2015-03-13 16:31

2015-03-13 16:31

Sunnes skidpärla 50 år

SUNNE: Konstsnö blev räddningen

Ski Sunne är klassisk mark för många alpinåkare. Legendaren Ingemar Stenmark susade nerför Finnfallets backar 1972.
– Med Stenmark drog intresset i gång på allvar, säger backens ”pappa”; Roland Einarsson. I helgen firas 50-årsjubileum!

50 meter tårta och lika många kilo godisregn bjuds Ski Sunnes besökare på vid lördagens firande.

– Vit snö, blå himmel, sol och mycket folk i backarna, det är guld värt! Nu är det som finast, säger delägaren Stefan Ranunger.

45 minuters liftkö

Han har jobbat i Finnfallet i 33 år och minns glansåren på 1980-talet. Då kunde uppemot 80 bussar trängas på parkeringen.

– Folk fick stå 45 minuter i liftkön och hann bara med totalt sex, åtta åk. Det skulle aldrig gå idag, säger Stefan Ranunger. Inför förra säsongen satsade Ski Sunne 9,5 miljoner kronor på ett nytt snösystem.

– Det var en riktig skitsäsong! Den här säsongen har varit hyfsad, förutom sportlovet, när det var regn och rusk, säger Stefan Ranunger.

Att Sunne fick en slalombacke 1965 var mycket tack vare den då unge Sunnekillen Roland Einarsson.

– Jag och några kompisar var på skidläger i Ekshärad 1962. En ledare hade slalomskidor och kunde åka i den övre delen av backen som var extremt brant. Då väcktes idén om att anlägga en slalombacke i Sunne, säger Roland Einarsson. Tillsammans med flera andra entusiaster tog projektet fart och med hjälp av kommunen kunde visionen förverkligas.

Den första backens enda släplift i Finnfallet invigdes 20 februari 1965.

– Liften var inte klar vid den första tävlingen, DM i storslalom 30 januari 1965, så de tävlande fick gå uppför backen. Vi hade ingen packmaskin heller utan fick packa snön med skidorna, säger Roland Einarsson.

I början fanns bara ett fåtal byggnader; toppstuga, torrdass och en enkel barack med biljettlucka. Under årens lopp har anläggningen successivt byggts ut med flera liftar, backar, servering, belysning och inte minst - snökanoner.

Drottningen försvann

Konstsnön blev räddningen efter ett antal snöfattiga vintrar på 1970-talet när Finnfallets sportanläggning gick i konkurs. 1976 tog Alpsport AB med Olle Alsholm och Sven Henriksson över verksamheten och installerade snökanoner. 1980 tillkom den dubbla trestolsliften och 1986 byggdes området ut på toppen.

– Jag minns när Alpsport och Sunne Alpina var värdar för alpina SM 1987 och fick kungaparet att inviga tävlingarna. Säpo undrade vart drottningen tog vägen. Ingen visste att hon hade blivit bjuden på skotertur av Sven, skrattar Roland Einarsson.

Glöden lever kvar i Finnfallet, trots vädrets nyckfullhet och osäkerheten.

– Detta är ju trots allt så in i helsike kul, säger Stefan Ranunger.

50 meter tårta och lika många kilo godisregn bjuds Ski Sunnes besökare på vid lördagens firande.

– Vit snö, blå himmel, sol och mycket folk i backarna, det är guld värt! Nu är det som finast, säger delägaren Stefan Ranunger.

45 minuters liftkö

Han har jobbat i Finnfallet i 33 år och minns glansåren på 1980-talet. Då kunde uppemot 80 bussar trängas på parkeringen.

– Folk fick stå 45 minuter i liftkön och hann bara med totalt sex, åtta åk. Det skulle aldrig gå idag, säger Stefan Ranunger. Inför förra säsongen satsade Ski Sunne 9,5 miljoner kronor på ett nytt snösystem.

– Det var en riktig skitsäsong! Den här säsongen har varit hyfsad, förutom sportlovet, när det var regn och rusk, säger Stefan Ranunger.

Att Sunne fick en slalombacke 1965 var mycket tack vare den då unge Sunnekillen Roland Einarsson.

– Jag och några kompisar var på skidläger i Ekshärad 1962. En ledare hade slalomskidor och kunde åka i den övre delen av backen som var extremt brant. Då väcktes idén om att anlägga en slalombacke i Sunne, säger Roland Einarsson. Tillsammans med flera andra entusiaster tog projektet fart och med hjälp av kommunen kunde visionen förverkligas.

Den första backens enda släplift i Finnfallet invigdes 20 februari 1965.

– Liften var inte klar vid den första tävlingen, DM i storslalom 30 januari 1965, så de tävlande fick gå uppför backen. Vi hade ingen packmaskin heller utan fick packa snön med skidorna, säger Roland Einarsson.

I början fanns bara ett fåtal byggnader; toppstuga, torrdass och en enkel barack med biljettlucka. Under årens lopp har anläggningen successivt byggts ut med flera liftar, backar, servering, belysning och inte minst - snökanoner.

Drottningen försvann

Konstsnön blev räddningen efter ett antal snöfattiga vintrar på 1970-talet när Finnfallets sportanläggning gick i konkurs. 1976 tog Alpsport AB med Olle Alsholm och Sven Henriksson över verksamheten och installerade snökanoner. 1980 tillkom den dubbla trestolsliften och 1986 byggdes området ut på toppen.

– Jag minns när Alpsport och Sunne Alpina var värdar för alpina SM 1987 och fick kungaparet att inviga tävlingarna. Säpo undrade vart drottningen tog vägen. Ingen visste att hon hade blivit bjuden på skotertur av Sven, skrattar Roland Einarsson.

Glöden lever kvar i Finnfallet, trots vädrets nyckfullhet och osäkerheten.

– Detta är ju trots allt så in i helsike kul, säger Stefan Ranunger.