värmlands Schackförbund, om de kunde tänka sig att arrangera mästerskapet. Efter en hel del funderande bestämde sig VFS för att säga ja.

157 i en klass

Största klubben är Västerås som deltar med 43 spelare, och största klassen är schackfyranmästarna där 157 spelare är anmälda. Den börjar som Schackfyran, en rikstäckande tävling för fjärdeklassare där man först tävlar lokalt och regionalt. I samband med schack-SM blir det riksfinal.

Den som vill prova på schack den kommande veckan, har chansen i Sunne centrum. Då kan man gå en ”tipspromenad” i butiker och restauranger och lösa schackproblem. Och det hoppas förstås VFS att många gör, eftersom man vill att fler ska bli intresserade och börja spela.

– Värmlands Schackförbund är inget stort distrikt, än så länge. Förhoppningsvis ger SM och tipspromenaden draghjälp för nyrekrytering.

En hjärnornas kamp

Varför ska man då börja spela schack?

– Därför att det är väldigt intressant, en snabb verklighetsflykt där man glömmer allt annat. Att spela schack har också bra inverkan på koncentrationsförmågan i största allmänhet. Det är en hjärnornas kamp, en dragdrog, säger Bosse och jämför schack med fotboll:

– Har man kontroll på mittfältet i fotboll, har man kontroll på matchen. Så är det även i schack, fast där kallas det centrum. Och är det låst på mitten anfaller man på kanterna, både i fotboll och schack.

Spelarna är anmälda i ett tjugotal klasser där självaste eliten, bestående av tio spelare, tävlar i SM-klassen. Det är alltså där den svenska mästaren kommer att koras. Vem som vinner blir klart tävlingarnas sista dag, men det finns värmlänningar som har chansen på en SM-titel.

– Emanuel Berg vann 2009 och 2010 och efter det vann Hans Tikkanen 2011-2013 och båda är goda kandidater, berättar Bosse Hedlund som nu hoppas att många gör ett besök i fotbollshallen kommande vecka.

– Vi vill gärna ha publik, men kan man inte ta sig till sporthallen, kan man se livesändningar på Internet. Bland annat läggs partierna för SM-gruppen ut där.

Fick frågan

Senast Värmlands schackförbund arrangerade SM var 1926, då på stadshotellet i Karlstad. Och nu är det dags igen. Denna gång är det förlagt till Sunne eftersom Sunne kommun förra året frågade VFS, Värmlands Schackförbund, om de kunde tänka sig att arrangera mästerskapet. Efter en hel del funderande bestämde sig VFS för att säga ja.

157 i en klass

Största klubben är Västerås som deltar med 43 spelare, och största klassen är schackfyranmästarna där 157 spelare är anmälda. Den börjar som Schackfyran, en rikstäckande tävling för fjärdeklassare där man först tävlar lokalt och regionalt. I samband med schack-SM blir det riksfinal.

Den som vill prova på schack den kommande veckan, har chansen i Sunne centrum. Då kan man gå en ”tipspromenad” i butiker och restauranger och lösa schackproblem. Och det hoppas förstås VFS att många gör, eftersom man vill att fler ska bli intresserade och börja spela.

– Värmlands Schackförbund är inget stort distrikt, än så länge. Förhoppningsvis ger SM och tipspromenaden draghjälp för nyrekrytering.

En hjärnornas kamp

Varför ska man då börja spela schack?

– Därför att det är väldigt intressant, en snabb verklighetsflykt där man glömmer allt annat. Att spela schack har också bra inverkan på koncentrationsförmågan i största allmänhet. Det är en hjärnornas kamp, en dragdrog, säger Bosse och jämför schack med fotboll:

– Har man kontroll på mittfältet i fotboll, har man kontroll på matchen. Så är det även i schack, fast där kallas det centrum. Och är det låst på mitten anfaller man på kanterna, både i fotboll och schack.