2016-06-01 06:00

2016-06-01 06:00

Nytt hopp för Värmland

BACKHOPPNING: På gång i Bryngfjorden och Frykstabacken

Backhoppningen försöker få fäste i Värmland igen.
Till vintern ska det gå att prova sporten i Bryngfjordsbacken utanför Karlstad och Frykstabacken i Kil.

Det är backhopparentusiasten och flerfaldige veteranvärldsmästaren Pietro Nilsson som tagit initiativet. Han är nyinvald i Värmlands skidförbund som backhopparnasvarig och är även vald på två år som sportansvarig för backhoppning i Svenska skidförbundet.

I samband med Värmlands skidförbunds ting i Torsby var alla 13–15-åriga längdåkare och alpinister inbjudna till aktivitetsdag (Snow Team Värmland). Backhoppning var en aktivitet. Pietro hade lånat med sig Svenska skidförbundets portabla minihoppbacke och ställt upp vid Valbergsängen, och lånade ut miniskidor. Intresset var stort.

– Minst 50 provade på. Det var kö, berättar Pietro, som kämpar för att rädda backhoppningen som är på utdöende i Sverige. I Värmland finns ingen aktiv klubb kvar. Möjligheten att testa i små backar på de alpina anläggningarna är ett sätt att få fart på intresset.

Kommande vinter ser det hoppfullt ut på ett par ställen.

– Jag har träffat de som driver slalombackarna i Bryngfjorden och Kil. Jag har varit där och hittat ytor som är bra för att bygga backar i befintlig terräng. De ska hålla i gång backorna och så ska vi ha riktade aktiviteter en eller ett par helger. Det är en bra start i alla fall, säger Pietro Nilsson.

Det är backhopparentusiasten och flerfaldige veteranvärldsmästaren Pietro Nilsson som tagit initiativet. Han är nyinvald i Värmlands skidförbund som backhopparnasvarig och är även vald på två år som sportansvarig för backhoppning i Svenska skidförbundet.

I samband med Värmlands skidförbunds ting i Torsby var alla 13–15-åriga längdåkare och alpinister inbjudna till aktivitetsdag (Snow Team Värmland). Backhoppning var en aktivitet. Pietro hade lånat med sig Svenska skidförbundets portabla minihoppbacke och ställt upp vid Valbergsängen, och lånade ut miniskidor. Intresset var stort.

– Minst 50 provade på. Det var kö, berättar Pietro, som kämpar för att rädda backhoppningen som är på utdöende i Sverige. I Värmland finns ingen aktiv klubb kvar. Möjligheten att testa i små backar på de alpina anläggningarna är ett sätt att få fart på intresset.

Kommande vinter ser det hoppfullt ut på ett par ställen.

– Jag har träffat de som driver slalombackarna i Bryngfjorden och Kil. Jag har varit där och hittat ytor som är bra för att bygga backar i befintlig terräng. De ska hålla i gång backorna och så ska vi ha riktade aktiviteter en eller ett par helger. Det är en bra start i alla fall, säger Pietro Nilsson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.