2017-07-21 06:00

2017-07-21 06:00

Skolan har öppet på sommarlovet

STORFORS: Allmänheten får titta in på Lundsberg

Eleverna må ha ledigt, men Lundsbergs skola står ändå öppen under sommaren. Under juli har allmänheten bjudits in för en rundtur och många har tagit chansen att få se och få veta mer om den omtalade skolan.
– Vi vill bli mer öppna för allmänheten, säger Christopher Johlin, före detta elev och numera internatchef.

Det är nog många som har hört talas om Lundsbergs skola. Kända elever genom åren är bland annat prins Carl Philip, Johan Rabaeus och Christian von Koenigsegg. Skolan har även hamnat på flera löpsedlar, vilket är en anledning till att bjuda in allmänheten.

– Det är många som har tankar om skolan, men det är inte så många som faktiskt har varit här. Vi vill visa hur det ser ut och hur det är här, säger Christopher Johlin som visar besökarna runt på skolan.

Lundsbergs skola grundades 1896 av grosshandlaren William Olsson. Det första skolhuset som byggdes i trä brann ner 1906 och efter det byggdes den nuvarande skolbyggnaden. På området finns även en kyrka, ett observatorium och flera elevhem där internateleverna bor under terminerna.

Till hösten kommer omkring 180 elever att gå på skolan. Större delen bor på internatet, endast ett tiotal är dagelever som bor i närheten eller någon av de angränsande kommunerna.

Tre inriktningar

Skolan har klasser från årskurs nio till årskurs tre på gymnasiet. Eleverna kan välja på att läsa samhällsvetenskap, naturvetenskap och ekonomi. I dagsläget finns 65 anställda.

Skolan har under några år haft ett färre antal elever. Under 2016 gick 160 elever på skolan och året innan dess 144 elever. Men till år 2018 förväntas man vara över 200 elever på skolan.

– Mycket större än så vill vi inte bli. Vi vill hellre ha ett färre antal och ha koll på eleverna, säger Christopher Johlin.

Totalt finns sex olika elevhem på skolan. Samtliga är bemannade dygnet runt under alla dagar i veckan med en husmor eller husfar. Eleverna blir väckta av personalen och får måltiderna serverade i sina elevhem. Men att bo på internatet betyder inte att man blir uppassad, menar Christopher Johlin.

– Tidigare har personal städat rummen. Men det ska tas bort. Eleverna ska få ta mer ansvar, säger han.

De som bor på internatet tvättar sina egna kläder och ska även få börja vara med och laga mat. Skolan har dagligen utsatt tid för läxläsning som är obligatorisk och eleverna får vara uppe till senast klockan elva på kvällen.

– Efter elva ska det vara tyst. Då stänger vi även av nätverket. Vi vill inte bidra till att eleverna är uppe och surfar hela nätterna, säger Christopher Johlin.

”Viktigt med regler”

Att det finns många regler är nyttigt för eleverna, tror Christopher Johlin.

– Det är samma regler för alla, oavsett ålder. Det handlar om att hjälpa eleverna. Det är viktigt att veta hur man sitter och äter riktigt, hur man hälsar och så vidare, säger han.

En av skolans regler är att bära uniform på utvalda tillfällen. Eleverna ska bland annat klä sig i kavaj, skjorta och slips efter elevhem på söndagsmiddagar, högtider och när föräldrar hälsar på. Tanken är att uniformen ska få ta större plats i vardagen framöver.

– Till hösten ska eleverna även bära uniformen en skoldag i veckan, säger Christopher Johlin.

Men det behöver inte nödvändigtvis vara den klassiska kavajen längre. Skolan har tagit fram collegetröjor med logotyp som kan användas i stället för de som trivs bättre i ledigare kläder.

Hittills har skolan haft tre visningar i sommar. På onsdag ges den sista innan det är dags att starta för hösten.

Det är nog många som har hört talas om Lundsbergs skola. Kända elever genom åren är bland annat prins Carl Philip, Johan Rabaeus och Christian von Koenigsegg. Skolan har även hamnat på flera löpsedlar, vilket är en anledning till att bjuda in allmänheten.

– Det är många som har tankar om skolan, men det är inte så många som faktiskt har varit här. Vi vill visa hur det ser ut och hur det är här, säger Christopher Johlin som visar besökarna runt på skolan.

Lundsbergs skola grundades 1896 av grosshandlaren William Olsson. Det första skolhuset som byggdes i trä brann ner 1906 och efter det byggdes den nuvarande skolbyggnaden. På området finns även en kyrka, ett observatorium och flera elevhem där internateleverna bor under terminerna.

Till hösten kommer omkring 180 elever att gå på skolan. Större delen bor på internatet, endast ett tiotal är dagelever som bor i närheten eller någon av de angränsande kommunerna.

Tre inriktningar

Skolan har klasser från årskurs nio till årskurs tre på gymnasiet. Eleverna kan välja på att läsa samhällsvetenskap, naturvetenskap och ekonomi. I dagsläget finns 65 anställda.

Skolan har under några år haft ett färre antal elever. Under 2016 gick 160 elever på skolan och året innan dess 144 elever. Men till år 2018 förväntas man vara över 200 elever på skolan.

– Mycket större än så vill vi inte bli. Vi vill hellre ha ett färre antal och ha koll på eleverna, säger Christopher Johlin.

Totalt finns sex olika elevhem på skolan. Samtliga är bemannade dygnet runt under alla dagar i veckan med en husmor eller husfar. Eleverna blir väckta av personalen och får måltiderna serverade i sina elevhem. Men att bo på internatet betyder inte att man blir uppassad, menar Christopher Johlin.

– Tidigare har personal städat rummen. Men det ska tas bort. Eleverna ska få ta mer ansvar, säger han.

De som bor på internatet tvättar sina egna kläder och ska även få börja vara med och laga mat. Skolan har dagligen utsatt tid för läxläsning som är obligatorisk och eleverna får vara uppe till senast klockan elva på kvällen.

– Efter elva ska det vara tyst. Då stänger vi även av nätverket. Vi vill inte bidra till att eleverna är uppe och surfar hela nätterna, säger Christopher Johlin.

”Viktigt med regler”

Att det finns många regler är nyttigt för eleverna, tror Christopher Johlin.

– Det är samma regler för alla, oavsett ålder. Det handlar om att hjälpa eleverna. Det är viktigt att veta hur man sitter och äter riktigt, hur man hälsar och så vidare, säger han.

En av skolans regler är att bära uniform på utvalda tillfällen. Eleverna ska bland annat klä sig i kavaj, skjorta och slips efter elevhem på söndagsmiddagar, högtider och när föräldrar hälsar på. Tanken är att uniformen ska få ta större plats i vardagen framöver.

– Till hösten ska eleverna även bära uniformen en skoldag i veckan, säger Christopher Johlin.

Men det behöver inte nödvändigtvis vara den klassiska kavajen längre. Skolan har tagit fram collegetröjor med logotyp som kan användas i stället för de som trivs bättre i ledigare kläder.

Hittills har skolan haft tre visningar i sommar. På onsdag ges den sista innan det är dags att starta för hösten.

  • Frida Johansson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.