2016-10-05 06:00

2016-10-05 06:00

Karatens tillväxt lyste i helgen

UNG SPORT: Landslagsjunioren Heloise Hedbom tog övertygande guld i hemmaturneringen

I lördags gick den 19:e upplagan av Heian cup av stapeln i Fröding Arena. Karateturneringen bjuder in alla från 7 år upp till 21, nybörjare som elit. Heloise Hedbom, 17 år, tog guld i sin klass för andra året i rad.

Drygt 320 ungdomar visade upp sig i 58 klasser i de två olika tävlingsgrenarna Kata och Kumite. Det var i Kumite, där slag och sparkar mot motståndaren ska vara en hand ifrån för att ge poäng, som Heloise Hedbom från Karlstad Karateklubb tog guld för andra året i rad.

I juniorklassen under 59 kg för damer vann värmländskan finalen övertygande och passade på att visa upp sitt breda register. Heloise tillhör redan landslagets utvecklingsgrupp och tränar hårt för att utgöra stommen i landslaget vars sport nyligen lades till i OS-programmet. I augusti blev det klart, nästa sommar-OS är karate med, för första gången.

– Det är väldigt svårt att bli uttagen till OS 2020, målet är givetvis att ta sig dit, säger Hedbom.

Flera värmländska guld

Guld blev det även för Hanna Skogström som ställde upp i F12-klassen för Karlstads Karateförening i grenen Kata. Grenen går ut på att den tävlande ska visa upp sina tekniker och rörelser inför tre till fem domare. Skogström imponerade och vann andra raka guldet.

– Det var kul att tävla här på hemmaplan och träffa hela karatefamiljen, berättade Karlstadstjejen.

Albnor Boshnjak åkte ut i semifinalen i grenen Kata i P12, han revanscherade sig dock i Kumite och lyckades vinna guldet i P12 Lång. Han växte mer och mer för varje match och tog ledningen stort i början på finalen, motståndaren från Katrineholms Karateklubb kämpade sig tappert in i matchen men Albnor höll undan och vann.

– Tvåa förra året, sen dess har jag satsat mer och mer på Kumite, det var skönt att vinna, säger Boshnjak, som tävlar för Karlstad Shotokan Karate.

I Kumite H Jr under 68 kg vann Karlstadsbon Aktan Nurbekov guld. Den finaste valören blev det även i Kata för William Tran i P11, Casper Rixer i P8 och Alex Nilsson i P7. Novalie Sedin knep förstaplatsen i F7-klassen. Ett guld blev det även för lag Karlstad Shotokan Karate i P12-13.

Nordens näst största karateturnering för ungdomar

Det är lag från Danmark, Norge och stora delar av Sverige som gör upp i början av oktober varje år här i Karlstad. Tävlingen är nordens näst största för ungdomar och växer hela tiden. Sju amatörklubbar från Värmland är med och arrangerar tävlingen vars namn kommer från japanskan och betyder slarvigt översatt ”nybörjare”.

Konceptet är tydligt sen starten 1997 – alla ungdomar är välkomna. I dagsläget finns 20 000 registrerade medlemmar i svenska karateförbundet.

– Att fler och fler engagerar sig i sporten beror främst på att olika generationer tränar samtidigt, det blir till en familjegrej, säger medarrangören Leif Gumaelius från Hammarö karateklubb.

Drygt 320 ungdomar visade upp sig i 58 klasser i de två olika tävlingsgrenarna Kata och Kumite. Det var i Kumite, där slag och sparkar mot motståndaren ska vara en hand ifrån för att ge poäng, som Heloise Hedbom från Karlstad Karateklubb tog guld för andra året i rad.

I juniorklassen under 59 kg för damer vann värmländskan finalen övertygande och passade på att visa upp sitt breda register. Heloise tillhör redan landslagets utvecklingsgrupp och tränar hårt för att utgöra stommen i landslaget vars sport nyligen lades till i OS-programmet. I augusti blev det klart, nästa sommar-OS är karate med, för första gången.

– Det är väldigt svårt att bli uttagen till OS 2020, målet är givetvis att ta sig dit, säger Hedbom.

Flera värmländska guld

Guld blev det även för Hanna Skogström som ställde upp i F12-klassen för Karlstads Karateförening i grenen Kata. Grenen går ut på att den tävlande ska visa upp sina tekniker och rörelser inför tre till fem domare. Skogström imponerade och vann andra raka guldet.

– Det var kul att tävla här på hemmaplan och träffa hela karatefamiljen, berättade Karlstadstjejen.

Albnor Boshnjak åkte ut i semifinalen i grenen Kata i P12, han revanscherade sig dock i Kumite och lyckades vinna guldet i P12 Lång. Han växte mer och mer för varje match och tog ledningen stort i början på finalen, motståndaren från Katrineholms Karateklubb kämpade sig tappert in i matchen men Albnor höll undan och vann.

– Tvåa förra året, sen dess har jag satsat mer och mer på Kumite, det var skönt att vinna, säger Boshnjak, som tävlar för Karlstad Shotokan Karate.

I Kumite H Jr under 68 kg vann Karlstadsbon Aktan Nurbekov guld. Den finaste valören blev det även i Kata för William Tran i P11, Casper Rixer i P8 och Alex Nilsson i P7. Novalie Sedin knep förstaplatsen i F7-klassen. Ett guld blev det även för lag Karlstad Shotokan Karate i P12-13.

Nordens näst största karateturnering för ungdomar

Det är lag från Danmark, Norge och stora delar av Sverige som gör upp i början av oktober varje år här i Karlstad. Tävlingen är nordens näst största för ungdomar och växer hela tiden. Sju amatörklubbar från Värmland är med och arrangerar tävlingen vars namn kommer från japanskan och betyder slarvigt översatt ”nybörjare”.

Konceptet är tydligt sen starten 1997 – alla ungdomar är välkomna. I dagsläget finns 20 000 registrerade medlemmar i svenska karateförbundet.

– Att fler och fler engagerar sig i sporten beror främst på att olika generationer tränar samtidigt, det blir till en familjegrej, säger medarrangören Leif Gumaelius från Hammarö karateklubb.

  • Jacob Lingefjärd

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.