2015-01-23 06:00

2015-01-23 06:00

Är du medmänniska eller motmänniska?

SUNNE: Igenkännande skratt och obekväma tystnader

”Vem bestämmer vem du är, vilken attityd du bär, måttet på hur svensk du är och vad vänskap innebär? Vi bestämmer nu att det är du”. Dessa visdomsord var motto och ledstjärna på Kunskapsteaterns föreställning Hellre mångfald än enfald på Fryxellska skolan i onsdags.

Rasism, fördomar och främlingsfientlighet är inga lättsamma ämnen. Och föreställningen inleddes också på ett lite obehagligt sätt när Malte Hallquist berättar för Mattias Walan om uppenbarelsen han fick när han fick nytt blod och plötsligt fick smak för kebab. Han tänkte att han måste ha fått blod från en turk.

– Tänk då, om vi skulle stoppa invandrarna vid gränsen, tömma dem på allt deras utländska blod och fylla på med blod från svenskar! Då skulle de ju genast förstå språket och vår kultur!

Sekundersdomar

Publiken skruvar obekvämt på sig och skrattar nervöst. Nej, hur vi är sitter ju inte i blod eller gener utan i det sammanhang vi växer upp och lever i. Men den kunskapen betyder inte att världen är fri från rädsla för det annorlunda. Och det är en rädsla som ofta låter sig styras med oss.

– Det räcker med några sekunder när vi ser en person för att vi ska bilda en uppfattning om hur denne är. Ofta stämmer det ju inte riktigt, säger Malte Hallquist.

Det verkar heller inte som att genomsnittspersonens kunskaper om migration riktigt stämmer. I föreställningens quiz om invandring och världsbefolkning hade bara en person i den fullsatta aulan sex rätt av sex.

Tacka invandringen

Vad är egentligen svenskt? Duon påpekar att det allra mesta av det vi tycker är svenska saker eller typiska vardagsgrejer, som midsommarstång, köttbullar och persienner, ursprungligen kommer någon annanstans ifrån. Vårt förmögna och framgångsrika land kan vi tacka migrationen för. Det är tack vare den som vi har ett bekvämt samhälle med modern teknik och en variation av mat och underhållning.

U-landet Sverige

Många fick säkert en tankeställare under intervjun med båtflyktingen som lämnat familjen i hemlandet på grund av att de bodde så trångt, det fanns inga jobb och att religiösa ledare försökte styra deras liv. Det visar sig vara Sverige han flytt ifrån - Sverige 1915, då 1,3 miljoner svenskar flydde misären i hemlandet.

– Hundra år sedan, det är inte särskilt länge sedan sett till världens historia, sa Mattias Walan.

Första priset

Det kunde alltså lika gärna ha varit du; det är slumpen som avgör hur våra livsförutsättningar kommer bli. I rollen som lekledaren Slumpen lät Malte Hallquist eleverna Ellen och Mika snurra på Återfödelsehjulet, där man fick en ny chans att födas på ett slumpmässigt valt ställe. Varje lands yta på hjulet motsvarade dess procentsats av världens befolkning. Chansen att födas i Sverige är bara 0,13 procent.

– Vinner man en massa choklad i Stjärnvinsten på Liseberg brukar man dela med sig till de som inte vann. Har du fötts i Sverige har du redan vunnit Stjärnvinsten. Då kan vi också dela med oss till dem som inte hade samma tur, menade Malte Hallquist.

Rasism, fördomar och främlingsfientlighet är inga lättsamma ämnen. Och föreställningen inleddes också på ett lite obehagligt sätt när Malte Hallquist berättar för Mattias Walan om uppenbarelsen han fick när han fick nytt blod och plötsligt fick smak för kebab. Han tänkte att han måste ha fått blod från en turk.

– Tänk då, om vi skulle stoppa invandrarna vid gränsen, tömma dem på allt deras utländska blod och fylla på med blod från svenskar! Då skulle de ju genast förstå språket och vår kultur!

Sekundersdomar

Publiken skruvar obekvämt på sig och skrattar nervöst. Nej, hur vi är sitter ju inte i blod eller gener utan i det sammanhang vi växer upp och lever i. Men den kunskapen betyder inte att världen är fri från rädsla för det annorlunda. Och det är en rädsla som ofta låter sig styras med oss.

– Det räcker med några sekunder när vi ser en person för att vi ska bilda en uppfattning om hur denne är. Ofta stämmer det ju inte riktigt, säger Malte Hallquist.

Det verkar heller inte som att genomsnittspersonens kunskaper om migration riktigt stämmer. I föreställningens quiz om invandring och världsbefolkning hade bara en person i den fullsatta aulan sex rätt av sex.

Tacka invandringen

Vad är egentligen svenskt? Duon påpekar att det allra mesta av det vi tycker är svenska saker eller typiska vardagsgrejer, som midsommarstång, köttbullar och persienner, ursprungligen kommer någon annanstans ifrån. Vårt förmögna och framgångsrika land kan vi tacka migrationen för. Det är tack vare den som vi har ett bekvämt samhälle med modern teknik och en variation av mat och underhållning.

U-landet Sverige

Många fick säkert en tankeställare under intervjun med båtflyktingen som lämnat familjen i hemlandet på grund av att de bodde så trångt, det fanns inga jobb och att religiösa ledare försökte styra deras liv. Det visar sig vara Sverige han flytt ifrån - Sverige 1915, då 1,3 miljoner svenskar flydde misären i hemlandet.

– Hundra år sedan, det är inte särskilt länge sedan sett till världens historia, sa Mattias Walan.

Första priset

Det kunde alltså lika gärna ha varit du; det är slumpen som avgör hur våra livsförutsättningar kommer bli. I rollen som lekledaren Slumpen lät Malte Hallquist eleverna Ellen och Mika snurra på Återfödelsehjulet, där man fick en ny chans att födas på ett slumpmässigt valt ställe. Varje lands yta på hjulet motsvarade dess procentsats av världens befolkning. Chansen att födas i Sverige är bara 0,13 procent.

– Vinner man en massa choklad i Stjärnvinsten på Liseberg brukar man dela med sig till de som inte vann. Har du fötts i Sverige har du redan vunnit Stjärnvinsten. Då kan vi också dela med oss till dem som inte hade samma tur, menade Malte Hallquist.