2015-09-06 19:52

2015-09-06 19:52

Båth gjorde det igen

TRAV: Svenskt travderby

I fjol vann Svante Båth svenskt travderby med Poochai.
I år blev det en ny tränarseger när Conlight Ås vann efter ett imponerande slutvarv inför 6 712 personer på Jägersro.
– Helt ofattbart, det här finns bara inte! jublade Båth.

Förra året kvalade Erik Adielsson in fyra hästar åt Svante Båth till svenskt travderby. Då valde han att köra Västerbo Fantast som blev trea samtidigt som Örjan Kihlström vann med Poochai.

I år hade duon Conlight Ås med i derbyt och det blev seger efter en mycket stark insats.

Erik Adielsson lämnade tredje par utvändigt dryga varvet från mål och trots att Conlight Ås fick vara kvar i tredjespår under resten av loppet sluggade han sig förbi ledande Västerbo Eclair den sista biten till en knapp men säker seger.

– Jag är otroligt glad att jag fick vinna det här loppet åt Svante. Jag var glad för hans skull förra året och nu får jag dela segern med honom. Vi trivs bra tillsammans både på och utanför banan och har samma tankesätt när det gäller hästar. Vi vann för att jag helt enkelt hade den bästa hästen, Svante är en mästare på att sätta hästarna i toppform till storlopp, sa Erik Adielsson.

Samma skötare

Noterbart är att både Poochai och Conlight Ås har Jimmy H Andersson som skötare och som en snygg gest gav Svante Båth sin gula kavaj till Jimmy.

– Hade det varit min första han inte fått den... Det har varit en del problem med Conlight Ås och Jimmy har gjort ett jättejobb med hästen. Man njuter mer av en derbyseger andra gången, den första gången är det mest som ett töcken. Eftersom Stefan Melander har Nuncio och Volstead stod vi över sprintermästaren och siktade på derbyt. Det är för att vinna de klassiska loppen som vi jobbar, sa Båth.

Det här var Erik Adielssons andra derbyseger, han vann också med Joke Face år 2010.

Stor stodramatik

Stoderbyt vanns av Timo Nurmos-tränade Evin Boko efter stor dramatik.

Evin Boko lämnade fjärde par utvändigt ut på slutvarvet. I det skedet fick hon rygg på Olympia Gold, men på den sista långsidan gick Per Linderoth ner i andraspår igen. Då satte Jorma Kontio allt på ett kort och gasade vad som gick i tredjespår.

In på upploppet hade Evin Boko kopplat greppet, men med sig i rygg hade hon Maya Gold som tassade med lätt. Maya Gold kopplade snabbt greppet när Ulf Ohlsson satte in attacken, men 50 meter före mål kom galoppen och segern gick till Evin Boko.

– Jag har alltid gillat den här hästen, hon är en av de bästa ston som jag har tränat. Det var mycket dramatik, men jag tycker att min häst är en värdig vinnare, sa Timo Nurmos.

Ulf Ohlsson var naturligtvis inte glad efteråt.

– Hon började rulla i aktionen och till slut kom galoppen. Det är svårt att sätta ord på känslorna, det är jäkligt surt, sa Ohlsson.

Ett stort överbetyg går också till tvåan Diamond River. Hon fick trava en lång väg i tredjespår innan hon kom fram till utvändigt om ledande Evenlina Palema.

Förra året kvalade Erik Adielsson in fyra hästar åt Svante Båth till svenskt travderby. Då valde han att köra Västerbo Fantast som blev trea samtidigt som Örjan Kihlström vann med Poochai.

I år hade duon Conlight Ås med i derbyt och det blev seger efter en mycket stark insats.

Erik Adielsson lämnade tredje par utvändigt dryga varvet från mål och trots att Conlight Ås fick vara kvar i tredjespår under resten av loppet sluggade han sig förbi ledande Västerbo Eclair den sista biten till en knapp men säker seger.

– Jag är otroligt glad att jag fick vinna det här loppet åt Svante. Jag var glad för hans skull förra året och nu får jag dela segern med honom. Vi trivs bra tillsammans både på och utanför banan och har samma tankesätt när det gäller hästar. Vi vann för att jag helt enkelt hade den bästa hästen, Svante är en mästare på att sätta hästarna i toppform till storlopp, sa Erik Adielsson.

Samma skötare

Noterbart är att både Poochai och Conlight Ås har Jimmy H Andersson som skötare och som en snygg gest gav Svante Båth sin gula kavaj till Jimmy.

– Hade det varit min första han inte fått den... Det har varit en del problem med Conlight Ås och Jimmy har gjort ett jättejobb med hästen. Man njuter mer av en derbyseger andra gången, den första gången är det mest som ett töcken. Eftersom Stefan Melander har Nuncio och Volstead stod vi över sprintermästaren och siktade på derbyt. Det är för att vinna de klassiska loppen som vi jobbar, sa Båth.

Det här var Erik Adielssons andra derbyseger, han vann också med Joke Face år 2010.

Stor stodramatik

Stoderbyt vanns av Timo Nurmos-tränade Evin Boko efter stor dramatik.

Evin Boko lämnade fjärde par utvändigt ut på slutvarvet. I det skedet fick hon rygg på Olympia Gold, men på den sista långsidan gick Per Linderoth ner i andraspår igen. Då satte Jorma Kontio allt på ett kort och gasade vad som gick i tredjespår.

In på upploppet hade Evin Boko kopplat greppet, men med sig i rygg hade hon Maya Gold som tassade med lätt. Maya Gold kopplade snabbt greppet när Ulf Ohlsson satte in attacken, men 50 meter före mål kom galoppen och segern gick till Evin Boko.

– Jag har alltid gillat den här hästen, hon är en av de bästa ston som jag har tränat. Det var mycket dramatik, men jag tycker att min häst är en värdig vinnare, sa Timo Nurmos.

Ulf Ohlsson var naturligtvis inte glad efteråt.

– Hon började rulla i aktionen och till slut kom galoppen. Det är svårt att sätta ord på känslorna, det är jäkligt surt, sa Ohlsson.

Ett stort överbetyg går också till tvåan Diamond River. Hon fick trava en lång väg i tredjespår innan hon kom fram till utvändigt om ledande Evenlina Palema.