2017-08-08 06:00

2017-08-08 06:00

Nu siktar Goop på första guldet i kusk-VM

TRAV: Medaljjakt i Kanada

Björn Goop representerar Sverige i kusk-VM, som startar på lördag.
– Det ska bli kul, säger han inför äventyret i Kanada.

Kusk-VM avgörs vartannat år sedan 1970 och Björn Goop har varit med flera gånger tidigare. Senaste VM, 2015 i Australien, tackade han dock nej till, men är nu tillbaka. VM-platsen säkrade han med förra årets andraplats i EM i Tyskland.

Tävlingen omfattar totalt 22 lopp på fem olika banor under en vecka. Inledningen sker på Century Downs i Calgary. Övriga banor är Mohawk Racetrack (Toronto), Georgian Downs (Innisfil), Hippodrome 3R (Trois-Riveries) och avslutningsvis Charlottetown Driving Park fredagen den 18 augusti.

Kuskarna samlar poäng i loppen och förutom evig ära får vinnaren 25 000 dollar.

Goop har silver och brons sedan tidigare. Men ännu inget guld. Han kan nu ta Sveriges första titel.

Han vet ännu inte vilka hästar han ska köra. De lottas ut till kuskarna.

– Det gäller att ha mycket flyt med vilka hästar man får. Jag har haft genomsnittligt väldigt bra placeringar varje år, säger Goop.

Kusk-VM avgörs vartannat år sedan 1970 och Björn Goop har varit med flera gånger tidigare. Senaste VM, 2015 i Australien, tackade han dock nej till, men är nu tillbaka. VM-platsen säkrade han med förra årets andraplats i EM i Tyskland.

Tävlingen omfattar totalt 22 lopp på fem olika banor under en vecka. Inledningen sker på Century Downs i Calgary. Övriga banor är Mohawk Racetrack (Toronto), Georgian Downs (Innisfil), Hippodrome 3R (Trois-Riveries) och avslutningsvis Charlottetown Driving Park fredagen den 18 augusti.

Kuskarna samlar poäng i loppen och förutom evig ära får vinnaren 25 000 dollar.

Goop har silver och brons sedan tidigare. Men ännu inget guld. Han kan nu ta Sveriges första titel.

Han vet ännu inte vilka hästar han ska köra. De lottas ut till kuskarna.

– Det gäller att ha mycket flyt med vilka hästar man får. Jag har haft genomsnittligt väldigt bra placeringar varje år, säger Goop.

VM

Kuskarna i VM: Brandon Campbell, Kanada, Shane Graham, Australien, Gerhard Mayr, Österrike, Rik Depuydt, Belgien, Mika Forss, Finland, Michael Nimczyk, Tyskland, Dexter Dunn, Nya Zeeland, Mark Purdon, Nya Zeeland, Eirik Höitomt, Norge, Björn Goop, Sverige, Marcus Miller, USA.

Senaste svenska placeringarna: 2001: Örjan Kihlström brons, 2003: Erik Adielsson silver, 2005: Erik Adielsson silver, 2007: Björn Goop brons, 2009: Björn Goop femma, 2011: Björn Goop femma, 2013: Björn Goop silver, 2015: ingen svensk deltagare.