2016-04-19 17:34

2016-04-19 17:34

Nyström rasar mot strykning

TRAV: Färjestad

Referenten och värmningsexperten Patrik Nilsson utnämnde G.G.'s Magic Dream till en av dagens bästa värmningar vid Färjestads lunchtrav.
Men någon start blev det inte då hästen ströks av banveterinären kort före start.
– Jag tycker att det är fruktansvärt, säger kusken Pierre Nyström.

Efter värmningen, där han travade i 10-fart på upploppet, växte G.G.'s Magic Dream fram som ett stallskrik vid Färjestads tävlingar.

Men kort efter defileringen till lopp två ströks hästen på grund av hälta.

Kusken Pierre Nyström var inte nöjd med det beslutet och visade det med stor tydlighet. Han körde runt sin häst på banan och höjde armen i en frågande gest mot måldomartornet. Den manövern gav honom 1 000 kronor i böter för olämpligt uppträdande.

”Värmde bättre”

– Jag åkte från Eskilstuna till Färjestad med förhoppningar och hästen värmde bättre än vanligt. Jag tycker att det här är ett maktmissbruk, men säger man vad man tycker och tänker i svensk travsport är man obekväm... Banveterinären ansåg att hästen var halt på vänster framben. Jag sa till henne att hon kunde komma till stallet och visa den hältan, men fick till svar att det inte var hennes jobb, säger Pierre Nyström.

Det är Jordbruksverket som har veterinärer på plats vid travtävlingar. Den här dagen var Nina Lundin i tjänst och hennes uppgift är att värna om djurskyddet.

Precis som Nina svarade Pierre är hennes uppgift inte att besikta hästar i stallen under tävlingsdagar utan att se hur hästar rör sig i värmningen, defileringsvolten och i provstarten så att inte ofräscha hästar kommer till start.

– Jag såg hästen i värmningen och det är det som jag har att gå på. Jag tyckte att hästen var halt på vänster framben. Jag gjorde mitt jobb och som banveterinär får man aldrig beröm, säger Nina Lundin.

Efter värmningen, där han travade i 10-fart på upploppet, växte G.G.'s Magic Dream fram som ett stallskrik vid Färjestads tävlingar.

Men kort efter defileringen till lopp två ströks hästen på grund av hälta.

Kusken Pierre Nyström var inte nöjd med det beslutet och visade det med stor tydlighet. Han körde runt sin häst på banan och höjde armen i en frågande gest mot måldomartornet. Den manövern gav honom 1 000 kronor i böter för olämpligt uppträdande.

”Värmde bättre”

– Jag åkte från Eskilstuna till Färjestad med förhoppningar och hästen värmde bättre än vanligt. Jag tycker att det här är ett maktmissbruk, men säger man vad man tycker och tänker i svensk travsport är man obekväm... Banveterinären ansåg att hästen var halt på vänster framben. Jag sa till henne att hon kunde komma till stallet och visa den hältan, men fick till svar att det inte var hennes jobb, säger Pierre Nyström.

Det är Jordbruksverket som har veterinärer på plats vid travtävlingar. Den här dagen var Nina Lundin i tjänst och hennes uppgift är att värna om djurskyddet.

Precis som Nina svarade Pierre är hennes uppgift inte att besikta hästar i stallen under tävlingsdagar utan att se hur hästar rör sig i värmningen, defileringsvolten och i provstarten så att inte ofräscha hästar kommer till start.

– Jag såg hästen i värmningen och det är det som jag har att gå på. Jag tyckte att hästen var halt på vänster framben. Jag gjorde mitt jobb och som banveterinär får man aldrig beröm, säger Nina Lundin.