2015-03-24 10:06

2015-03-24 10:06

"Glädje och sorg möts i porten"

PÅ JOBBET: Mikael är kyrkovaktmästare

Allfixare. Man tror kanske att en vaktmästare byter lampor, krattar löv och håller i nycklar. Och det gör Mikael Nermark också. Men även en herrans massa annat. Som kyrkovaktmästare håller han i princip i alla trådar i kyrkans verksamhet utom predikan.

– Där går gränsen, skrattar han.

Varken vaktmästeri eller att jobba inom kyrkan var något Mikael Nermark hade tänkt sig för framtiden, när han som 20-åring sommarjobbade med att sköta kyrkogården i Sunne. Men det var ett yrke som passade honom. Trettio år senare är han kvar på samma arbetsplats, men för fem år sedan lämnade han parkskötseln och jobbar numera mestadels inne i kyrkan.

– Det är ett jättebra jobb. Man får jobba med så mycket olika saker och känna att man finns till och gör något viktigt för människor som behöver det. Och så har jag en jättebra chef som är lyhörd och låter mig sköta mig själv. Jag trivs gôrbra.

Spindeln i nätet

Måndag och tisdag är städdagar i kyrkan. Då underhåller Mikael hela fastigheten och kollar så att allt fungerar. På onsdagar är det ofta lunchmusik. Mest jobb är det från torsdag till söndag inför dop, bröllop och begravningar. Det är många små och stora detaljer som ska till för att allt ska klaffa.

– Då kollar jag så att mikrofoner och ljudanläggning funkar, ringer i klockorna, markerar vilka psalmer som ska sjungas, fixar rätt antal ljus och med rätt färg beroende på tillställning. På begravning ställer jag även fram kistan och följer med ut till jordfästningen.

Social kompetens

Det kan vara tvära kast mellan känslorna i en kyrka. Då gäller det att som kyrkopersonal kunna hantera det.

– Ibland är det begravning klockan elva, dop klockan ett och bröllop klockan tre samma dag. Glädje och sorg möts nästan i porten. Man behöver vara socialt kompetent, serviceinriktad och kunna ta folk i både sorg och glädje.

Eftersom Sunne är ett litet ställe känner Mikael ofta de som begravs, eller i alla fall deras släktingar.

– Men jag tycker inte att det är särskilt jobbigt. Man lär sig att hantera det.

Kanske är det även en konsert på kvällen. Då blir det långa arbetsdagar för kyrkovaktmästaren.

– Men det gör mig inget alls. Vi är flera stycken som jobbar och har ett rullande schema, så man har inte alla obekväma tider.

För alla

Mikael är själv inte mer troende än allmänheten. Men det behöver man inte vara för att jobba i kyrkan – och framför allt inte för att besöka den.

– Det är viktigt att veta att man inte behöver vara religiös för att komma hit. Det är helt okej att bara sitta en stund och njuta av stillheten i en kyrka.

Frågvist

En hel del folk träffar man även en vanlig dag. Många är de som tar tillfället i akt att fråga Mikael om kyrkorelaterade saker, som när kyrkan byggdes eller vilken typ av gravsten som passar till en särskild plats.

– Och så den klassiska frågan; är det här Selma Lagerlöf är begravd? Svaret är ju nej; hon ligger på Östra Ämterviks kyrkogård.

Varken vaktmästeri eller att jobba inom kyrkan var något Mikael Nermark hade tänkt sig för framtiden, när han som 20-åring sommarjobbade med att sköta kyrkogården i Sunne. Men det var ett yrke som passade honom. Trettio år senare är han kvar på samma arbetsplats, men för fem år sedan lämnade han parkskötseln och jobbar numera mestadels inne i kyrkan.

– Det är ett jättebra jobb. Man får jobba med så mycket olika saker och känna att man finns till och gör något viktigt för människor som behöver det. Och så har jag en jättebra chef som är lyhörd och låter mig sköta mig själv. Jag trivs gôrbra.

Spindeln i nätet

Måndag och tisdag är städdagar i kyrkan. Då underhåller Mikael hela fastigheten och kollar så att allt fungerar. På onsdagar är det ofta lunchmusik. Mest jobb är det från torsdag till söndag inför dop, bröllop och begravningar. Det är många små och stora detaljer som ska till för att allt ska klaffa.

– Då kollar jag så att mikrofoner och ljudanläggning funkar, ringer i klockorna, markerar vilka psalmer som ska sjungas, fixar rätt antal ljus och med rätt färg beroende på tillställning. På begravning ställer jag även fram kistan och följer med ut till jordfästningen.

Social kompetens

Det kan vara tvära kast mellan känslorna i en kyrka. Då gäller det att som kyrkopersonal kunna hantera det.

– Ibland är det begravning klockan elva, dop klockan ett och bröllop klockan tre samma dag. Glädje och sorg möts nästan i porten. Man behöver vara socialt kompetent, serviceinriktad och kunna ta folk i både sorg och glädje.

Eftersom Sunne är ett litet ställe känner Mikael ofta de som begravs, eller i alla fall deras släktingar.

– Men jag tycker inte att det är särskilt jobbigt. Man lär sig att hantera det.

Kanske är det även en konsert på kvällen. Då blir det långa arbetsdagar för kyrkovaktmästaren.

– Men det gör mig inget alls. Vi är flera stycken som jobbar och har ett rullande schema, så man har inte alla obekväma tider.

För alla

Mikael är själv inte mer troende än allmänheten. Men det behöver man inte vara för att jobba i kyrkan – och framför allt inte för att besöka den.

– Det är viktigt att veta att man inte behöver vara religiös för att komma hit. Det är helt okej att bara sitta en stund och njuta av stillheten i en kyrka.

Frågvist

En hel del folk träffar man även en vanlig dag. Många är de som tar tillfället i akt att fråga Mikael om kyrkorelaterade saker, som när kyrkan byggdes eller vilken typ av gravsten som passar till en särskild plats.

– Och så den klassiska frågan; är det här Selma Lagerlöf är begravd? Svaret är ju nej; hon ligger på Östra Ämterviks kyrkogård.

Omväxlande arbete

Namn: Mikael Normarker.

Yrke: Kyrkovaktmästare.

Fördel med yrket: Flexibelt, omväxlande och man får träffa mycket folk.

Nackdel med yrket: Inga. Möjligen lite tungt fysiskt i bland om man sköter gravar. Annars ingenting.