2016-03-23 06:00

2016-03-23 07:22

Folkfest – om vädret tillåter

TRAV: Inför långfredagstravet

Ifjol kom det 7 123 personer till långfredagstravet på Färjestad.
Även i år är det mycket hög klass på tävlingarna och läge för en ny folkfest.
– Vårt publika mål är 6 000 personer men då gäller det att vädret är på vår sida, säger banans sportchef Johan Amsköld.

Långfredag och trav på Färjestad har en lång tradition.

Det är en dag av hög sportslig klass men även en dag som går i familjens tecken.

– Det är verkligen en dag för alla. Det är mycket barnaktiviteter som ponnykörning, ansiktsmålning och en hunduppvisning vid sidan om travtävlingarna. Det kommer även att bli ett kändislopp där Jörgen Jönsson, Johan Östling och Niklas Edin möts. De kommer att köra i tandemsulkyns tillsammans med Björn Goop, Erik Adielsson och Magnus Jakobsson, berättar Amsköld.

Extra V75-omgång

Precis som förra året är det en extra V75-omgång den här travdagen och med minst 100 000 kronor i förstapris i sju av loppen är det riktigt fina tävlingar som presenteras.

Huvudloppet är Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips jubileumspokal. Här möts tio femåringar i kampen om ett förstapris på 250 000 kronor.

– Det är många kulltoppar som möts. Propulsion gick ett kanonjobb i förra veckan till det här loppet och det ska bli kul att se hästar som Al Dente och Je t'Aime Express utmana. Det är ett jämnt och bra lopp, det är inte omöjligt att någon kommer att få en inbjudan till Elitloppet i år, säger Amsköld.

Redén om favoriten

Favorit i huvudloppet kommer Propulsion att bli. Han kommer med fem raka segrar i programraden och gick som Amsköld nämner ett skarpare jobb i förra veckan.

NWT har kollat läget med tränaren Daniel Redén.

– Propulsion tränade 12,5 över kort distans med en lite snabbare avslutning och han hade inte speciellt hög puls efteråt. Han kändes riktigt fin, men det är ett långt steg ifrån ett sådant jobb och bara gå ut och vinna det här fina loppet.

Det kan bli en heldag för stall Redén då de även har Trinity Zet till start i stoloppet Folke Hjalmarssons minneslopp.

Vädret viktigt

Under åren har det vid ett flertal tillfällen varit trav först och sedan match i SM-slutspelet för Färjestad på andra sidan gatan på långfredagen. Så blir det dock inte i år då Färjestad spelar borta mot Luleå.

– Personligen hade jag hellre sett att Färjestad hade haft hemmamatch. Då hade folk hunnit med att se V75-loppen innan de går över för att se hockeyn. En hockeymatch hade lockat mer folk till travet.

För att det ska bli en folkfest den här traditionsfyllda travdagen krävs det att vädret är på Färjestadstravets sida. SHMI har ändrat lite i vädret från de tidiga prognoserna och det är från det sämre till det bättre.

Den sista prognosen under tisdagen visade uppehållsväder och några plusgrader.

Långfredag och trav på Färjestad har en lång tradition.

Det är en dag av hög sportslig klass men även en dag som går i familjens tecken.

– Det är verkligen en dag för alla. Det är mycket barnaktiviteter som ponnykörning, ansiktsmålning och en hunduppvisning vid sidan om travtävlingarna. Det kommer även att bli ett kändislopp där Jörgen Jönsson, Johan Östling och Niklas Edin möts. De kommer att köra i tandemsulkyns tillsammans med Björn Goop, Erik Adielsson och Magnus Jakobsson, berättar Amsköld.

Extra V75-omgång

Precis som förra året är det en extra V75-omgång den här travdagen och med minst 100 000 kronor i förstapris i sju av loppen är det riktigt fina tävlingar som presenteras.

Huvudloppet är Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips jubileumspokal. Här möts tio femåringar i kampen om ett förstapris på 250 000 kronor.

– Det är många kulltoppar som möts. Propulsion gick ett kanonjobb i förra veckan till det här loppet och det ska bli kul att se hästar som Al Dente och Je t'Aime Express utmana. Det är ett jämnt och bra lopp, det är inte omöjligt att någon kommer att få en inbjudan till Elitloppet i år, säger Amsköld.

Redén om favoriten

Favorit i huvudloppet kommer Propulsion att bli. Han kommer med fem raka segrar i programraden och gick som Amsköld nämner ett skarpare jobb i förra veckan.

NWT har kollat läget med tränaren Daniel Redén.

– Propulsion tränade 12,5 över kort distans med en lite snabbare avslutning och han hade inte speciellt hög puls efteråt. Han kändes riktigt fin, men det är ett långt steg ifrån ett sådant jobb och bara gå ut och vinna det här fina loppet.

Det kan bli en heldag för stall Redén då de även har Trinity Zet till start i stoloppet Folke Hjalmarssons minneslopp.

Vädret viktigt

Under åren har det vid ett flertal tillfällen varit trav först och sedan match i SM-slutspelet för Färjestad på andra sidan gatan på långfredagen. Så blir det dock inte i år då Färjestad spelar borta mot Luleå.

– Personligen hade jag hellre sett att Färjestad hade haft hemmamatch. Då hade folk hunnit med att se V75-loppen innan de går över för att se hockeyn. En hockeymatch hade lockat mer folk till travet.

För att det ska bli en folkfest den här traditionsfyllda travdagen krävs det att vädret är på Färjestadstravets sida. SHMI har ändrat lite i vädret från de tidiga prognoserna och det är från det sämre till det bättre.

Den sista prognosen under tisdagen visade uppehållsväder och några plusgrader.