2015-06-19 06:00

2015-06-19 06:00

"Sill, lax och jordgubbar är viktigast"

MIDSOMMAR: Eva delar med sig av sina bästa tips

Favoriter. I dag är det midsommarafton, och för er som ännu inte bestämt vad ni ska äta, delar kocken Eva Thorsson med sig av några favoritrecept.
– För mig blir det väldigt mycket sill, och gärna lax. Och färskpotatis förstås, och jordgubbar, berättar hon.

Eva Thorsson kommer från en matlagningsintresserad familj, och började själv laga mat tidigt. Redan som 13-åring hjälpte hon till på en restaurang i Torsby och på den vägen är det. 1984 blev hon kock på Länsmansgården och har jobbat som kökschef där från 1992. För ett par år sedan ledde hennes och övrig kökspersonals arbete fram till att Länsmansgården togs upp i restaurangguiden White Guide.

– Första året fick vi 63 poäng, och andra året höjde vi oss en poäng. Det var roligt, speciellt som jag skrev de flesta menyerna och även hittade på en del recept själv, berättar hon.

Lokalproducerat

Den första april i år bytte Eva jobb och är nu köksansvarig på Allégården där de lagar mat till cirka 300 personer varje dag.

– Att laga god husmanskost till äldre är en utmaning i sig. Mitt mål är att laga maten ännu mer från grunden och använda lokalproducerade varor i större utsträckning, berättar hon.

Och Eva lagar inte bara mat till de äldre. På Allégården finns även Allébaren där allmänheten kan äta frukost och lunch.

Sill i lime och bacardi

Nu är förberedelserna inför midsommarfirandet i full gång och Eva har förstås fullt fokus på maten. Och hon har sina favoriter på midsommarafton.

– Visst är det gott med grillat, men sillen och laxen tycker jag ändå är viktigast. Laxen kokar jag gärna och serverar med gammaldags skarpsås och sedan gör jag även sillröra och lägga in sill i lime och bacardi. Det är lite annorlunda. Till efterrätt gör jag marängtårta med grädde blandad med lemon curd och ovanpå det massor med jordgubbar.

Varsågoda, här kommer några av Evas egna favoriter! (Klicka på länken under ingressen)

Eva Thorsson kommer från en matlagningsintresserad familj, och började själv laga mat tidigt. Redan som 13-åring hjälpte hon till på en restaurang i Torsby och på den vägen är det. 1984 blev hon kock på Länsmansgården och har jobbat som kökschef där från 1992. För ett par år sedan ledde hennes och övrig kökspersonals arbete fram till att Länsmansgården togs upp i restaurangguiden White Guide.

– Första året fick vi 63 poäng, och andra året höjde vi oss en poäng. Det var roligt, speciellt som jag skrev de flesta menyerna och även hittade på en del recept själv, berättar hon.

Lokalproducerat

Den första april i år bytte Eva jobb och är nu köksansvarig på Allégården där de lagar mat till cirka 300 personer varje dag.

– Att laga god husmanskost till äldre är en utmaning i sig. Mitt mål är att laga maten ännu mer från grunden och använda lokalproducerade varor i större utsträckning, berättar hon.

Och Eva lagar inte bara mat till de äldre. På Allégården finns även Allébaren där allmänheten kan äta frukost och lunch.

Sill i lime och bacardi

Nu är förberedelserna inför midsommarfirandet i full gång och Eva har förstås fullt fokus på maten. Och hon har sina favoriter på midsommarafton.

– Visst är det gott med grillat, men sillen och laxen tycker jag ändå är viktigast. Laxen kokar jag gärna och serverar med gammaldags skarpsås och sedan gör jag även sillröra och lägga in sill i lime och bacardi. Det är lite annorlunda. Till efterrätt gör jag marängtårta med grädde blandad med lemon curd och ovanpå det massor med jordgubbar.

Varsågoda, här kommer några av Evas egna favoriter! (Klicka på länken under ingressen)