2016-01-05 06:00

2016-01-05 06:00

Europadebut för nytt långloppsteam

SKIDOR: Oscar Persson siktar på plats bland de tio bästa

På söndag avgörs årets andra tävling i långloppsvärldscupen i Jizerska, Tjeckien. Tävlingen innebär Europadebut för SK Bores nya långloppssatsning Outnorth ski team.

I söndags genomförde det nystartade teamet den första tävlingen på svensk mark när Axa ski marathon avgjordes i Falun. Oscar Persson slutade fyra och Rasmus Blom gick i mål som 16:e man. Resultat som bägge Torsbyåkarna är nöjda med.

– Formen är på gång. Får jag bara vara frisk, har bra skidor och en bra dag så kan jag slå mig in på topp-tio, det är målsättningen, säger Oscar Persson.

– Det känns som att jag utvecklats ytterligare inför säsongen och förhoppningsvis kommer genomköraren i Falun göra att jag kan åka ännu bättre i Tjeckien. Blir jag bland de 40 bästa där så är det bra, säger Rasmus Blom.

Kan bli trångt

Loppet i Tjeckien kommer att bli speciellt. På grund av snöbrist kommer den fem mil långa tävlingen enligt de senaste buden att avgöras på en fem kilometer lång slinga där elitåkarna troligen måste samsas med 3–4 000 motionärer.

– I Falun körde vi tillsammans med omkring 300 motionärer på ett sex kilometer långt varv. Det blev många varvningar, spåren blev sönderkörda och stavarna sjönk djupt i snön. Det var det tuffaste loppet jag kört någon gång, säger Rasmus Blom.

– Den enda fördelen med ett lopp där vi kör flera varv är att det blir enklare med vätskekontroller. Men det är ju mycket roligare att åka från A till B, säger Oscar Persson.

Fler tävlingar

Utöver åkarna Blom och Persson kommer tre ledare att finnas på plats i Tjeckien. Outnorth ski team också ska stå på startlinjen i Tysklands deltävling i långloppsvärldscupen, Vasaloppet, Birkebeinerrennet och Årefjällsloppet samt Skinnarloppet som är en deltävling i den svenska långloppscupen.

– Vi har ett ettårigt avtal med Outnorth, i slutet av säsongen blir det nya förhandlingar och där är självklart vinterns resultat viktiga. Även med åkarna har vi ettåriga avtal, säger Hans Carlson, ordförande för SK Bore skidor.

– Elitteamets framgångar innebär också att vi kan satsa mer på de yngsta åkarna, fortsätter Carlson.

Vasaloppet

Säsongens höjdpunkt blir Vasaloppet. Oscar Persson som slutade på 17:e plats 2014 tvingades bryta tävlingen 2015, det samma gjorde Rasmus Blom.

– Vi misslyckades för en gångs skull med vallningen. I stället för att surfa på snön kändes skidorna som två plogar, säger Rasmus Blom.

– Det är sådant som händer. Lusten till revansch är väldigt stor. Att komma topp-20 igen är absolut möjligt, säger Oscar Persson.

Varken Rasmus Blom eller Oscar Persson kan än så länge leva på sin sport. Rasmus jobbar 80 procent i skidtunneln i Torsby, Oscar jobbar under vintern två dagar i veckan på Stora Enso.

Heltidssatsning

– Jag har begärt tjänstledigt från och med april. Jag vill ge skidåkningen en rejäl chans, jag känner ju att jag utvecklas och vill se hur långt jag kan nå, säger Rasmus Blom.

I teamet ingår också åkarna Johannes Ringsby och Anton Persson, dess två kommer främst att tävla i Intersportcupen i år. SK Bore har planer om att nästa säsong också starta ett elitteam inom skidskytte.

I söndags genomförde det nystartade teamet den första tävlingen på svensk mark när Axa ski marathon avgjordes i Falun. Oscar Persson slutade fyra och Rasmus Blom gick i mål som 16:e man. Resultat som bägge Torsbyåkarna är nöjda med.

– Formen är på gång. Får jag bara vara frisk, har bra skidor och en bra dag så kan jag slå mig in på topp-tio, det är målsättningen, säger Oscar Persson.

– Det känns som att jag utvecklats ytterligare inför säsongen och förhoppningsvis kommer genomköraren i Falun göra att jag kan åka ännu bättre i Tjeckien. Blir jag bland de 40 bästa där så är det bra, säger Rasmus Blom.

Kan bli trångt

Loppet i Tjeckien kommer att bli speciellt. På grund av snöbrist kommer den fem mil långa tävlingen enligt de senaste buden att avgöras på en fem kilometer lång slinga där elitåkarna troligen måste samsas med 3–4 000 motionärer.

– I Falun körde vi tillsammans med omkring 300 motionärer på ett sex kilometer långt varv. Det blev många varvningar, spåren blev sönderkörda och stavarna sjönk djupt i snön. Det var det tuffaste loppet jag kört någon gång, säger Rasmus Blom.

– Den enda fördelen med ett lopp där vi kör flera varv är att det blir enklare med vätskekontroller. Men det är ju mycket roligare att åka från A till B, säger Oscar Persson.

Fler tävlingar

Utöver åkarna Blom och Persson kommer tre ledare att finnas på plats i Tjeckien. Outnorth ski team också ska stå på startlinjen i Tysklands deltävling i långloppsvärldscupen, Vasaloppet, Birkebeinerrennet och Årefjällsloppet samt Skinnarloppet som är en deltävling i den svenska långloppscupen.

– Vi har ett ettårigt avtal med Outnorth, i slutet av säsongen blir det nya förhandlingar och där är självklart vinterns resultat viktiga. Även med åkarna har vi ettåriga avtal, säger Hans Carlson, ordförande för SK Bore skidor.

– Elitteamets framgångar innebär också att vi kan satsa mer på de yngsta åkarna, fortsätter Carlson.

Vasaloppet

Säsongens höjdpunkt blir Vasaloppet. Oscar Persson som slutade på 17:e plats 2014 tvingades bryta tävlingen 2015, det samma gjorde Rasmus Blom.

– Vi misslyckades för en gångs skull med vallningen. I stället för att surfa på snön kändes skidorna som två plogar, säger Rasmus Blom.

– Det är sådant som händer. Lusten till revansch är väldigt stor. Att komma topp-20 igen är absolut möjligt, säger Oscar Persson.

Varken Rasmus Blom eller Oscar Persson kan än så länge leva på sin sport. Rasmus jobbar 80 procent i skidtunneln i Torsby, Oscar jobbar under vintern två dagar i veckan på Stora Enso.

Heltidssatsning

– Jag har begärt tjänstledigt från och med april. Jag vill ge skidåkningen en rejäl chans, jag känner ju att jag utvecklas och vill se hur långt jag kan nå, säger Rasmus Blom.

I teamet ingår också åkarna Johannes Ringsby och Anton Persson, dess två kommer främst att tävla i Intersportcupen i år. SK Bore har planer om att nästa säsong också starta ett elitteam inom skidskytte.