2016-02-08 10:35

2016-02-08 10:35

Nöjda miner på näringslivsdagen

STORFORS: Mycket mingel och ny inspiration

Många möten blev det när näringslivet samlades på Lundsberg.

Kjell Eriksson var en av föredragshållarna. Han är före detta riksdagsman och kommunalråd i Årjäng och satte fokus på hur slump, tajming och förmågan att hugga de tillfällen som dyker upp kan förändra möjligheterna för en kommun.

– Jag träffade Olav Thon på en konferens. Från det att han signalerade att han ville bygga köpcentret i Charlottenberg tog det fyra månader till dess att vi satte spaden i marken. Hans krav var att det skulle gå snabbt och vi lyckades svara upp mot det. Idag betyder det 4500 anställda, säger Kjell Eriksson.

Flit och omtanke

Han spred också några klokheter från ordföranden i Företagarföreningen i Gnosjö:

– När jag frågade hur de kan lyckas så bra, fick jag ett konkret svar. Det handlar om flit, hederlighet, omtanke, hjälpsamhet och sund försiktighet, säger han.

Dagen bjöd också på en genomgång av Värmlands forsknings- och utvecklingsstrategi, på ett samtal kring innovationer och riskkapital med bland andra Mats William från Innovation Center, Janette Fredberg från Communicare och Cecilia Jeffner, vd för Bergslagens Sparbank. Kommunpolitiker och tjänstemän från de sex deltagande kommunerna diskuterade också hur man kan skapa tillväxt i Östra Värmland genom ökade innovationer och samarbete.

Men en programpunkt som många såg som riktigt viktig var den som de själva bjöd på.

– Jag såg det här som en chans att utvidga mitt nätverk i Östra Värmland, och jag har knutit många nya kontakter, säger Max Florenius, från advokatfirman Lyxell Florenius KB i Karlstad.

”Mingel viktigt”

Marie Oudin, kommunpolitiker från Kristinehamn, men även styrelseledamot i Stiftelsen Lundsbergs skola, var dubbelnöjd.

– Jag tycker att det har varit en riktigt intressant och spännande dag, där inte minst minglet är viktigt. Sedan är det kul att så många vill se Lundsbergs skola – jag har fått väldigt många positiva kommentarer från folk som säger att de fått en helt annan bild av skolan nu och att de gärna skulle sätta sina barn här, säger hon.

Inspirerande

Storfors kommuns näringslivsutvecklare Börje Andersson säger att han fått många positiva kommentarer under Näringslivsdagen, som var den 30:e i ordningen.

– Det känns som att det här blev ett väldigt bra arrangemang med en del inspirerande talare och chans att knyta nya kontakter – både inom näringslivet och i offentlig förvaltning, säger han.

Men det finns utrymme för förbättring trots allt:

– Jag hade gärna lyssnat på några kvinnor och gärna även några småföretagare, säger Jennie Nylenius från Nyföretagarföreningen i Hällefors och från Saxess frisör.

Kjell Eriksson var en av föredragshållarna. Han är före detta riksdagsman och kommunalråd i Årjäng och satte fokus på hur slump, tajming och förmågan att hugga de tillfällen som dyker upp kan förändra möjligheterna för en kommun.

– Jag träffade Olav Thon på en konferens. Från det att han signalerade att han ville bygga köpcentret i Charlottenberg tog det fyra månader till dess att vi satte spaden i marken. Hans krav var att det skulle gå snabbt och vi lyckades svara upp mot det. Idag betyder det 4500 anställda, säger Kjell Eriksson.

Flit och omtanke

Han spred också några klokheter från ordföranden i Företagarföreningen i Gnosjö:

– När jag frågade hur de kan lyckas så bra, fick jag ett konkret svar. Det handlar om flit, hederlighet, omtanke, hjälpsamhet och sund försiktighet, säger han.

Dagen bjöd också på en genomgång av Värmlands forsknings- och utvecklingsstrategi, på ett samtal kring innovationer och riskkapital med bland andra Mats William från Innovation Center, Janette Fredberg från Communicare och Cecilia Jeffner, vd för Bergslagens Sparbank. Kommunpolitiker och tjänstemän från de sex deltagande kommunerna diskuterade också hur man kan skapa tillväxt i Östra Värmland genom ökade innovationer och samarbete.

Men en programpunkt som många såg som riktigt viktig var den som de själva bjöd på.

– Jag såg det här som en chans att utvidga mitt nätverk i Östra Värmland, och jag har knutit många nya kontakter, säger Max Florenius, från advokatfirman Lyxell Florenius KB i Karlstad.

”Mingel viktigt”

Marie Oudin, kommunpolitiker från Kristinehamn, men även styrelseledamot i Stiftelsen Lundsbergs skola, var dubbelnöjd.

– Jag tycker att det har varit en riktigt intressant och spännande dag, där inte minst minglet är viktigt. Sedan är det kul att så många vill se Lundsbergs skola – jag har fått väldigt många positiva kommentarer från folk som säger att de fått en helt annan bild av skolan nu och att de gärna skulle sätta sina barn här, säger hon.

Inspirerande

Storfors kommuns näringslivsutvecklare Börje Andersson säger att han fått många positiva kommentarer under Näringslivsdagen, som var den 30:e i ordningen.

– Det känns som att det här blev ett väldigt bra arrangemang med en del inspirerande talare och chans att knyta nya kontakter – både inom näringslivet och i offentlig förvaltning, säger han.

Men det finns utrymme för förbättring trots allt:

– Jag hade gärna lyssnat på några kvinnor och gärna även några småföretagare, säger Jennie Nylenius från Nyföretagarföreningen i Hällefors och från Saxess frisör.

  • Eva Wiklund

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.