2014-01-31 06:00

2015-07-30 16:05

Hobbyn blev till eget företag

SUNNE: Fotograf och nybliven pappa

Han är nybliven far sen en vecka tillbaka, jobbar heltid och har ett eget företag på sidan om. Mattias Blomqvist har många bollar i luften och väljer noga vad han prioriterar på sin fritid. Att fotografera startade som en hobby som sedan växte till frilans och eget företag.

Mattias Blomqvist är uppvuxen i Sunne och har inga planer på att flytta härifrån. Det är hemma för honom. När han gick media i gymnasiet på Broby Grafiska började hans intresse för fotografering växa fram. Men det förblev en hobby under många år. 2004 köpte han sin första systemkamera och då växte intresset ytterligare. Under hösten 2011 startade han sitt egna företag - Ditt foto.

– Det har blivit mycket frilans. Jag jobbar heltid med annat, det var en hobby som blev till företagande. Alla drömmer väl om att få jobba med sin hobby, säger Mattias med ett leende.

Värmland som arbetsplats

Eftersom han har ett annat arbete blir det mest kvällar och helger som ägnas åt fotograferingen. Fördelen med eget företag är att han själv kan planera när han vill och kan jobba. Och även om han bor och har sin studio i Sunne ser han hela Värmland som sin arbetsplats. För att arbeta som fotograf har han inte något behov av att ha en fast position. För tillfället har det börjat trilla in en hel del bokningar till diverse bröllop i sommar.

– Alla fotografer har sina unika stilar, vare sig det är till bröllop eller något annat. Jag tror just för bröllop i alla fall har jag hittat min stil. Sen är det givetvis kunden som avgör.

Mattias har nu jobbat 13 år som reprooperatör på Ramströms tryckeri och kan se lite likheter mellan de två olika jobben. För båda krävs ett intresse för teknik, vilket han har.

– Det jobbet trivs jag jättebra på, det är ett komplement till det andra. Båda två är väldigt kreativa jobb. En dröm vore givetvis att kunna livnära sig på fotot. Men i dagsläget är jag nöjd med hur jag har det.

Pappa för första gången

För en vecka sedan blev Mattias pappa. Han fick då en liten son med sambon Malin. Hon har sedan tidigare en dotter som nu är sju år men för Mattias var det första barnet.

– Det var obeskrivligt. Jag hade inte kunnat föreställa mig hur det skulle vara innan.

När de lämnade sjukhuset kände Mattias att han kunde pusta ut. Nu när sonen är liten vill han passa på att ta vara på tiden och kommer att prioritera sin tid därefter. När det kommer till namn är de i stort sett klara om vilket det blir.

– Alvin blir det nog. Det är det vi har sagt i alla fall.

Det sa klick direkt

Mattias och Malin har varit tillsammans i snart två år och bor tillsammans i en villa i Sunne.

– Vi träffades på Selma. Det sa klick direkt. Vi är både bästa vänner och sambos, och har många liknande intressen. Hon vill också vara med och vara assistent när jag fotar.

Tidigare har Mattias haft ett stort intresse för hockey, både att titta på och att fota. Förr fotade han mycket hockey och körde även hemsidan för Sunne IK. Det var så han började med sportfoto. Det senaste året har det dock inte blivit så mycket hockey alls då Mattias har varit tvungen att prioritera annat.

– Nu blir det väl Alvin som blir intresset. Han kanske börjar spela ishockey, och då kommer det tillbaka, säger Mattias och skrattar.

 

Mattias Blomqvist är uppvuxen i Sunne och har inga planer på att flytta härifrån. Det är hemma för honom. När han gick media i gymnasiet på Broby Grafiska började hans intresse för fotografering växa fram. Men det förblev en hobby under många år. 2004 köpte han sin första systemkamera och då växte intresset ytterligare. Under hösten 2011 startade han sitt egna företag - Ditt foto.

– Det har blivit mycket frilans. Jag jobbar heltid med annat, det var en hobby som blev till företagande. Alla drömmer väl om att få jobba med sin hobby, säger Mattias med ett leende.

Värmland som arbetsplats

Eftersom han har ett annat arbete blir det mest kvällar och helger som ägnas åt fotograferingen. Fördelen med eget företag är att han själv kan planera när han vill och kan jobba. Och även om han bor och har sin studio i Sunne ser han hela Värmland som sin arbetsplats. För att arbeta som fotograf har han inte något behov av att ha en fast position. För tillfället har det börjat trilla in en hel del bokningar till diverse bröllop i sommar.

– Alla fotografer har sina unika stilar, vare sig det är till bröllop eller något annat. Jag tror just för bröllop i alla fall har jag hittat min stil. Sen är det givetvis kunden som avgör.

Mattias har nu jobbat 13 år som reprooperatör på Ramströms tryckeri och kan se lite likheter mellan de två olika jobben. För båda krävs ett intresse för teknik, vilket han har.

– Det jobbet trivs jag jättebra på, det är ett komplement till det andra. Båda två är väldigt kreativa jobb. En dröm vore givetvis att kunna livnära sig på fotot. Men i dagsläget är jag nöjd med hur jag har det.

Pappa för första gången

För en vecka sedan blev Mattias pappa. Han fick då en liten son med sambon Malin. Hon har sedan tidigare en dotter som nu är sju år men för Mattias var det första barnet.

– Det var obeskrivligt. Jag hade inte kunnat föreställa mig hur det skulle vara innan.

När de lämnade sjukhuset kände Mattias att han kunde pusta ut. Nu när sonen är liten vill han passa på att ta vara på tiden och kommer att prioritera sin tid därefter. När det kommer till namn är de i stort sett klara om vilket det blir.

– Alvin blir det nog. Det är det vi har sagt i alla fall.

Det sa klick direkt

Mattias och Malin har varit tillsammans i snart två år och bor tillsammans i en villa i Sunne.

– Vi träffades på Selma. Det sa klick direkt. Vi är både bästa vänner och sambos, och har många liknande intressen. Hon vill också vara med och vara assistent när jag fotar.

Tidigare har Mattias haft ett stort intresse för hockey, både att titta på och att fota. Förr fotade han mycket hockey och körde även hemsidan för Sunne IK. Det var så han började med sportfoto. Det senaste året har det dock inte blivit så mycket hockey alls då Mattias har varit tvungen att prioritera annat.

– Nu blir det väl Alvin som blir intresset. Han kanske börjar spela ishockey, och då kommer det tillbaka, säger Mattias och skrattar.

 

  • Anna Nordström

Namn: Mattias Blomqvist

Ålder: 32

Bor: Sunne

Familj: Sambon Malin, bonusdottern Gry och nyblivne sonen Alvin

Arbete: Reprooperatör på Ramströms tryckeri och fotograf på egna företaget Ditt foto.

null
null