2015-06-24 17:51

2015-06-25 13:09

Ruus tränar med sina idoler

SKIDOR

Marcus Ruus är ingen blyg nykomling i det svenska skidlandslaget. På tisdagen spurtslog han en etablerad stjärna som Calle Halfvarsson.

– Jag var före med väldigt liten marginal, så här lite, säger Ruus och måttar ett par centimeter mellan fingertopparna.

Värmländske Ruus tillhör utvecklingslandslaget och är för första gången med på det sommarläger som numera blivit en tradition att hamna i Torsby.

– Riktigt bra att få känna på hur snabbt de större pöjkera åker på rullskidor. Det är faktiskt en liten konstig känsla. Flera av de jag tränar tillsammans med nu har varit mina idoler. Inte minst då Calle Halfvarsson.

Marcus Ruus är värmlänningen som inför den här säsongen lämnade Årjäng och flyttade till Åsarna i Jämtland. Målet är självklart: Att bli en riktigt bra skidåkare.

– Så länge jag satsar på skidåkningen är det perfekt att bo som jag gör. Öppnar jag dörren har jag 20 meter till närmaste skidspår. Däremot den dag jag gör något annat än åker skidor, nej, då kommer jag nog inte att bo i Åsarna.

”...var för trött”

Nu är det skidsatsning som gäller. Och kände inte Calle Halfvarsson till Marcus Ruus innan detta läger så gör han det nu.

Även om den där spurtduellen uppe på toppen av Hovfjället ska tas med en nypa salt. Och det är vad Ruus gör.

– Jag startade först. Halfvarsson var säkert två minuter efter mig utifrån start. Han kom i fatt och var förbi men jag lyckades vinna spurten trots det.

Halfvarsson skrattar och säger:

– Det stämmer det Marcus säger. Han var före...jag var för trött helt enkelt.

Rikard Grip är förbundskapten för herrseniorerna och att han och förbundet år efter år återkommer till Torsby säger han så här:

– Det är inte bara för skidtunneln. Det är en del i det hela men här finns också utmärkta möjligheter i övrigt till träning i olika terränger och miljöer, Hovfjället, Gräsberget och Tossebergsklätten.

OS ett mål

Det var i Hovfjällsracet som Ruus hade sin duell med Halfvarsson.

Marcus Ruus mål med nästa säsong är att vara högt upp i resultatlistan i U23-VM och på någon av SM-distanserna. Debut i Vasaloppet finns också med i grovplaneringen.

Och på lite längre sikt då?

– Jag har höga mål. Det är OS 2018. Dit vill jag och jag ser det inte som helt omöjligt.

 

Värmländske Ruus tillhör utvecklingslandslaget och är för första gången med på det sommarläger som numera blivit en tradition att hamna i Torsby.

– Riktigt bra att få känna på hur snabbt de större pöjkera åker på rullskidor. Det är faktiskt en liten konstig känsla. Flera av de jag tränar tillsammans med nu har varit mina idoler. Inte minst då Calle Halfvarsson.

Marcus Ruus är värmlänningen som inför den här säsongen lämnade Årjäng och flyttade till Åsarna i Jämtland. Målet är självklart: Att bli en riktigt bra skidåkare.

– Så länge jag satsar på skidåkningen är det perfekt att bo som jag gör. Öppnar jag dörren har jag 20 meter till närmaste skidspår. Däremot den dag jag gör något annat än åker skidor, nej, då kommer jag nog inte att bo i Åsarna.

”...var för trött”

Nu är det skidsatsning som gäller. Och kände inte Calle Halfvarsson till Marcus Ruus innan detta läger så gör han det nu.

Även om den där spurtduellen uppe på toppen av Hovfjället ska tas med en nypa salt. Och det är vad Ruus gör.

– Jag startade först. Halfvarsson var säkert två minuter efter mig utifrån start. Han kom i fatt och var förbi men jag lyckades vinna spurten trots det.

Halfvarsson skrattar och säger:

– Det stämmer det Marcus säger. Han var före...jag var för trött helt enkelt.

Rikard Grip är förbundskapten för herrseniorerna och att han och förbundet år efter år återkommer till Torsby säger han så här:

– Det är inte bara för skidtunneln. Det är en del i det hela men här finns också utmärkta möjligheter i övrigt till träning i olika terränger och miljöer, Hovfjället, Gräsberget och Tossebergsklätten.

OS ett mål

Det var i Hovfjällsracet som Ruus hade sin duell med Halfvarsson.

Marcus Ruus mål med nästa säsong är att vara högt upp i resultatlistan i U23-VM och på någon av SM-distanserna. Debut i Vasaloppet finns också med i grovplaneringen.

Och på lite längre sikt då?

– Jag har höga mål. Det är OS 2018. Dit vill jag och jag ser det inte som helt omöjligt.