2017-04-10 10:29

2017-04-10 10:29

Lamotte gästar Storfors

VARGBROSKOLAN: Elever ska lära sig om kvinnoförtryck

På skärtorsdagen får Vargbroskolan i Storfors besök av journalisten Joakim Lamotte. Där ska han föreläsa om sexuella trakasserier och kvinnoförtryck.

Joakim Lamotte är bland annat känd för sin frispråkighet på sociala medier och talar ofta om just trakasserier och förtryck. Han har även arbetat för SVT med programmet Uppdrag granskning.

Rektor Sven-Erik Rhen, beskriver Lamottes besök som en del av skolans demokratiarbete:

– Varken kvinnoförtyck eller sexuella trakasserier hör hemma i ett demokratiskt samhälle. Det här blir en viktig föreläsning, säger han i ett pressmeddelande.

”Vill ge dem mod”

I slutet av förra året utsågs Vargbroskolan till Sveriges tryggaste och trivsammaste skola av eleverna i en SKL-enkät. Men skolan har även förhoppningar om att trivseln på fritiden ska öka och tror att arbetet med demokrati kan sätta spår utanför skoltid och verka förebyggande.

– Våra pedagoger jobbar varje dag för att motverka kränkningar, men på internet och efter skoltid kan det självklart hända saker som vi inte har kontroll över, säger Sven-Erik Rhen.

Joakim Lamotte tror att han kan göra intryck på eleverna.

– Jag vill dra mitt strå till stacken. Jag får mycket respons efter mina föreläsningar och jag vet att det är brutalt för många unga tjejer i dag. Det finns så mycket skuld och skam.

– Jag märker att killarna tar in och lyssnar på det jag säger. De allra flesta unga killar är bra och jag vill ge dem mod att vara bra förebilder och våga bryta grupptrycket. Jag kommer att prata om allt från porr till sexistiska kommentarer i omklädningsrummet, säger han in ett pressmeddelande.

Joakim Lamotte är bland annat känd för sin frispråkighet på sociala medier och talar ofta om just trakasserier och förtryck. Han har även arbetat för SVT med programmet Uppdrag granskning.

Rektor Sven-Erik Rhen, beskriver Lamottes besök som en del av skolans demokratiarbete:

– Varken kvinnoförtyck eller sexuella trakasserier hör hemma i ett demokratiskt samhälle. Det här blir en viktig föreläsning, säger han i ett pressmeddelande.

”Vill ge dem mod”

I slutet av förra året utsågs Vargbroskolan till Sveriges tryggaste och trivsammaste skola av eleverna i en SKL-enkät. Men skolan har även förhoppningar om att trivseln på fritiden ska öka och tror att arbetet med demokrati kan sätta spår utanför skoltid och verka förebyggande.

– Våra pedagoger jobbar varje dag för att motverka kränkningar, men på internet och efter skoltid kan det självklart hända saker som vi inte har kontroll över, säger Sven-Erik Rhen.

Joakim Lamotte tror att han kan göra intryck på eleverna.

– Jag vill dra mitt strå till stacken. Jag får mycket respons efter mina föreläsningar och jag vet att det är brutalt för många unga tjejer i dag. Det finns så mycket skuld och skam.

– Jag märker att killarna tar in och lyssnar på det jag säger. De allra flesta unga killar är bra och jag vill ge dem mod att vara bra förebilder och våga bryta grupptrycket. Jag kommer att prata om allt från porr till sexistiska kommentarer i omklädningsrummet, säger han in ett pressmeddelande.

  • Frida Johansson