2015-09-27 18:40

2015-09-27 18:40

Uppvisning av Readly Express

TRAV: Svenskt travkriterium

Det blev Readly Express och Jorma Kontio som vann Svenskt travkriterium 2015. Trots ett tungt lopp utvändigt om ledande Mister J.P. avgjorde Readly Express säkert.
– Hästen är otroligt stark och har bra inställning, kommenterade tränaren Timo Nurmos.

Poet Broline var snabbast den första biten i årets Kriterium, men Peter Untersteiner var inte intresserad av att köra i spets på den långa distansen.

Björn Goop var snabbast fram för att överta med Mister J.P. och på sin utsida fick han Readly Express samtidigt som Pythagoras Face fick andra par utvändigt.

Det stod tidigt klart att någon ur den här trion skulle vinna och trots att Readly Express var den minst rutinerade av de tre kunde han koppla greppet in på upploppet och vinna säkert före Pythagoras Face.

– Jag visste att min häst var i fin form och han var otroligt bra, han fick ju gå i tredjespår de första 500 metrarna. Det blev ett väldigt tufft lopp, men han är otroligt stark och har bra inställning. Hittills har han varit fräsch och fin hela tiden och inte haft några träningspauser, men vi har tagit det lugnt och siktat på Kriteriet. Det är alltid stort att vinna sådana här lopp, det föds mellan 3 000 och 4 000 hästar i varje kull, sa tränaren Timo Nurmos.

Jorma Kontio har vunnit över 10 000 lopp i karriären och han hyllade årets kriterievinnare rejält.

– När jag ryckte tussarna 300 kvar växlade han tempo direkt. Jag trodde på bra chans efter försöket som han vann på 13,0 och nu hade hästen lopp i kroppen. Han är väldigt trevlig att köra och pullar inget i loppen. Örjan Kihlström sa till mig direkt efter mål att det var bästa hästen som vann.

Trots det tunga loppet blev segertiden 12,8 över 2 640 meter, ett nytt svenskt rekord för treåriga hästar.

Mister J.P. trea

Mister J.P. åkte i den tionde starten på karriärens första nederlag. Då Mister J.P. var med i premiechansningen var tredjeplatsen värd en miljon kronor.

– Det blev det lopp som jag ville och trodde på förhand. Det är inget att säga någonting om att vi inte vann, vi fick stryk av två bättre hästar. Jag är nöjd med min häst, han har ju varit sjuk i år. Nu får vi se vad som händer med Mister J.P. framöver. Det kan bli att vi startar i Orsi Mangelli i Italien eller tränar vi för nästa år, berättar Björn Goop efter loppet.

När Kenneth Haugstad vann E3-finalen med Heavy Sound var det hans dittills största seger i karriären, men den här söndagen övertrumfade han den segern genom att vinna Oaks med Spoil Me.

I en galoppfylld inledning kom Spoil Me till ledningen och efter 650 meter släppte Haugstad till Tunika.

I den sista kurvan var Spoil Me fastlåst, men det löste sig på ett oväntat sätt. 250 meter från mål galopperade Tunika och Spoil Me kunde spurta till seger på innerspåret.

– Jag hade mycket att åka med i den sista kurvan och tyckte att både Björns och Luddes hästar såg sega ut. Det såg mörkt ut, men så galopperade Björns häst och jag fick luckan. Det här är definitivt det största jag varit med om i mitt liv, sa Kenneth Haugstad.

Vinnartiden för Spoil Me blev 11,5/2 140 meter, ett nytt svenskt rekord för treåriga ston och världsrekord på tusenmetersbana.

Tvåa på topptid

Vid sidan av de två stora treåringsloppen kördes anrika Walter Lundbergs memorial över 3 140 meter.

Åke Lindbloms Sauveur var favorit och han vann lätt efter ett perfekt lopp. Tvåa blev Björn Goops Candor Hall. Han travade den fenomenala tiden 12,4/3 200 meter. Det är till och med en tiondel bättre än Mellby Vikings världsrekord, men rekordtider sätts endast vid vinster.

Poet Broline var snabbast den första biten i årets Kriterium, men Peter Untersteiner var inte intresserad av att köra i spets på den långa distansen.

Björn Goop var snabbast fram för att överta med Mister J.P. och på sin utsida fick han Readly Express samtidigt som Pythagoras Face fick andra par utvändigt.

Det stod tidigt klart att någon ur den här trion skulle vinna och trots att Readly Express var den minst rutinerade av de tre kunde han koppla greppet in på upploppet och vinna säkert före Pythagoras Face.

– Jag visste att min häst var i fin form och han var otroligt bra, han fick ju gå i tredjespår de första 500 metrarna. Det blev ett väldigt tufft lopp, men han är otroligt stark och har bra inställning. Hittills har han varit fräsch och fin hela tiden och inte haft några träningspauser, men vi har tagit det lugnt och siktat på Kriteriet. Det är alltid stort att vinna sådana här lopp, det föds mellan 3 000 och 4 000 hästar i varje kull, sa tränaren Timo Nurmos.

Jorma Kontio har vunnit över 10 000 lopp i karriären och han hyllade årets kriterievinnare rejält.

– När jag ryckte tussarna 300 kvar växlade han tempo direkt. Jag trodde på bra chans efter försöket som han vann på 13,0 och nu hade hästen lopp i kroppen. Han är väldigt trevlig att köra och pullar inget i loppen. Örjan Kihlström sa till mig direkt efter mål att det var bästa hästen som vann.

Trots det tunga loppet blev segertiden 12,8 över 2 640 meter, ett nytt svenskt rekord för treåriga hästar.

Mister J.P. trea

Mister J.P. åkte i den tionde starten på karriärens första nederlag. Då Mister J.P. var med i premiechansningen var tredjeplatsen värd en miljon kronor.

– Det blev det lopp som jag ville och trodde på förhand. Det är inget att säga någonting om att vi inte vann, vi fick stryk av två bättre hästar. Jag är nöjd med min häst, han har ju varit sjuk i år. Nu får vi se vad som händer med Mister J.P. framöver. Det kan bli att vi startar i Orsi Mangelli i Italien eller tränar vi för nästa år, berättar Björn Goop efter loppet.

När Kenneth Haugstad vann E3-finalen med Heavy Sound var det hans dittills största seger i karriären, men den här söndagen övertrumfade han den segern genom att vinna Oaks med Spoil Me.

I en galoppfylld inledning kom Spoil Me till ledningen och efter 650 meter släppte Haugstad till Tunika.

I den sista kurvan var Spoil Me fastlåst, men det löste sig på ett oväntat sätt. 250 meter från mål galopperade Tunika och Spoil Me kunde spurta till seger på innerspåret.

– Jag hade mycket att åka med i den sista kurvan och tyckte att både Björns och Luddes hästar såg sega ut. Det såg mörkt ut, men så galopperade Björns häst och jag fick luckan. Det här är definitivt det största jag varit med om i mitt liv, sa Kenneth Haugstad.

Vinnartiden för Spoil Me blev 11,5/2 140 meter, ett nytt svenskt rekord för treåriga ston och världsrekord på tusenmetersbana.

Tvåa på topptid

Vid sidan av de två stora treåringsloppen kördes anrika Walter Lundbergs memorial över 3 140 meter.

Åke Lindbloms Sauveur var favorit och han vann lätt efter ett perfekt lopp. Tvåa blev Björn Goops Candor Hall. Han travade den fenomenala tiden 12,4/3 200 meter. Det är till och med en tiondel bättre än Mellby Vikings världsrekord, men rekordtider sätts endast vid vinster.