2015-02-17 06:00

2015-02-19 09:45

Astrid tar Selmasplats på tjugan

NYA SEDLAR: Samtliga utom guldtian byts ut

I oktober kommer de första, nya sedlarna. Då tar Astrid Lindgren över platsen på 20-kronorssedlarna efter Selma Lagerlöf.
– Att Selma funnits på tjugan i så många år har självklart betytt mycket för Mårbacka, så visst känns det vemodigt, berättar Lena Gynnemo, intendent på Mårbacka.

En bättre reklampelare än att ha bilden på Selma Lagerlöf på tjugokronorssedeln, måste vara svår att hitta. Och den har betytt en hel del för Mårbacka.

– Hela sedeln är ju reklam för Sunne, Mårbacka och Selma med tanke på att även inledningen till kapitlet om Löven ur Gösta Berlings saga finns på framsidan, och att Nils Holgersson pryder baksidan, förklarar Lena Gynnemo.

Även miljömotiv

På de nya sedlarna finns några av Sveriges mest framträdande kulturpersonligheter under 1900-talet och på baksidan finns natur- och miljömotiv som har anknytning till personerna, De nya sedlarna införs i två omgångar, först ut blir valörerna 20 kronor, 50 kronor, 200 kronor och 1000 kronor och de släpps i oktober 2015.

Taube och Garbo

Jenny Lind som prytt 50-lappen byts ut mot Evert Taube medan Dag Hammarskiöld tar över platsen på 1000-lappen efter Gustav Vasa. På den helt nya 200-kronorssedeln hittar man Ingemar Bergman. De gamla sedlarna är giltiga fram till 30 juni 2016.

I oktober 2016 kommer nya 100-lappen med Greta Garbo och nya 500-kronorssedeln som utsmyckats med Birgit Nilsson. De gamla sedlarna är giltiga till och med 30 juni 2017.

Väger hälften

Sedlarna har nya säkerhetsdetaljer som ger ett bättre skydd mot förfalskningar. Det nya är att man ska vicka på sedeln för att kontrollera att den är äkta. Då finns bilder som skiftar färg och bilder som rör sig och växlar motiv.

De nya mynten blir mindre och väger hälften av de nuvarande, medan tiokronan behålls oförändrad.

En bättre reklampelare än att ha bilden på Selma Lagerlöf på tjugokronorssedeln, måste vara svår att hitta. Och den har betytt en hel del för Mårbacka.

– Hela sedeln är ju reklam för Sunne, Mårbacka och Selma med tanke på att även inledningen till kapitlet om Löven ur Gösta Berlings saga finns på framsidan, och att Nils Holgersson pryder baksidan, förklarar Lena Gynnemo.

Även miljömotiv

På de nya sedlarna finns några av Sveriges mest framträdande kulturpersonligheter under 1900-talet och på baksidan finns natur- och miljömotiv som har anknytning till personerna, De nya sedlarna införs i två omgångar, först ut blir valörerna 20 kronor, 50 kronor, 200 kronor och 1000 kronor och de släpps i oktober 2015.

Taube och Garbo

Jenny Lind som prytt 50-lappen byts ut mot Evert Taube medan Dag Hammarskiöld tar över platsen på 1000-lappen efter Gustav Vasa. På den helt nya 200-kronorssedeln hittar man Ingemar Bergman. De gamla sedlarna är giltiga fram till 30 juni 2016.

I oktober 2016 kommer nya 100-lappen med Greta Garbo och nya 500-kronorssedeln som utsmyckats med Birgit Nilsson. De gamla sedlarna är giltiga till och med 30 juni 2017.

Väger hälften

Sedlarna har nya säkerhetsdetaljer som ger ett bättre skydd mot förfalskningar. Det nya är att man ska vicka på sedeln för att kontrollera att den är äkta. Då finns bilder som skiftar färg och bilder som rör sig och växlar motiv.

De nya mynten blir mindre och väger hälften av de nuvarande, medan tiokronan behålls oförändrad.