2015-03-10 09:31

2015-03-10 09:32

Kvinnoporträtt på Ås brunn

ÖSTRA ÄMTERVIK: Lyfte fram lokala kvinnoprofiler på internationella kvinnodagen

Det var nästan fullt hus när Östra Ämterviks hembygdsförening bjöd in till att uppmärksamma internationella kvinnodagen på Ås brunn. Ett tjugotal personer hade kommit för att lyssna på Matts Nilssons föreläsning om sin bok Alma på Mårbacka. Förutom titelpersonen nämndes många fler starka kvinnor ur boken. Helt klart rymde Mårbacka fler beundransvärda kvinnor än författarinnan själv.

Alma på Mårbacka är en genuint lokal bok, berättade Matts Nilsson. Förutom att den utspelar sig i Östra Ämtervik och handlar om en lokal person, hans egen mamma, har boken även fått sitt utseende i trakten av formgivarna Marie Söhrman och Kjell Sundström.

– Det är en väldigt vacker bok, och det är alltid ett gott samarbete mellan flera parter. Det bevisar att vi kan göra väldigt bra saker här i bygden, lika bra som i Stockholm, sa författaren.

Unik miljö

Alma blev som nittonåring husjungfru hemma hos Selma Lagerlöf på tjugotalet. Ett mycket fint jobb för en flicka från ett arbetarhem. Hennes storasyster dog i barnsäng och då var Alma plötsligt äldsta dottern som skulle bidra till familjens ekonomi. På Mårbacka hade hon inget stort inflytande utan var en tjänsteflicka som alla andra, men hade förmånen att jobba i en atmosfär full att kreativa och rebelliska kvinnor i en tid då kvinnor i övrigt inte hade mycket inflytande i samhället. Allt i boken är sann historia – om än med en och annan liten tvist.

– Som gammal tjänsteman vill man inte skriva något påhittat, men det blir väldigt tråkigt utan någon fantasi. Men jag tror inte att det är någonting som är lur, inte, sammanfattade författaren sitt verk.

Enkätfråga : Varför ska man uppmärksamma internationella kvinnodagen?

Svar i fejsarbilderna. Enkäten läggs på sidan fyra.

Alma på Mårbacka är en genuint lokal bok, berättade Matts Nilsson. Förutom att den utspelar sig i Östra Ämtervik och handlar om en lokal person, hans egen mamma, har boken även fått sitt utseende i trakten av formgivarna Marie Söhrman och Kjell Sundström.

– Det är en väldigt vacker bok, och det är alltid ett gott samarbete mellan flera parter. Det bevisar att vi kan göra väldigt bra saker här i bygden, lika bra som i Stockholm, sa författaren.

Unik miljö

Alma blev som nittonåring husjungfru hemma hos Selma Lagerlöf på tjugotalet. Ett mycket fint jobb för en flicka från ett arbetarhem. Hennes storasyster dog i barnsäng och då var Alma plötsligt äldsta dottern som skulle bidra till familjens ekonomi. På Mårbacka hade hon inget stort inflytande utan var en tjänsteflicka som alla andra, men hade förmånen att jobba i en atmosfär full att kreativa och rebelliska kvinnor i en tid då kvinnor i övrigt inte hade mycket inflytande i samhället. Allt i boken är sann historia – om än med en och annan liten tvist.

– Som gammal tjänsteman vill man inte skriva något påhittat, men det blir väldigt tråkigt utan någon fantasi. Men jag tror inte att det är någonting som är lur, inte, sammanfattade författaren sitt verk.

Enkätfråga : Varför ska man uppmärksamma internationella kvinnodagen?

Svar i fejsarbilderna. Enkäten läggs på sidan fyra.