2016-07-18 06:00

2016-07-18 06:00

Svar till "Travälskare som hoppas på framtidens fina ungdomar"

TRAV: Svar

Hej!
Tack för dina synpunkter som du levererat in under anonym flagg.

Vi skall försöka berätta orsak/verkan till att få hit Patrik Sjöberg till banan och självklart är uppmärksamhet i media en viktig del runt det, då det kostar åtskilliga kronor att i normala fall locka människor till arrangemang via köpt media (betala för en annons/betala för utrymme i media). Kan vi säkerställa mediebevakning före, under och efter ett arrangemang, utan att investera en egen krona gynnar vi travbanan, sällskapet, aktiva och framförallt travsporten.

Patrik har inte kostat sällskapet en enda sekin, utan han är enbart sugen på att få köra häst. Du får inte längre ett otal antal tusen besökare genom att slänga upp en affisch på torget och be gudskelov. Det kanske funkade på 70- och 80-talet, men inte idag. Låt oss utveckla vidare.

Wermlands Trafvarsällskap är en säsongbana enligt ST:s normer. Vi skall inte bli långrandiga runt det, men kort innebär det att Wermlands Trafvarsällskap har blivit tilldelade fyra tävlingsdagar per år/säsong. Det är dessa dagar som vi kan bevisa för ST och ATG att vi är kapabla att driva och säkerställa travsport med tillhörande arrangemang i Arvika. Den dagen vi inte kan leverera in på deras guidelines kan det också vara svårt att motivera ens egen överlevnad. Kanske krasst, men också fakta. Våra fyra dagar är fördelade under juni och juli. Av dessa fyra dagar är en dag en så kallad breddag.

Vad är då en breddag? Vi kan kort förklara det på det här sättet; hästarna får inte ha alltför höga startpoäng och de som tävlar och kör, det vill säga kuskarna, är inte heller de som ofta kör lopp vanliga dagar, utan det kan vara vanliga dödliga som tagit licens nyligen (som Sjöberg). Det är också en tävlingsdag, där det också körs om mindre slantar i prispengar. Där har vi förutsättningarna.

När vi fick nys om att Patrik fanns tillgänglig med ny licens (tänk om det är så illa att en människa kan skola om sig och ta ett annat civilt yrke eller göra något helt annat efter halva ens liv?! Huvva!) ville vi få till en tävlingsdag, där sport och marknad kunde fungera tillsammans. Vi såg en chans att använda en normalt svag dag publikmässigt- och omsättningsmässigt till att försöka utveckla produkten och arrangemanget.

Under dessa fyra dagar har vi som säsongbana i uppgift att enligt S:Ts tillika ATG:s rutiner tillhandahålla tävlingar med tillhörande aktiviteter. Vi skall säkerställa en bas, där sport och marknad lever i symbios. Det innebär att banan skall driva in publik till banan som omsätter pengar på att köpa mat och dryck (som gör att travbanan och sällskapet även kommande år får in pengar som skall fördelas tillbaka till de aktiva och till administration av att arrangera tävlingar), den skall också driva in en publik som omsätter pengar på spel (som går tillbaka till sporten i form av prispengar) och kan vi då få till ett arrangemang som kan generera sällskapet och travsporten intäkter måste vi ta den. Det är och kommer alltid vara Wermlands Trafvarsällskaps ambition.

För kontentan är enkel. För varje ny krona in till sporten kan vi indirekt generera mer pengar ut till sporten. Till bredden. Det var vår tanke. Inget annat. Bekymret i våra ögon – och som vi i vårt sällskap hela tiden arbetar med att förstärka – är hur vi själva kan bli bättre på att kommunicera ut vår sport.

För facit i dagsläget är, att vi själva som verkar inom hästsporten på ett eller annat sätt, konstant anammat att klanka ned på vår egen sport. Allt nytt som görs är inte bra, allt skall vara som det alltid varit. DET är bra det. MEN prispengar DET skall finnas, administration för att hantera tävlingar och licensutbildningar för unga och äldre DET skall finnas. Det tas helt för givet för så har det ju alltid varit. Men den dagen, då du inte verkar för en helhet – sport/marknad/event i symbios – det är den dagen det ser riktigt mörkt ut.

Då kanske inte det vi alla i dag tar för givet existerar. För så enkelt eller svårt är det. Beror på vilket perspektiv du väljer att ta.

 

Wermlands Trafvarsällskap genom Andreas Slätt/Lars-Ove Jansson

 

Vi skall försöka berätta orsak/verkan till att få hit Patrik Sjöberg till banan och självklart är uppmärksamhet i media en viktig del runt det, då det kostar åtskilliga kronor att i normala fall locka människor till arrangemang via köpt media (betala för en annons/betala för utrymme i media). Kan vi säkerställa mediebevakning före, under och efter ett arrangemang, utan att investera en egen krona gynnar vi travbanan, sällskapet, aktiva och framförallt travsporten.

Patrik har inte kostat sällskapet en enda sekin, utan han är enbart sugen på att få köra häst. Du får inte längre ett otal antal tusen besökare genom att slänga upp en affisch på torget och be gudskelov. Det kanske funkade på 70- och 80-talet, men inte idag. Låt oss utveckla vidare.

Wermlands Trafvarsällskap är en säsongbana enligt ST:s normer. Vi skall inte bli långrandiga runt det, men kort innebär det att Wermlands Trafvarsällskap har blivit tilldelade fyra tävlingsdagar per år/säsong. Det är dessa dagar som vi kan bevisa för ST och ATG att vi är kapabla att driva och säkerställa travsport med tillhörande arrangemang i Arvika. Den dagen vi inte kan leverera in på deras guidelines kan det också vara svårt att motivera ens egen överlevnad. Kanske krasst, men också fakta. Våra fyra dagar är fördelade under juni och juli. Av dessa fyra dagar är en dag en så kallad breddag.

Vad är då en breddag? Vi kan kort förklara det på det här sättet; hästarna får inte ha alltför höga startpoäng och de som tävlar och kör, det vill säga kuskarna, är inte heller de som ofta kör lopp vanliga dagar, utan det kan vara vanliga dödliga som tagit licens nyligen (som Sjöberg). Det är också en tävlingsdag, där det också körs om mindre slantar i prispengar. Där har vi förutsättningarna.

När vi fick nys om att Patrik fanns tillgänglig med ny licens (tänk om det är så illa att en människa kan skola om sig och ta ett annat civilt yrke eller göra något helt annat efter halva ens liv?! Huvva!) ville vi få till en tävlingsdag, där sport och marknad kunde fungera tillsammans. Vi såg en chans att använda en normalt svag dag publikmässigt- och omsättningsmässigt till att försöka utveckla produkten och arrangemanget.

Under dessa fyra dagar har vi som säsongbana i uppgift att enligt S:Ts tillika ATG:s rutiner tillhandahålla tävlingar med tillhörande aktiviteter. Vi skall säkerställa en bas, där sport och marknad lever i symbios. Det innebär att banan skall driva in publik till banan som omsätter pengar på att köpa mat och dryck (som gör att travbanan och sällskapet även kommande år får in pengar som skall fördelas tillbaka till de aktiva och till administration av att arrangera tävlingar), den skall också driva in en publik som omsätter pengar på spel (som går tillbaka till sporten i form av prispengar) och kan vi då få till ett arrangemang som kan generera sällskapet och travsporten intäkter måste vi ta den. Det är och kommer alltid vara Wermlands Trafvarsällskaps ambition.

För kontentan är enkel. För varje ny krona in till sporten kan vi indirekt generera mer pengar ut till sporten. Till bredden. Det var vår tanke. Inget annat. Bekymret i våra ögon – och som vi i vårt sällskap hela tiden arbetar med att förstärka – är hur vi själva kan bli bättre på att kommunicera ut vår sport.

För facit i dagsläget är, att vi själva som verkar inom hästsporten på ett eller annat sätt, konstant anammat att klanka ned på vår egen sport. Allt nytt som görs är inte bra, allt skall vara som det alltid varit. DET är bra det. MEN prispengar DET skall finnas, administration för att hantera tävlingar och licensutbildningar för unga och äldre DET skall finnas. Det tas helt för givet för så har det ju alltid varit. Men den dagen, då du inte verkar för en helhet – sport/marknad/event i symbios – det är den dagen det ser riktigt mörkt ut.

Då kanske inte det vi alla i dag tar för givet existerar. För så enkelt eller svårt är det. Beror på vilket perspektiv du väljer att ta.

 

Wermlands Trafvarsällskap genom Andreas Slätt/Lars-Ove Jansson

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.