2015-09-25 06:00

2015-09-25 06:00

Mister J.P. i favoritroll

TRAV: Inför Svenskt travkriterium

Obesegrad. På söndag är det stortrav på Solvalla när Svenskt travkriterium och Svenskt travoaks avgörs.
Björn Goop har kvalat in tre hästar till Kriteriet, bland annat förhandsfavoriten Mister J.P.
– Jag har ett stort förtroende för min häst, men respekt för konkurrenterna, säger Björn Goop.

Mister J.P. var solklar kulletta som tvååring ifjol när han var obesegrad i sex lopp och tjänade 1,9 miljoner kronor.

Årsdebuten som treåring skedde först den 15 augusti på grund av att han drabbades av borrelia.

– Mister J.P. fick utslag på kroppen och hade dåliga karleder, han var inte samma häst som ifjol. Vi tog prover och skickade inom Sverige men de visade inget utslag. Vi tog fler prover och skickade till Frankrike och de visade att han hade haft borrelia, berättar Björn Goop.

Det innebar att kullens suverän bara kunde joggas fram till midsommar innan han var redo för sin vanliga träning.

Nu har han vunnit tre av tre lopp och är alltjämnt obesegrad efter nio starter. I försöket till Kriteriet kom han till ledningen efter ett varv och vann lätt.

– Han var bra i kvalet och hade sparat i mål, än har jag inte begärt allt av honom i något lopp. Han var ändå, som så många andra, missgynnad av att banan var lös vid försöken. Jag vill inte gnälla då banarbetarna gjorde sitt bästa, men det var STCC-tävlingar på Solvalla några dagar före försöken och det tar ungefär tio dagar innan banan sätter sig igen.

Formen pekar uppåt

Med tre lopp i kroppen talar allt för att formkurvan fortfarande är stigande för Mister J.P.

– Normalt sett går han framåt för varje lopp. När säsongen blev som den blev var planen att ge honom två lopp innan försöket. Vi försöker få honom så bra som det går till finalen och än så länge verkar allt vara bra.

De andra två finalhästarna från Björn Goops stall är M.T.Kingofthehill och Fortune Boko.

M.T.Kingofthehill, som körs av Peter Ingves, vann sitt försök trots spår tolv via en vass spurt.

– Han är stor och gänglig och inte riktigt mogen än. Men trots det tror jag att han kan vara långt framme om han sköter sig. Jag tror att han har kapacitet för att vinna finalen, säger en ovanligt optimistisk Björn Goop.

Fortune Boko har gjort två starter för Björn Goop. Det blev seger på Solvalla den 19 augusti och i försöket var han knappt slagen av en smygkörd Cupido Sisu.

– Fortune Boko kom till oss efter starten i Breeders´ Course på Jägersro och hade tränat bra. Det hade varit lite långt mellan starterna till försöket och jag tror att han kommer att göra ett bra lopp, säger Goop.

Nytt träningsupplägg

Något som talar för att de tre finalhästarna kommer att göra fina insatser på söndag är Björn Goops stallform. Bara under september månad har det blivit 29 segrar till stallet och hästarna ser lysande ut för dagen.

– Efter Stochampionatshelgen på Axevalla i juli var jag frustrerad då hästarna inte gick som jag ville. Vill jag vara bäst eller med bland de bästa var jag tvungen att ändra något och det har fått en bättre effekt än vad jag trodde.

Vilka ändringar gjorde ni?

– Vi kör längre men färre intervaller, det har gjort att hästarna har blivit starkare och bättre. Egentligen har vi ändrat på allt. Jag tänkte på hur jag själv tycker att det är kul att träna. Det ska vara med glädje, det har mycket med psykologi att göra för att få hästarna att ta ut sig bättre i träningen. Hästarna och personalen tycker om det nya träningssättet, säger Björn Goop.

Förstapriset i Kriteriet är två miljoner kronor. Stall Goops tre hästar är alla med i premiechansningen vilket innebär dubbla prispengar.

Mister J.P. var solklar kulletta som tvååring ifjol när han var obesegrad i sex lopp och tjänade 1,9 miljoner kronor.

Årsdebuten som treåring skedde först den 15 augusti på grund av att han drabbades av borrelia.

– Mister J.P. fick utslag på kroppen och hade dåliga karleder, han var inte samma häst som ifjol. Vi tog prover och skickade inom Sverige men de visade inget utslag. Vi tog fler prover och skickade till Frankrike och de visade att han hade haft borrelia, berättar Björn Goop.

Det innebar att kullens suverän bara kunde joggas fram till midsommar innan han var redo för sin vanliga träning.

Nu har han vunnit tre av tre lopp och är alltjämnt obesegrad efter nio starter. I försöket till Kriteriet kom han till ledningen efter ett varv och vann lätt.

– Han var bra i kvalet och hade sparat i mål, än har jag inte begärt allt av honom i något lopp. Han var ändå, som så många andra, missgynnad av att banan var lös vid försöken. Jag vill inte gnälla då banarbetarna gjorde sitt bästa, men det var STCC-tävlingar på Solvalla några dagar före försöken och det tar ungefär tio dagar innan banan sätter sig igen.

Formen pekar uppåt

Med tre lopp i kroppen talar allt för att formkurvan fortfarande är stigande för Mister J.P.

– Normalt sett går han framåt för varje lopp. När säsongen blev som den blev var planen att ge honom två lopp innan försöket. Vi försöker få honom så bra som det går till finalen och än så länge verkar allt vara bra.

De andra två finalhästarna från Björn Goops stall är M.T.Kingofthehill och Fortune Boko.

M.T.Kingofthehill, som körs av Peter Ingves, vann sitt försök trots spår tolv via en vass spurt.

– Han är stor och gänglig och inte riktigt mogen än. Men trots det tror jag att han kan vara långt framme om han sköter sig. Jag tror att han har kapacitet för att vinna finalen, säger en ovanligt optimistisk Björn Goop.

Fortune Boko har gjort två starter för Björn Goop. Det blev seger på Solvalla den 19 augusti och i försöket var han knappt slagen av en smygkörd Cupido Sisu.

– Fortune Boko kom till oss efter starten i Breeders´ Course på Jägersro och hade tränat bra. Det hade varit lite långt mellan starterna till försöket och jag tror att han kommer att göra ett bra lopp, säger Goop.

Nytt träningsupplägg

Något som talar för att de tre finalhästarna kommer att göra fina insatser på söndag är Björn Goops stallform. Bara under september månad har det blivit 29 segrar till stallet och hästarna ser lysande ut för dagen.

– Efter Stochampionatshelgen på Axevalla i juli var jag frustrerad då hästarna inte gick som jag ville. Vill jag vara bäst eller med bland de bästa var jag tvungen att ändra något och det har fått en bättre effekt än vad jag trodde.

Vilka ändringar gjorde ni?

– Vi kör längre men färre intervaller, det har gjort att hästarna har blivit starkare och bättre. Egentligen har vi ändrat på allt. Jag tänkte på hur jag själv tycker att det är kul att träna. Det ska vara med glädje, det har mycket med psykologi att göra för att få hästarna att ta ut sig bättre i träningen. Hästarna och personalen tycker om det nya träningssättet, säger Björn Goop.

Förstapriset i Kriteriet är två miljoner kronor. Stall Goops tre hästar är alla med i premiechansningen vilket innebär dubbla prispengar.