2015-09-25 18:25

2015-09-25 18:25

Trygve Kraft har avlidit

KARLSTAD: En travprofil ur tiden

En av Värmlands mest framgångsrika travhästuppfödare, Trygve Kraft, Väse, är död. Han var bland annat ägare och uppfödare till Copiad; Värmlands genom tidernas bästa travhäst. Trygve Kraft blev 66 år.

Det var på torsdagen som Trygve Kraft, efter en lång tids sjukdom, somnade in i hemmet i sällskap av den närmsta familjen.

Trygve Kraft var framgångsrik inom travsporten, främst genom Copiad som Kraft var både uppfödare och ägare till under hästens 23-åriga liv. Copiad är Värmlands bästa travhäst genom tiderna, med en diger och imponerande meritlista. Han vann under sin karriär bland annat Elitloppet både 1994 och 1995 och Olympiatravet 1995 och 1996.

Copiads karriär fick sitt slut år 1996 då han uppvisade överträningssymptom. Han verkade därefter som avelshingst på Alebäcks Stuteri fram till 2003. Den 19 oktober 2012 dog den framstående hästen hemma på Trygve Krafts gård Sund i Väse. Så sent som i somras valdes han in i travsportens Hall of Fame.

Framgångsrik företagare

– Hästarna har alltid varit en stor och viktig del i Trygves liv, både som ägare, uppfödare och B-tränare, säger Annette Nyström, Krafts livskamrat sedan 20 år.

Trygve Kraft var också företagare och ägde och drev företaget Kraft Ventilation och Byggplåt AB.

– Han startade företaget för drygt 40 år sedan och har drivit det under hela sitt yrkesverksamma liv. Han var en väldigt framåt person med mycket idéer, och som alltid såg möjligheterna. Han var positiv och mån om alla i sin närhet, säger Annette Nyström.

Lennart Olsson, ordförande i Färjestads Travsällskap, och delägare i Copiad, säger så här om sin bortgångne vän och kollega:

– Han var en jättebra kille. Utåtriktad och engagerad inom travet, och Copiad blev ju en gemensam saga. Dessutom var han en framgångsrik företagare. Jag kommer att sakna honom.

Det var på torsdagen som Trygve Kraft, efter en lång tids sjukdom, somnade in i hemmet i sällskap av den närmsta familjen.

Trygve Kraft var framgångsrik inom travsporten, främst genom Copiad som Kraft var både uppfödare och ägare till under hästens 23-åriga liv. Copiad är Värmlands bästa travhäst genom tiderna, med en diger och imponerande meritlista. Han vann under sin karriär bland annat Elitloppet både 1994 och 1995 och Olympiatravet 1995 och 1996.

Copiads karriär fick sitt slut år 1996 då han uppvisade överträningssymptom. Han verkade därefter som avelshingst på Alebäcks Stuteri fram till 2003. Den 19 oktober 2012 dog den framstående hästen hemma på Trygve Krafts gård Sund i Väse. Så sent som i somras valdes han in i travsportens Hall of Fame.

Framgångsrik företagare

– Hästarna har alltid varit en stor och viktig del i Trygves liv, både som ägare, uppfödare och B-tränare, säger Annette Nyström, Krafts livskamrat sedan 20 år.

Trygve Kraft var också företagare och ägde och drev företaget Kraft Ventilation och Byggplåt AB.

– Han startade företaget för drygt 40 år sedan och har drivit det under hela sitt yrkesverksamma liv. Han var en väldigt framåt person med mycket idéer, och som alltid såg möjligheterna. Han var positiv och mån om alla i sin närhet, säger Annette Nyström.

Lennart Olsson, ordförande i Färjestads Travsällskap, och delägare i Copiad, säger så här om sin bortgångne vän och kollega:

– Han var en jättebra kille. Utåtriktad och engagerad inom travet, och Copiad blev ju en gemensam saga. Dessutom var han en framgångsrik företagare. Jag kommer att sakna honom.

  • Anna Nyberg