2015-03-24 09:55

2015-03-24 11:13

S(t)imulerande nytillskott på Södra Viken

SUNNE: Maximerar elevernas maskinfärdigheter

Det var högtidlig stämning i fredags när Södra Viken invigde sitt nya studierum för simulatorundervisning. Med realistiska program kan eleverna förbättra sina kunskaper om maskinerna innan de sätter sig bakom de verkliga spakarna.
– Utan att skryta för mycket kan vi med säkerhet säga att vi driver utvecklingen av simulatorundervisning i Sverige, säger Morgan Andersson, rektor.

Simulatorer har använts i undervisningen på Södra Viken sedan 2008, men med betydligt färre maskiner och av lägre kvalité samt fördelade i olika lokaler. Det nyinvigda lärcentret samlar alla simulatorer, både för Naturbruksprogrammet och Fordon/transportprogrammet, i samma lokal, med den senaste tekniken.

Investering

Lärcentret är ett samarbete mellan Södra Viken och Stiftelsen Ljungbergsfonden, som varje år ger 25 miljoner kronor i bidrag till utvecklingsprojekt inom teknik, naturvetenskap och entreprenörskap. Varje år sedan 2007 har Södra viken fått 700 000 kronor från Ljungbergsfonden till sin verksamhet. Projektet med just simulatorlärcentret har pågått sedan 2013 och har kostat cirka sex miljoner kronor. Anders Jakobsson Åhs, lärare, påpekade att lärcentret är en investering som mäts inte bara i elevkunskap.

– Det är många som inte förstår vad en skogsmaskin är innan de själva sitter i en. Här har man möjlighet att förstå helt hur maskinerna fungerar utan att köra en. Det gör att vi sparar mycket bränsle, vilket är bra både för miljön och ekonomin. En simulator kostar cirka 400 000, jämfört med en skördare, som man får räkna med fyra miljoner för.

Studiero

Med dämpad belysning, tystnad och skogsmönstrad inredning vill man få en inspirerande och studiemotiverande känsla i lokalen.

– Det är nästan som att gå in i kyrkan; inga telefoner som ringer och stör utan en väldigt behaglig och lugn studiemiljö, säger Inge Hedin, informatör på skolan.

Välrustad

Robert Berg, representant från Stora Enso, kunde vittna om hur mycket det nya lärcentret kommer rusta eleverna för framtiden.

– Skogsbranschen i Värmland och Sverige har i dag inte möjlighet att anställa någon som inte redan är en färdig yrkesman. Med hjälp av simulatorerna kommer man en bra bit på vägen, till och med inför sin första praktik. Det är roligt att se skolan erbjuda en lokal som är en studiemiljö utöver det vanliga. Så grattis Södra Viken!

 

Simulatorer har använts i undervisningen på Södra Viken sedan 2008, men med betydligt färre maskiner och av lägre kvalité samt fördelade i olika lokaler. Det nyinvigda lärcentret samlar alla simulatorer, både för Naturbruksprogrammet och Fordon/transportprogrammet, i samma lokal, med den senaste tekniken.

Investering

Lärcentret är ett samarbete mellan Södra Viken och Stiftelsen Ljungbergsfonden, som varje år ger 25 miljoner kronor i bidrag till utvecklingsprojekt inom teknik, naturvetenskap och entreprenörskap. Varje år sedan 2007 har Södra viken fått 700 000 kronor från Ljungbergsfonden till sin verksamhet. Projektet med just simulatorlärcentret har pågått sedan 2013 och har kostat cirka sex miljoner kronor. Anders Jakobsson Åhs, lärare, påpekade att lärcentret är en investering som mäts inte bara i elevkunskap.

– Det är många som inte förstår vad en skogsmaskin är innan de själva sitter i en. Här har man möjlighet att förstå helt hur maskinerna fungerar utan att köra en. Det gör att vi sparar mycket bränsle, vilket är bra både för miljön och ekonomin. En simulator kostar cirka 400 000, jämfört med en skördare, som man får räkna med fyra miljoner för.

Studiero

Med dämpad belysning, tystnad och skogsmönstrad inredning vill man få en inspirerande och studiemotiverande känsla i lokalen.

– Det är nästan som att gå in i kyrkan; inga telefoner som ringer och stör utan en väldigt behaglig och lugn studiemiljö, säger Inge Hedin, informatör på skolan.

Välrustad

Robert Berg, representant från Stora Enso, kunde vittna om hur mycket det nya lärcentret kommer rusta eleverna för framtiden.

– Skogsbranschen i Värmland och Sverige har i dag inte möjlighet att anställa någon som inte redan är en färdig yrkesman. Med hjälp av simulatorerna kommer man en bra bit på vägen, till och med inför sin första praktik. Det är roligt att se skolan erbjuda en lokal som är en studiemiljö utöver det vanliga. Så grattis Södra Viken!