2015-06-25 19:16

2015-06-25 19:22

Freja af Fryken räddad från konkurs

FRYKSDALEN: Glädjande nyheter för Frejaföreningen

Ångbåten Freja af Fryken var en hårsmån från att gå under.
Men på torsdagen stod det klart att ångbåtsföreningen fått till en uppgörelse med banken.
– Det överhängande konkurshotet är löst, säger ordförande Lennart Österwald.

I sommar ska fartyget Freja af Fryken åter synas på sjön Fryken efter att ha legat vid kaj i Fryksta hela förra säsongen.

– Det känns väldigt gott! Vi har gjort en ackordsuppgörelse och kommit överens med banken. Inga belopp ska nämnas. Nu kan vi koncentrera oss på att renovera fartyget igen, säger Lennart Österwald, ordförande i ångbåtsföreningen. Han är både lättad och glad över att Freja af Fryken har räddats kvar i Värmland.

Kan äska bidrag

Ångbåten är i stort behov av renovering.

– Nu är det dags att se över vad som krävs för att få henne godkänd och besiktigad. När vi drog i gång projektet 1993 hade vi inga pengar. Nu har vi äntligen löst banklånet som vi tvingades ta 1997. Det lånet grundade sig bland annat i branden 1996, som skedde tre veckor före sjösättning. Vi har hela tiden slitits med likviditetsproblem, säger Lennart Österwald.

Tack vare uppgörelsen med banken kan föreningen nu äska pengar.

– Nu behöver vi fylla på med mer! Riksantikvarieämbetet har godkänt ett anslag till Frejas renovering på 135 000 kronor och vi har även fått ett bidrag från Gustaf Adolfs minnesfond på 50 000 kronor. I sommar ska vi försöka se till att visa henne mer på sjön och samla pengar från privatpersoner, säger Lennart Österwald.

Räddad – snart K-märkt

Ångbåtsföreningens ansökan om K-märkning har fått positivt besked.

Det kan få en avgörande betydelse för Frejas framtid.

– Det medför att hon har ett större skydd och möjlighet till stöd. K-märkningen kommer att ske i sommar. Hon är även markerad som ett traditionsfartyg, säger Lennart Österwald.

I sommar ska fartyget Freja af Fryken åter synas på sjön Fryken efter att ha legat vid kaj i Fryksta hela förra säsongen.

– Det känns väldigt gott! Vi har gjort en ackordsuppgörelse och kommit överens med banken. Inga belopp ska nämnas. Nu kan vi koncentrera oss på att renovera fartyget igen, säger Lennart Österwald, ordförande i ångbåtsföreningen. Han är både lättad och glad över att Freja af Fryken har räddats kvar i Värmland.

Kan äska bidrag

Ångbåten är i stort behov av renovering.

– Nu är det dags att se över vad som krävs för att få henne godkänd och besiktigad. När vi drog i gång projektet 1993 hade vi inga pengar. Nu har vi äntligen löst banklånet som vi tvingades ta 1997. Det lånet grundade sig bland annat i branden 1996, som skedde tre veckor före sjösättning. Vi har hela tiden slitits med likviditetsproblem, säger Lennart Österwald.

Tack vare uppgörelsen med banken kan föreningen nu äska pengar.

– Nu behöver vi fylla på med mer! Riksantikvarieämbetet har godkänt ett anslag till Frejas renovering på 135 000 kronor och vi har även fått ett bidrag från Gustaf Adolfs minnesfond på 50 000 kronor. I sommar ska vi försöka se till att visa henne mer på sjön och samla pengar från privatpersoner, säger Lennart Österwald.

Räddad – snart K-märkt

Ångbåtsföreningens ansökan om K-märkning har fått positivt besked.

Det kan få en avgörande betydelse för Frejas framtid.

– Det medför att hon har ett större skydd och möjlighet till stöd. K-märkningen kommer att ske i sommar. Hon är även markerad som ett traditionsfartyg, säger Lennart Österwald.