2014-01-21 06:00

2015-07-30 16:06

Känner sig lyckligt lottad som lärare

PÅ JOBBET: Susanne Ranunger

Grafisk teknik är Susanne Ranungers inriktning. Hon är gymnasielärare på Broby Grafiska sedan 14 år tillbaka och skulle inte vilja göra något annat. Hon har hittat sin inriktning och möter ständigt nya utmaningar i sin vardag.
– Det var en 20 år gammal dröm, säger Susanne, om hur det var att bli lärare.

Redan när Susanne Ranunger var 15 år visste hon att hon ville bli lärare. Men när hon var runt 20 år var hon inte riktigt mogen. Hon hamnade på andra vägar. Av en slump hamnade hon på en KY utbildning inom tryckning och grafisk teknik. Det väckte ett intresse hon inte visste att hon hade och nu har Susanne jobbat som gymnasielärare på Broby Grafiska i 14 år.

– Det är inte alla som är så lyckligt lottade att ha det så bra.

Genom åren har det blivit mer än bara ett jobb och Susanne kan inte tänka sig att göra något annat. Hon trivs både med arbetet och med eleverna.

– Eleverna är jättenyfikna när de kommer till vår utbildning. Det är som att de får lära sig ett helt nytt språk.

Står aldrig still

Eleverna jobbar mycket praktiskt på utbildningen och ingen dag är den andra lik. Projekten kan handla om allt från broschyrer till förpackningar och under lektionerna tänks det färg, layout och målgrupp. Sin yrkesroll beskriver hon som så mycket mer än bara lärare. Elever utvecklas och under tiden gäller det att stötta, pusha och vägleda.

– Jag utvecklas hela tiden, man lär sig nya saker varje dag. Man står aldrig still med elever runt sig. Det är jättekul att jobba med ungdomar.

Under sina 14 år har Susanne sett mycket hända. Själv har hon läst in lärarbehörighet och har en yrkeslärarexamen. Förutom alla nya elever som kommer och går har gymnasiet dessutom slagit ihop sig med yrkeshögskolan.

– I dag är det mer intensivt. Men det kan bero på mitt engagemang. Ju äldre man blir desto mer ansvar tar man.

Tufft vid studenten

Vid sidan av det grafiska intresset har Susanne gått sommarkurser i bokbinderi, vilket är en kunskap som hon har tagit med sig till skolan.

– Det är jag och en kollega som har varit iväg, och nu använder vi det i undervisningen. Det är jättekul. Vi har gjort historiska bokband och nu ska vi göra ett tredje.

Men trots sidospåret känner Susanne att hon har hittat sin inriktning med tryckning och grafisk teknik. Men det som engagerar henne mest är ändå eleverna och det är alltid tufft vid studenten när det är dags att säga hej då.

– Det är svårt på ett vis. På ett sätt är det en befrielse för dem när de har gått här i tre år, jag blir glad för deras skull. Men det är svårt. De försvinner och oftast hör man inget från dem efteråt. Sedan facebook kom har de som velat ha kontakt med mig kunna ha det där. Det är en del gamla elever jag har kontakt med där. Då kan jag se vad de gör i dag och det är kul.

Redan när Susanne Ranunger var 15 år visste hon att hon ville bli lärare. Men när hon var runt 20 år var hon inte riktigt mogen. Hon hamnade på andra vägar. Av en slump hamnade hon på en KY utbildning inom tryckning och grafisk teknik. Det väckte ett intresse hon inte visste att hon hade och nu har Susanne jobbat som gymnasielärare på Broby Grafiska i 14 år.

– Det är inte alla som är så lyckligt lottade att ha det så bra.

Genom åren har det blivit mer än bara ett jobb och Susanne kan inte tänka sig att göra något annat. Hon trivs både med arbetet och med eleverna.

– Eleverna är jättenyfikna när de kommer till vår utbildning. Det är som att de får lära sig ett helt nytt språk.

Står aldrig still

Eleverna jobbar mycket praktiskt på utbildningen och ingen dag är den andra lik. Projekten kan handla om allt från broschyrer till förpackningar och under lektionerna tänks det färg, layout och målgrupp. Sin yrkesroll beskriver hon som så mycket mer än bara lärare. Elever utvecklas och under tiden gäller det att stötta, pusha och vägleda.

– Jag utvecklas hela tiden, man lär sig nya saker varje dag. Man står aldrig still med elever runt sig. Det är jättekul att jobba med ungdomar.

Under sina 14 år har Susanne sett mycket hända. Själv har hon läst in lärarbehörighet och har en yrkeslärarexamen. Förutom alla nya elever som kommer och går har gymnasiet dessutom slagit ihop sig med yrkeshögskolan.

– I dag är det mer intensivt. Men det kan bero på mitt engagemang. Ju äldre man blir desto mer ansvar tar man.

Tufft vid studenten

Vid sidan av det grafiska intresset har Susanne gått sommarkurser i bokbinderi, vilket är en kunskap som hon har tagit med sig till skolan.

– Det är jag och en kollega som har varit iväg, och nu använder vi det i undervisningen. Det är jättekul. Vi har gjort historiska bokband och nu ska vi göra ett tredje.

Men trots sidospåret känner Susanne att hon har hittat sin inriktning med tryckning och grafisk teknik. Men det som engagerar henne mest är ändå eleverna och det är alltid tufft vid studenten när det är dags att säga hej då.

– Det är svårt på ett vis. På ett sätt är det en befrielse för dem när de har gått här i tre år, jag blir glad för deras skull. Men det är svårt. De försvinner och oftast hör man inget från dem efteråt. Sedan facebook kom har de som velat ha kontakt med mig kunna ha det där. Det är en del gamla elever jag har kontakt med där. Då kan jag se vad de gör i dag och det är kul.

  • Anna Nordström

Susanne Ranunger

Ålder: 49

Yrke: Yrkeslärare på gymnasiet i grafisk teknik

Fördelar med yrket: Det är aldrig tråkigt, det är nya utmaningar hela tiden. Trevliga ungdomar och trevlig personal.

Nackdelar med yrket: De stressiga perioderna, men de finns väl i alla yrken. Jag ser inga andra nackdelar.

null
null