2016-10-01 20:28

2016-10-02 07:17

Världsrekord av Tekno Odin

TRAV: V75 på Färjestad

Unionskampen för kallblod var huvudnumret under Unionstravet på Färjestad.
Det blev ett lopp som de 5 337 personerna på plats sent kommer att glömma då Tekno Odin vann på det nya världsrekordet 19,1/2 140 meter.

– Nu är det väl inget tvivel om vem som är världens bästa kallblod? jublade Öystein Tjomsland.

Tekno Odin var med marginal den mest streckade hästen på V75 men han fick sannerligen ingenting gratis i Unionskampen.

Den som bjöd upp till dans var den värmländske deltagaren Solör Stegg som öppnade snabbt och Torbjörn Jansson hade för ambition att köra i ledningen. De två hästarna duellerade sida vid sida om ledningen det första halvvarvet. När de kom upp till det första halvvarvet stannade klockan på 13,0 – den med marginal snabbaste öppningen i ett kallblodslopp genom tiderna!

Kort efteråt var Torbjörn Jansson tvungen att ge sig och släppa ledningen. När man varvade på 17,4 var Tekno Odin och Solör Stegg fortfarande långt före de övriga hästarna. På den sista långsidan väntade man på att mjölksyran skulle slå till för täthästarna, men det här är inga vanliga djur.

Tekno Odin var obeskrivligt bra och vann överlägset.

– Jag trodde på förhand att Tekno Odin skulle kunna springa en 19-tid, men inte med en öppning på 13 det första halvvarvet. Jag och Torbjörn Jansson pratade inte någonting med varandra utan vi hade fullt upp med att köra våra hästar, sa Tjomsland.

Hyllade publiken

Och han fortsatte:

– Nu är det väl längre inget tvivel om vem som är världens bästa kallblod. Det var helt enormt att få vinna inför den här publiken. Det är inte ofta som vi kommer att få se ett kallblod vinna på en 19-tid över medeldistans. Färjestads bana brukar vara snabb och banpersonalen har gjort ett toppjobb.

Utan Solör Steggs insats i loppet hade det inte blivit lika minnesvärt. Han höll också farten på ett fantastiskt sätt men fick kort före mål släppa Tekno Jerken förbi sig. Som trea travade Solör Stegg tiden 1.20,0 och det är en tiondel under det världsrekord som Järvsöfaks hade fram till det här loppet.

Tränaren Kenneth Larsson hade all anledning att vara stolt över sin häst efteråt.

– Vi bestämde oss för att prova i ledningen i dag men vi trodde inte att Tekno Odin skulle vara så snabb den första biten också. Hästen är fantastisk och för ett år sedan var det inte många som visste vem han var.

Kenneth leasar Solör Stegg av Jon A Högstad, som bor lite utanför Trondheim i Norge.

– Han ska tillbaka dit över vintern. Jag kör dit honom på onsdag men i februari kommer han tillbaka till oss. Jag tror att Solör Stegg kommer att vara ännu bättre nästa år, berättar Larsson till NWT.

Tekno Odin var med marginal den mest streckade hästen på V75 men han fick sannerligen ingenting gratis i Unionskampen.

Den som bjöd upp till dans var den värmländske deltagaren Solör Stegg som öppnade snabbt och Torbjörn Jansson hade för ambition att köra i ledningen. De två hästarna duellerade sida vid sida om ledningen det första halvvarvet. När de kom upp till det första halvvarvet stannade klockan på 13,0 – den med marginal snabbaste öppningen i ett kallblodslopp genom tiderna!

Kort efteråt var Torbjörn Jansson tvungen att ge sig och släppa ledningen. När man varvade på 17,4 var Tekno Odin och Solör Stegg fortfarande långt före de övriga hästarna. På den sista långsidan väntade man på att mjölksyran skulle slå till för täthästarna, men det här är inga vanliga djur.

Tekno Odin var obeskrivligt bra och vann överlägset.

– Jag trodde på förhand att Tekno Odin skulle kunna springa en 19-tid, men inte med en öppning på 13 det första halvvarvet. Jag och Torbjörn Jansson pratade inte någonting med varandra utan vi hade fullt upp med att köra våra hästar, sa Tjomsland.

Hyllade publiken

Och han fortsatte:

– Nu är det väl längre inget tvivel om vem som är världens bästa kallblod. Det var helt enormt att få vinna inför den här publiken. Det är inte ofta som vi kommer att få se ett kallblod vinna på en 19-tid över medeldistans. Färjestads bana brukar vara snabb och banpersonalen har gjort ett toppjobb.

Utan Solör Steggs insats i loppet hade det inte blivit lika minnesvärt. Han höll också farten på ett fantastiskt sätt men fick kort före mål släppa Tekno Jerken förbi sig. Som trea travade Solör Stegg tiden 1.20,0 och det är en tiondel under det världsrekord som Järvsöfaks hade fram till det här loppet.

Tränaren Kenneth Larsson hade all anledning att vara stolt över sin häst efteråt.

– Vi bestämde oss för att prova i ledningen i dag men vi trodde inte att Tekno Odin skulle vara så snabb den första biten också. Hästen är fantastisk och för ett år sedan var det inte många som visste vem han var.

Kenneth leasar Solör Stegg av Jon A Högstad, som bor lite utanför Trondheim i Norge.

– Han ska tillbaka dit över vintern. Jag kör dit honom på onsdag men i februari kommer han tillbaka till oss. Jag tror att Solör Stegg kommer att vara ännu bättre nästa år, berättar Larsson till NWT.