2016-06-01 13:28

2016-06-01 13:48

FBK positivt till nya direktiven

ISHOCKEY: Hockeyförbundet stoppar tabeller för barn under 13 år

(UPPDATERAD) Nu går svensk ungdomshockey i samma fotspår som fotbollen.
Man stryker tabeller för barn yngre än 13 år och sanktionerar inte cuper med individuell statistik före den åldern.

Det här innebär för Färjestad och värmländska hockeyalliansens del att deras U11- och U12-klasser i Nordic Youth Trophy-konceptet måste spelas utan tabeller och individuell statistik.

– Vi ser positivt på initiativet. Det är inga problem för oss att anpassa oss efter direktiven. Det gäller att göra det bästa för barn- och ungdomsidrotten, säger Daniel Samuelsson som är ansvarig för Nordic Youth Trophy.

U11- och U12-spelarnas Nordic Youth Trophy spelas i januari nästa år.

Redan förberedda

– Vi visste vad som var på gång och har redan påbörjat arbetet med att anpassa oss efter de nya direktiven. Det går garanterat att hitta ett annat cupupplägg. När det gäller individuell statistik har vi inte haft någon sådan för de yngsta spelarna, säger Samuelsson.

Även Färjestads ungdomsansvarige Thomas Rundqvist är positiv till nyordningen:

– Vi står bakom förbundets beslut och rättar in oss i ledet.

Vad anser du själv om beslutet?

– Det är bra. Det kan gå till överdrift med poängligor och det kan sätta press på ungdomarna. Vår viktigaste uppgift är att motivera ungdomarna och ge dem bra möjligheter att utvecklas med sin ishockey.

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson motiverar beslutet så här:

Sund idrott

– Vi vill skapa förutsättningar för en sund och inkluderande barn- och ungdomsishockey där barn får vara barn och inte ses som små vuxna.

Förbundet gör flera ändringar. Från 2017-2018 spelas inte kvalspel i TV-pucken. Turneringen avgörs i sin helhet i september. Distrikten får selektera till ett TV-pucklag tidigast den 1 januari då spelarna är U15.

Förbundet utreder även möjligheterna till ett begränsande regelverk avseende övergångar före U16

Åldersdispenser i Stålbucklan tas bort. Turneringen är enbart för U14- och U16-spelare. Kvalspelet avskaffas. Turneringen spelas i sin helhet i februari och utlåningen av spelare mellan distrikten underlättas i Stålbucklan.

Det här innebär för Färjestad och värmländska hockeyalliansens del att deras U11- och U12-klasser i Nordic Youth Trophy-konceptet måste spelas utan tabeller och individuell statistik.

– Vi ser positivt på initiativet. Det är inga problem för oss att anpassa oss efter direktiven. Det gäller att göra det bästa för barn- och ungdomsidrotten, säger Daniel Samuelsson som är ansvarig för Nordic Youth Trophy.

U11- och U12-spelarnas Nordic Youth Trophy spelas i januari nästa år.

Redan förberedda

– Vi visste vad som var på gång och har redan påbörjat arbetet med att anpassa oss efter de nya direktiven. Det går garanterat att hitta ett annat cupupplägg. När det gäller individuell statistik har vi inte haft någon sådan för de yngsta spelarna, säger Samuelsson.

Även Färjestads ungdomsansvarige Thomas Rundqvist är positiv till nyordningen:

– Vi står bakom förbundets beslut och rättar in oss i ledet.

Vad anser du själv om beslutet?

– Det är bra. Det kan gå till överdrift med poängligor och det kan sätta press på ungdomarna. Vår viktigaste uppgift är att motivera ungdomarna och ge dem bra möjligheter att utvecklas med sin ishockey.

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson motiverar beslutet så här:

Sund idrott

– Vi vill skapa förutsättningar för en sund och inkluderande barn- och ungdomsishockey där barn får vara barn och inte ses som små vuxna.

Förbundet gör flera ändringar. Från 2017-2018 spelas inte kvalspel i TV-pucken. Turneringen avgörs i sin helhet i september. Distrikten får selektera till ett TV-pucklag tidigast den 1 januari då spelarna är U15.

Förbundet utreder även möjligheterna till ett begränsande regelverk avseende övergångar före U16

Åldersdispenser i Stålbucklan tas bort. Turneringen är enbart för U14- och U16-spelare. Kvalspelet avskaffas. Turneringen spelas i sin helhet i februari och utlåningen av spelare mellan distrikten underlättas i Stålbucklan.