2015-06-16 17:38

2015-06-16 17:38

Unga testar teknik på sommarläger

SUNNE: 57 ungdomar från hela länet

57 ungdomar från hela Värmland går just nu på teknikläger i Sunne.

Några lär sig att designa och framställa en alldeles egen godispåse i Broby Grafiskas tryckpress.

Andra noviser testar att svetsa och svarva.

Målet? Att locka dem till industrin!

Under två dagar får ett gäng sommarlovslediga tonåringar testa den grafiska branschen och verkstadsindustrin i Sunne. På tisdagen gav deltagarna tekniklägret tummen upp, även om många av dem hade fått ställa väckarklockan på tidig ringning.

– Det är roligt att få träffa nya människor och att göra en egen godispåse, säger Klara Eriksson från Karlstad, som inte direkt funderat på att jobba inom industrin.

Internationell karriär

– Jag är väldigt intresserad av teknik. Det är roligt med design, säger Noor Altememy från Karlstad.

S/G Broby satsar på att locka fler gymnasieelever till Sunne.

– Idag vill många unga vara självständiga, tjäna pengar och kunna göra en internationell karriär direkt efter gymnasiet. Ett jobb inom den grafiska industrin och tillverkningsindustrin ger ungdomarna de möjligheterna. Vi vill genom tekniklägret att eleverna ska få möjlighet att prova på vad man lär sig på en industriteknisk utbildning och vad det kan leda till för jobb, säger Ronnie Palmqvist, rektor på SG/Broby.

Generationsskifte

Branscherna stödjer lägret, eftersom de är i stort behov av rätt utbildad arbetskraft på grund av hög teknikutveckling och kommande generationsskifte.

– Inom en 5-8-årsperiod kommer det att ske stora pensionsavgångar inom branschen och behovet är stort av kompetens som kan den nya tekniken. Skolan erbjuder möjlighet till vidareutbildning på alla nivåer och är navet för utvecklingen i branschen, säger Leif Backman, vd Flexopartner/Marvaco, ordförande i programrådet för Grafisk produktion.

Under två dagar får ett gäng sommarlovslediga tonåringar testa den grafiska branschen och verkstadsindustrin i Sunne. På tisdagen gav deltagarna tekniklägret tummen upp, även om många av dem hade fått ställa väckarklockan på tidig ringning.

– Det är roligt att få träffa nya människor och att göra en egen godispåse, säger Klara Eriksson från Karlstad, som inte direkt funderat på att jobba inom industrin.

Internationell karriär

– Jag är väldigt intresserad av teknik. Det är roligt med design, säger Noor Altememy från Karlstad.

S/G Broby satsar på att locka fler gymnasieelever till Sunne.

– Idag vill många unga vara självständiga, tjäna pengar och kunna göra en internationell karriär direkt efter gymnasiet. Ett jobb inom den grafiska industrin och tillverkningsindustrin ger ungdomarna de möjligheterna. Vi vill genom tekniklägret att eleverna ska få möjlighet att prova på vad man lär sig på en industriteknisk utbildning och vad det kan leda till för jobb, säger Ronnie Palmqvist, rektor på SG/Broby.

Generationsskifte

Branscherna stödjer lägret, eftersom de är i stort behov av rätt utbildad arbetskraft på grund av hög teknikutveckling och kommande generationsskifte.

– Inom en 5-8-årsperiod kommer det att ske stora pensionsavgångar inom branschen och behovet är stort av kompetens som kan den nya tekniken. Skolan erbjuder möjlighet till vidareutbildning på alla nivåer och är navet för utvecklingen i branschen, säger Leif Backman, vd Flexopartner/Marvaco, ordförande i programrådet för Grafisk produktion.