2016-05-30 22:43

2016-05-30 22:43

Silvén tog platsen till amatör-SM

TRAV: Färjestad

Den 18 juni avgörs amatör-SM i Lindesberg.
Färjestads representant blir Jan Silvén som vann uttagningsloppet med Barkevious Mingo.
– Det ska bli jättespännande. Jag har en stark och rejäl häst men det gäller att ha tur i spårlottningen när det är kort distans, sa Silvén.

2012 blev Jan Silvén tvåa med Spin Scorpion i amatör-SM och om några veckor får han chansen på nytt.

V64-2 på Färjestad var ett uttagningslopp till semifinal, och en eventuell final, på Lindesberg och Barkevious Mingo, som tränas av Nils L Norelius, imponerade rejält. Han hade ett svårt utgångsläge och hamnade utvändigt om ledande Edlance och Henrik Daggert.

När de två hästarna skar mållinjen gick det inte med säkerhet att säga vem som hade vunnit, men målfotot visade att Barkevious Mingo hade nosen först.

– Jag kunde inte köra för fullt på upploppet utan fick korrigera hästen. Det var först den sista biten som jag chansade och släppte av honom. Man kunde nästan räkna ut att det skulle bli dödens i dag men hästen är väldigt stark, sa Silvén.

Tangerat rekord

Erik Berglöfs Quantananmera var tre tiondelar från det svenska rekordet för ston över lång distans vid vinsten för två veckor sedan och den här gången tangerade hon Geisha Sunds rekordtid.

Eftersom loppet endast lockade sex hästar, som blev fem efter en strykning, placerades det efter V64-spelet. Quantanamera var ensam från tillägg och hon fick göra jobbet helt på egen hand när hon plockade ner ledande Smirre Creek och höll undan för Paleo Pride och Montreal i en tät upploppsstrid.

– Hon är helt underbar. I dag tvingades hon göra jobbet själv och jag var inte säker på att hon vann men det verkade hon vara. Jag tror att hon är gynnad av lång distans då hon inte pullar något under loppen, sa Berglöf.

Fartfester

Med värmen gick det undan rejält i loppen, förutom Quantanamera sattes det två andra banrekord. Babsan Lotus imponerade stort när hon från dödens plockade ner den ledande favoriten East Herkules på tiden 12,5/1 640 meter, ett nytt banrekord för fyraåriga ston med voltstart.

Före V64-spelet vann Angel of Postman på 11,5/1 640 meter efter ett lopp i rygg ledaren och en minimal lucka in på upploppet. Det är ett nytt banrekord för äldre utlandsfödda hästar med voltstart.

Carl Johan Jepson tog en dubbel på V64. Han inledde med en spetsvinst med Thorn Bird och seger nummer två kom med Conny H Anderssons Ida Mollyn efter ett smyglopp.

Övriga V64-vinnare var Tissel Tassel (efter ett lopp i vinnarhålet) och Feka S.E., som bara var bäst från dödens och vann säkert tillsammans med Oskar J Andersson.

2012 blev Jan Silvén tvåa med Spin Scorpion i amatör-SM och om några veckor får han chansen på nytt.

V64-2 på Färjestad var ett uttagningslopp till semifinal, och en eventuell final, på Lindesberg och Barkevious Mingo, som tränas av Nils L Norelius, imponerade rejält. Han hade ett svårt utgångsläge och hamnade utvändigt om ledande Edlance och Henrik Daggert.

När de två hästarna skar mållinjen gick det inte med säkerhet att säga vem som hade vunnit, men målfotot visade att Barkevious Mingo hade nosen först.

– Jag kunde inte köra för fullt på upploppet utan fick korrigera hästen. Det var först den sista biten som jag chansade och släppte av honom. Man kunde nästan räkna ut att det skulle bli dödens i dag men hästen är väldigt stark, sa Silvén.

Tangerat rekord

Erik Berglöfs Quantananmera var tre tiondelar från det svenska rekordet för ston över lång distans vid vinsten för två veckor sedan och den här gången tangerade hon Geisha Sunds rekordtid.

Eftersom loppet endast lockade sex hästar, som blev fem efter en strykning, placerades det efter V64-spelet. Quantanamera var ensam från tillägg och hon fick göra jobbet helt på egen hand när hon plockade ner ledande Smirre Creek och höll undan för Paleo Pride och Montreal i en tät upploppsstrid.

– Hon är helt underbar. I dag tvingades hon göra jobbet själv och jag var inte säker på att hon vann men det verkade hon vara. Jag tror att hon är gynnad av lång distans då hon inte pullar något under loppen, sa Berglöf.

Fartfester

Med värmen gick det undan rejält i loppen, förutom Quantanamera sattes det två andra banrekord. Babsan Lotus imponerade stort när hon från dödens plockade ner den ledande favoriten East Herkules på tiden 12,5/1 640 meter, ett nytt banrekord för fyraåriga ston med voltstart.

Före V64-spelet vann Angel of Postman på 11,5/1 640 meter efter ett lopp i rygg ledaren och en minimal lucka in på upploppet. Det är ett nytt banrekord för äldre utlandsfödda hästar med voltstart.

Carl Johan Jepson tog en dubbel på V64. Han inledde med en spetsvinst med Thorn Bird och seger nummer två kom med Conny H Anderssons Ida Mollyn efter ett smyglopp.

Övriga V64-vinnare var Tissel Tassel (efter ett lopp i vinnarhålet) och Feka S.E., som bara var bäst från dödens och vann säkert tillsammans med Oskar J Andersson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.