2016-05-20 11:42

2016-05-23 18:48

Indiska toner i Lungsunds kyrka

LUNGSUND

Det är färgsprakande och överdådigt och mycket fart och fläkt. Nu kommer Bollywoodmusiken till Lungsund och i slutet av maj blir det konsert i Lungsunds kyrka. Konserten arrangeras av Aru Sandanam som är stafettläkare i Storfors och bor i Lundsberg.

Anledningen till att Bollywoodmusiken nu når Lungsund är på grund av Kerstin och Yngve Wålstedt som äger Villa Furuvik i Lundsberg. Sen i höstas har Aru Sandanam varit hyresgäst hos Kerstin och Yngve när han jobbar i Storfors.

– Vi har kommit varandra väldigt nära. Aru jobbar på dagarna och sitter hemma på kvällarna och skriver och komponerar sin musik. I Indien är han en känd musiker och nu har vår familj också börjat intressera sig för Bollywoodmusik, berättar Kerstin Wålstedt.

Bollywood är den indiska filmindustrin, en oerhört stor bransch där man producerar runt 900 filmer per år. Det är specifikt de anmärkningsvärda dans- och sångnumren som sticker ut i Bollywoodflmerna, skådespleare och musiker får ofta stjärnstatus inom kort tid och blir väldigt populära, berättar Aru Sandanam.

Själv är han också kändis i Bollywoodbranschen och har jobbat länge med filmmusik.

Vid sidan om sitt jobb som musiker i Indien driver han också en förskola för fattiga barn. Länken med Sverige är genom en svensk agronom som drev ett plantage i Sri Lanka när han var liten. Han adopterades av den svenska familjen och kom till Sverige där han läste till läkare.

Han tycker det ska bli spännande med konserten i Lungsund och hoppas att musiken kommer att beröra folk även här.

– Jag sätter melodi till alla mina låtar, sen spelar vi in i en studio där hemma, mest på tamil. Enstaka på svenska och engelska. Musiken sysslar jag mest med för att jag vill finansiera förskolan som jag driver där.

Musikerna som kommer till Storfors är Arus egna kontakter från hemlandet, en grupp ungdomar som är mellan 14 till 16 år gamla.

– Tyvärr fick bara åtta av femton visum att komma hit, men vi kommer att köra ändå. De är väldigt duktiga allihop och har Idol-liknande status hemma i Indien där de har vunnit många tävlingar. En av medlemmarna är en framstående playback singer och sjunger i bakgrunden i flera Bollywoodfilmer, säger Aru Sandanam.

Det blir dels ett framförande av indisk klassisk musik som kallas carnatic musik och mycket filmmusik plus ett uppträdande med traditionell mridangamtrumma, avslöjar han.

– Gruppen kommer till Sverige i tio dagar och spelar både i Stockholm och här. Jag har ett filmprojekt just nu i Indien så vi kommer att spela in en scen till en Bollywoodmusikal också, någonstans här i Storfors, säger Aru Sandanam.

Konserten i Lungsunds kyrka börjar klockan 19.00 den 27 maj.

Anledningen till att Bollywoodmusiken nu når Lungsund är på grund av Kerstin och Yngve Wålstedt som äger Villa Furuvik i Lundsberg. Sen i höstas har Aru Sandanam varit hyresgäst hos Kerstin och Yngve när han jobbar i Storfors.

– Vi har kommit varandra väldigt nära. Aru jobbar på dagarna och sitter hemma på kvällarna och skriver och komponerar sin musik. I Indien är han en känd musiker och nu har vår familj också börjat intressera sig för Bollywoodmusik, berättar Kerstin Wålstedt.

Bollywood är den indiska filmindustrin, en oerhört stor bransch där man producerar runt 900 filmer per år. Det är specifikt de anmärkningsvärda dans- och sångnumren som sticker ut i Bollywoodflmerna, skådespleare och musiker får ofta stjärnstatus inom kort tid och blir väldigt populära, berättar Aru Sandanam.

Själv är han också kändis i Bollywoodbranschen och har jobbat länge med filmmusik.

Vid sidan om sitt jobb som musiker i Indien driver han också en förskola för fattiga barn. Länken med Sverige är genom en svensk agronom som drev ett plantage i Sri Lanka när han var liten. Han adopterades av den svenska familjen och kom till Sverige där han läste till läkare.

Han tycker det ska bli spännande med konserten i Lungsund och hoppas att musiken kommer att beröra folk även här.

– Jag sätter melodi till alla mina låtar, sen spelar vi in i en studio där hemma, mest på tamil. Enstaka på svenska och engelska. Musiken sysslar jag mest med för att jag vill finansiera förskolan som jag driver där.

Musikerna som kommer till Storfors är Arus egna kontakter från hemlandet, en grupp ungdomar som är mellan 14 till 16 år gamla.

– Tyvärr fick bara åtta av femton visum att komma hit, men vi kommer att köra ändå. De är väldigt duktiga allihop och har Idol-liknande status hemma i Indien där de har vunnit många tävlingar. En av medlemmarna är en framstående playback singer och sjunger i bakgrunden i flera Bollywoodfilmer, säger Aru Sandanam.

Det blir dels ett framförande av indisk klassisk musik som kallas carnatic musik och mycket filmmusik plus ett uppträdande med traditionell mridangamtrumma, avslöjar han.

– Gruppen kommer till Sverige i tio dagar och spelar både i Stockholm och här. Jag har ett filmprojekt just nu i Indien så vi kommer att spela in en scen till en Bollywoodmusikal också, någonstans här i Storfors, säger Aru Sandanam.

Konserten i Lungsunds kyrka börjar klockan 19.00 den 27 maj.

  • Jennifer Sundelin

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.