2015-03-01 08:00

2015-03-01 08:36

De är spindlar i nätet i SVT:s VM-sändningar

Två värmlänningar ser till att du kan följa Johan Olssons kamp om guldet i dag

I dag avslutas skid-VM med herrarnas femmilslopp. Två av spindlarna i nätet i SVT:s sändningar från Falun är värmlänningar.

VM i Falun är det största sportevenemanget som SVT har producerat och en av de mest omfattande sändningarna överhuvudtaget. Totalt har närmare 230 personer jobbat med sändningarna de intensiva VM-dagarna.

Två av dem är värmlänningarna Anders Yttergård och Anders Berg. Anders Berg jobbar som förste fotograf med ansvar för ett 40-tal kameror medan Anders Yttergård arbetar som assisterande producent. Anders Yttergård är uppväxt i Torsby men bor nu i Göteborg medan Anders Berg bor kvar i Torsby.

– Ja, det är en av de största produktionerna genom tiderna som SVT har gjort. Vad jag förstår är det bara kronprinsessans bröllop 2010 som var större, säger Anders Yttergård.

48 kameror

En uppfattning om hur omfattande sändningen är får man när man hör antalet kameror längs med skidspåren.

– Som mest, de dagarna när man kör på två olika femkilometerslingor, har vi 48 kameror längs spåren. Dessutom har vi runt 25 kameror även vid backhoppningen, säger Anders Yttergård som jobbar tätt tillsammans med producenten Johan Bernhagen.

– Det är mitt jobb att hålla ordning på vilka händelser som ska visas i rutan. Det brukar innebära att man fattar runt 700 beslut i timmen när det är intervallstart. 1200 beslut i timmen Detta ska dock ställas mot en tävling i skidskytte där det kan handla om att fatta upp emot 1200 beslut per timme. Men även om det är trixigt med sändningarna när det är intervallstart innebär inte det per automatik att det är lättare sändningar när det handlar om masstart.

– Det kan vara luriga sändningar där det blir stora luckor mellan åkarna. Det gör att det kan vara svårt att hålla ihop sändningen. Vi vill ju visa både när Johaug går i mål utan att för den skull missa fajten om tredjeplatsen, säger Anders Yttergård som menar att det är viktig att få flyt i sändningen.

Kombination

– Vi ska ju kombinera de tävlandes prestationer med publiken och stämningen på platsen. Just stämningen i Falun är dock något som Anders Yttergård inte märker så mycket av.

– Tyvärr får vi inte se så mycket. Vi sitter i en stor buss som är placerad i en gymnastiksal och märker väldigt lite av stämningen. Men jag har varit ute på arenan ett par gånger innan sändningsstart för att kolla kameror och så och förstår att det handlar om en enorm publikfest. Har du någon kontakt med de tävlande?

– Man kan springa på dem innan tävlingarna när man är ute och kontrollerar kamerapositioner och nere i vallabyn och så men inte annars. Men jag stötte på Dario Colognas föräldrar häromdagen, säger Anders Yttergård som efter VM-tävlingarna ska delta i sändningen från Vasaloppet nästa helg och tycker att VM-sändningarna har fungerat utmärkt.

"Fantastiskt team"

– Vi har ett fantastiskt team på plats, men visst är man lite sliten efter nästan tre veckors jobb här.  Vi har dessutom jobbat i tre år med förberedelserna, så man kommer förmodligen att uppleva en viss känsla av tomhet när tävlingarna är över. Men det är en stor ära att få ha varit med.

Så hur tror du att det går i femmilen?

– Det beror lite på vädret, men jag tror att det blir en hård fajt mellan Johan Olsson och Dario Cologna.

VM i Falun är det största sportevenemanget som SVT har producerat och en av de mest omfattande sändningarna överhuvudtaget. Totalt har närmare 230 personer jobbat med sändningarna de intensiva VM-dagarna.

Två av dem är värmlänningarna Anders Yttergård och Anders Berg. Anders Berg jobbar som förste fotograf med ansvar för ett 40-tal kameror medan Anders Yttergård arbetar som assisterande producent. Anders Yttergård är uppväxt i Torsby men bor nu i Göteborg medan Anders Berg bor kvar i Torsby.

– Ja, det är en av de största produktionerna genom tiderna som SVT har gjort. Vad jag förstår är det bara kronprinsessans bröllop 2010 som var större, säger Anders Yttergård.

48 kameror

En uppfattning om hur omfattande sändningen är får man när man hör antalet kameror längs med skidspåren.

– Som mest, de dagarna när man kör på två olika femkilometerslingor, har vi 48 kameror längs spåren. Dessutom har vi runt 25 kameror även vid backhoppningen, säger Anders Yttergård som jobbar tätt tillsammans med producenten Johan Bernhagen.

– Det är mitt jobb att hålla ordning på vilka händelser som ska visas i rutan. Det brukar innebära att man fattar runt 700 beslut i timmen när det är intervallstart. 1200 beslut i timmen Detta ska dock ställas mot en tävling i skidskytte där det kan handla om att fatta upp emot 1200 beslut per timme. Men även om det är trixigt med sändningarna när det är intervallstart innebär inte det per automatik att det är lättare sändningar när det handlar om masstart.

– Det kan vara luriga sändningar där det blir stora luckor mellan åkarna. Det gör att det kan vara svårt att hålla ihop sändningen. Vi vill ju visa både när Johaug går i mål utan att för den skull missa fajten om tredjeplatsen, säger Anders Yttergård som menar att det är viktig att få flyt i sändningen.

Kombination

– Vi ska ju kombinera de tävlandes prestationer med publiken och stämningen på platsen. Just stämningen i Falun är dock något som Anders Yttergård inte märker så mycket av.

– Tyvärr får vi inte se så mycket. Vi sitter i en stor buss som är placerad i en gymnastiksal och märker väldigt lite av stämningen. Men jag har varit ute på arenan ett par gånger innan sändningsstart för att kolla kameror och så och förstår att det handlar om en enorm publikfest. Har du någon kontakt med de tävlande?

– Man kan springa på dem innan tävlingarna när man är ute och kontrollerar kamerapositioner och nere i vallabyn och så men inte annars. Men jag stötte på Dario Colognas föräldrar häromdagen, säger Anders Yttergård som efter VM-tävlingarna ska delta i sändningen från Vasaloppet nästa helg och tycker att VM-sändningarna har fungerat utmärkt.

"Fantastiskt team"

– Vi har ett fantastiskt team på plats, men visst är man lite sliten efter nästan tre veckors jobb här.  Vi har dessutom jobbat i tre år med förberedelserna, så man kommer förmodligen att uppleva en viss känsla av tomhet när tävlingarna är över. Men det är en stor ära att få ha varit med.

Så hur tror du att det går i femmilen?

– Det beror lite på vädret, men jag tror att det blir en hård fajt mellan Johan Olsson och Dario Cologna.