2016-06-21 15:30

2016-06-21 15:30

Gränslöst samarbete i öst

STORFORS: 17 aktörer i gemensam satsning inom besöksnäringen

Turister bryr sig inte om kommungränser - därför har entreprenörer, föreningar och organisationer från Filipstad, Kristinehamn och Storfors slagit sina påsar samman för att gemensamt satsa på östvärmländsk sjöturism.

Ensam är inte alltid stark – men tillsammans går det att göra visioner sanna.

När representanter från de 17 aktörer som gemensamt gått in i detta projekt samlas hemma hos Kerstin och Yngve Wålstedt i Villa Furuvik i Lungsund, går det nästan ta på den positiva stämningen.

Vill visa pärlorna

Alla deltagare är verksamma runt om det fantastiska sjösystem som knyter Filipstad, Storfors och Kristinehamn samman och alla har de samma mål – att få turister, och säkerligen en del hemmablinda invånare, att se vilka pärlor som gömmer sig i de östvärmländska omgivningarna.

– Det började med att vi i Storfors kommun pratade om vår turismplan och att det borde finnas en samverkan, säger Eva Wiklund, informationschef, som haft en betydande del i att projektet blev verklighet.

När idén presenterades var det många som valde att kliva ombord på projektet, bland andra Asphyttans B&B, Nässtundets station, Bjurbäckens slussar, Badsta camping, Lungsunds kyrka och Lundsbergs skola.

Börjar med folder

Första steget i projektet har varit att sammanställa en informationsfolder där besökarna på så väl svenska som engelska, kan läsa sig till var olika besöksmål finns och när det hålls aktiviteter. Exempel på saker att förströ sig med är avkopplande spabehandlingar, spela äventyrsgolf, hyra kanot eller cykel, eller varför inte klappa en höna.

Lotta Lloyd Gregard från Bjurbäckens slusscafé, förklarar att företagarna och föreningarna i sina roller är så mycket mer än bara värdinnor och guider – de är ambassadörer för hela regionen.

– Därför är det viktigt att vi har en nära samverkan, att vi känner till varandra och kan skicka turister mellan oss, säger hon.

Ingen av de medverkande ser varandra som konkurrenter utan som tillgångar. Hartmuth Bodinger från Nässundets station belyser således också vikten av att hålla ett nära samarbete för att skapa ett livfullt Östvärmland.

– Förra året hade vi 43 000 besökare, i år tror vi det kommer bli fler än så. Och det som vi alla håller på med här, det handlar om näringslivet –det är så här det börjar. Vi kan inte sitta och vänta på att det ska komma ett stort företag med 1000 anställda och vilja etablera sig här.

Även Börje Andersson, näringslivsutvecklare, är inne på samma linje:

– Storfors drabbades hårt av många nedläggningar för ett par år sedan. Vi vill hjälpa till att starta nya företag och göra något för redan befintliga – hjälpa dem få en bättre affärsutveckling, bättre vinst och att lyfta varandra.

Hans Jildesten, (S) kommunalråd i Storfors, vill också betona att det handlar om att få hela området, hela Östvärmland, att leva upp.

– Vi klarar det inte själva, det betyder mycket att vi gör det här tillsammans.

Ensam är inte alltid stark – men tillsammans går det att göra visioner sanna.

När representanter från de 17 aktörer som gemensamt gått in i detta projekt samlas hemma hos Kerstin och Yngve Wålstedt i Villa Furuvik i Lungsund, går det nästan ta på den positiva stämningen.

Vill visa pärlorna

Alla deltagare är verksamma runt om det fantastiska sjösystem som knyter Filipstad, Storfors och Kristinehamn samman och alla har de samma mål – att få turister, och säkerligen en del hemmablinda invånare, att se vilka pärlor som gömmer sig i de östvärmländska omgivningarna.

– Det började med att vi i Storfors kommun pratade om vår turismplan och att det borde finnas en samverkan, säger Eva Wiklund, informationschef, som haft en betydande del i att projektet blev verklighet.

När idén presenterades var det många som valde att kliva ombord på projektet, bland andra Asphyttans B&B, Nässtundets station, Bjurbäckens slussar, Badsta camping, Lungsunds kyrka och Lundsbergs skola.

Börjar med folder

Första steget i projektet har varit att sammanställa en informationsfolder där besökarna på så väl svenska som engelska, kan läsa sig till var olika besöksmål finns och när det hålls aktiviteter. Exempel på saker att förströ sig med är avkopplande spabehandlingar, spela äventyrsgolf, hyra kanot eller cykel, eller varför inte klappa en höna.

Lotta Lloyd Gregard från Bjurbäckens slusscafé, förklarar att företagarna och föreningarna i sina roller är så mycket mer än bara värdinnor och guider – de är ambassadörer för hela regionen.

– Därför är det viktigt att vi har en nära samverkan, att vi känner till varandra och kan skicka turister mellan oss, säger hon.

Ingen av de medverkande ser varandra som konkurrenter utan som tillgångar. Hartmuth Bodinger från Nässundets station belyser således också vikten av att hålla ett nära samarbete för att skapa ett livfullt Östvärmland.

– Förra året hade vi 43 000 besökare, i år tror vi det kommer bli fler än så. Och det som vi alla håller på med här, det handlar om näringslivet –det är så här det börjar. Vi kan inte sitta och vänta på att det ska komma ett stort företag med 1000 anställda och vilja etablera sig här.

Även Börje Andersson, näringslivsutvecklare, är inne på samma linje:

– Storfors drabbades hårt av många nedläggningar för ett par år sedan. Vi vill hjälpa till att starta nya företag och göra något för redan befintliga – hjälpa dem få en bättre affärsutveckling, bättre vinst och att lyfta varandra.

Hans Jildesten, (S) kommunalråd i Storfors, vill också betona att det handlar om att få hela området, hela Östvärmland, att leva upp.

– Vi klarar det inte själva, det betyder mycket att vi gör det här tillsammans.

Många deltagare

De medverkande i projektet är: Hotell och camping Storlungen, Hyttsjöns hantverksbageri, Asphyttans B&B, Biljardcaféet i Storfors, Lundsbergs golfklubb, Sundviks gård, Badsta camping, Lungsunds hembygdsförening, Lundsbergs skola, Storfors församling/ Lungsunds kyrka, Posthagarnas gård, Bjuräckens slussar kanalföreningen, Nässundets station, Bjurbäckens byalag, Nässundets antikt och kuriosa, Trädgård Villa Furuvik och Bjurbäckens slusscafé.