2017-07-14 14:19

2017-07-14 14:19

Ekshäring blir förbundskapten

PARASPORT

Ekshäringen Henrik Bergqvist är ny förbundskapten för det svenska alpina paralandslaget. Bergqvist tvingades avsluta sin skicrosskarriär endast 21 år gammal på grund av flera allvarliga skador. Nu har alltså 24-åringen landat ett riktigt tungt uppdrag.

– Jag har alltid velat jobba med skidåkning och efter att jag avslutade min karriär har jag varit fast besluten om att bli en tränare i den yttersta eliten. Att få det här uppdraget känns otroligt spännande. Det är en helt ny utmaning för mig, säger Bergqvist.

Den tidigare landslagsåkaren hann under sina aktiva år med att köra en rad världs- och Europacuptävlingar. När skadorna blev för många tänkte Bergqvist om och blev tränare. Sportchefen i paralandslaget, Niclas Grön, säger såhär om rekryteringen:

– Henrik är den ledare och person vi sökt. Han har en bakgrund som landslagsåkare och vet vilken insats som krävs för att nå toppen. Dessutom besitter Henrik en hög kompetens inom internationell alpin skidåkning, och är utbildad i idrottsvetenskap, säger Niclas Grön.

”Jobba stenhårt”

Till nästa års Paralympics i PeyongChang, Sydkorea, har Sverige med två aktiva åkare.

– Det är det kortsiktiga målet. Jag har redan varit på läger tillsammans med Aaron Lindström. Det kändes väldigt bra att få se hans åkning och lära känna varandra lite mer på djupet, säger Bergqvist.

Alpin Parasport är för tillfället ganska sval i Sverige. Något som den nye förbundskaptenen är fast besluten att ändra på.

– Jag vill få igång den alpina parasporten på riktigt. Jag vet att det finns väldigt många duktiga åkare men som inte tar det där sista steget. Vi kommer jobba stenhårt med att bygga upp verksamheten.

– Jag har alltid velat jobba med skidåkning och efter att jag avslutade min karriär har jag varit fast besluten om att bli en tränare i den yttersta eliten. Att få det här uppdraget känns otroligt spännande. Det är en helt ny utmaning för mig, säger Bergqvist.

Den tidigare landslagsåkaren hann under sina aktiva år med att köra en rad världs- och Europacuptävlingar. När skadorna blev för många tänkte Bergqvist om och blev tränare. Sportchefen i paralandslaget, Niclas Grön, säger såhär om rekryteringen:

– Henrik är den ledare och person vi sökt. Han har en bakgrund som landslagsåkare och vet vilken insats som krävs för att nå toppen. Dessutom besitter Henrik en hög kompetens inom internationell alpin skidåkning, och är utbildad i idrottsvetenskap, säger Niclas Grön.

”Jobba stenhårt”

Till nästa års Paralympics i PeyongChang, Sydkorea, har Sverige med två aktiva åkare.

– Det är det kortsiktiga målet. Jag har redan varit på läger tillsammans med Aaron Lindström. Det kändes väldigt bra att få se hans åkning och lära känna varandra lite mer på djupet, säger Bergqvist.

Alpin Parasport är för tillfället ganska sval i Sverige. Något som den nye förbundskaptenen är fast besluten att ändra på.

– Jag vill få igång den alpina parasporten på riktigt. Jag vet att det finns väldigt många duktiga åkare men som inte tar det där sista steget. Vi kommer jobba stenhårt med att bygga upp verksamheten.