2016-01-11 20:06

2016-01-11 20:06

Migrationsverket stänger asylboende

STORFORS

Avsaknad av bygglov gör att Migrationsverket häver avtalet med leverantören och stänger asylboendet Gjutåsen i Storfors.

Det var den 20 november som avtalet tecknades med Alanyum AB och det skulle ha gällt till och med den 31 maj, då boendet var ett tillfälligt boende för asylsökande. Men nu hävs det alltså i förtid.

– Boendesituationen var vid avtalets tecknande väldigt akut och Migrationsverket behövde ordna tak över huvudet för människorna som sökte asyl i Sverige. Därför erbjöd vi, med tillstånd från polisen, asylsökande boende i anläggningen Gjutåsen trots avsaknaden av bygglov, säger Anna Magdesjö, enhetschef för boendeenheten på Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Boendet, som legat på Industrigatan, har redan börjat tömmas på asylsökande, som får flytta till andra boenden med hjälp av Migrationsverket.

– Det är jättebra att Migrationsverket nu flyttar ut och istället placerar de asylsökande i byggnader som är godkända för boende, säger kommunalråd Hans Jildesten till kommunens hemsida.

Anläggningen beräknas vara tom innan den 8 februari, och då börjar hävningen gälla.

”Enligt Myndighetsnämndens beslut måste byggnaderna vara återställda till kontorslokaler senast den 8 februari, annars faller ett vite på 420 000 kronor ut varannan vecka”, skriver kommunen på sin hemsida.

Det var den 20 november som avtalet tecknades med Alanyum AB och det skulle ha gällt till och med den 31 maj, då boendet var ett tillfälligt boende för asylsökande. Men nu hävs det alltså i förtid.

– Boendesituationen var vid avtalets tecknande väldigt akut och Migrationsverket behövde ordna tak över huvudet för människorna som sökte asyl i Sverige. Därför erbjöd vi, med tillstånd från polisen, asylsökande boende i anläggningen Gjutåsen trots avsaknaden av bygglov, säger Anna Magdesjö, enhetschef för boendeenheten på Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Boendet, som legat på Industrigatan, har redan börjat tömmas på asylsökande, som får flytta till andra boenden med hjälp av Migrationsverket.

– Det är jättebra att Migrationsverket nu flyttar ut och istället placerar de asylsökande i byggnader som är godkända för boende, säger kommunalråd Hans Jildesten till kommunens hemsida.

Anläggningen beräknas vara tom innan den 8 februari, och då börjar hävningen gälla.

”Enligt Myndighetsnämndens beslut måste byggnaderna vara återställda till kontorslokaler senast den 8 februari, annars faller ett vite på 420 000 kronor ut varannan vecka”, skriver kommunen på sin hemsida.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.