2015-07-26 14:07

2015-07-26 14:07

Svenskt rekord av Solör Stegg

TRAV: V75

Det mesta av förhandssnacket till Erik Graléns minne handlade om Fjord Jerven och Tangen Haap.
Men Koppomamatören Kenneth Larssons Solör Stegg vann loppet och han gjorde det på ett nytt svenskt rekord.

Solör Steggs vinnartid 23,2/2 660 meter innebar ett nytt svenskt rekord för sexåriga och äldre utlandsfödda hingstar över lång distans och han imponerade stort.

Tillsammans med Torbjörn Jansson kom Solör Stegg iväg bra från sitt tillägg och hamnade i tredje par utvändigt samtidigt som de två förhandsfavoriterna var placerade i spets respektive dödens.

Ut på den sista långsidan attackerade Jansson i tredjespår och via 19,8/700 meter tog Solör Stegg ner Fjord Jerven utan problem, faktum är att Jansson satt helt stilla bakom Kenneth Larssons häst den sista biten.

– Det här var en jättefin liten häst. Han kändes dunderfin i värmningen och även när det var dags för lopp. Det var helt lugnt till slut, jag hade pisken under armen och tussarna var kvar i öronen, berättade Torbjörn Jansson.

Förstapristet var 100 000 kronor och för tränaren var det naturligtvis en enorm framgång.

– Jag leasar honom som avelshingst och ska ha honom även nästa år. Jag har hållit med med trav sedan 1970 och det är bara hästar som gäller. Vi en uppfödning med 25 hästar, berättade Kenneth Larsson.

Jakobsson i guld

I gulddivisionen, V75-3, var favoriten Shaq is Back och Daniel Redén ute efter ledningen. Men på innerspåret svarade Daniel Olsson och Democrat, vilket resulterade i en våldsam inledning första halvvarvet.

In på upploppet föll de båda, framför allt Democrat, tillbaka i fältet och i stället var det en annan Daniel Redén-tränad häst som vann: Travelling Man som kördes av Magnus Jakobsson.

– Jag försökte få ut Kash's Cantab framför mig när jag avancerade, men han valde att stanna kvar. Det kanske var lika bra för när jag skickade iväg Traveling Man bet det bra ute i spåren. Nej, det här var jätteroligt. Speciellt eftersom jag hade hört att hästen var bäst när han fick gå där framme. Nu visade han även att han kan vinna bakifrån, sade Magnus Jakobsson.~

Tidigare Breeders Crown-finalisten Nikita Broline var helt överlägsen i V75-2.

Trots ett lopp i först tredjespår och sedan dödens var Nikita Broline, med Micael Melander i sulkyn, 20 meter före övriga in i mål.

Tog karriärens första

I V75-1 tog Errol Boko karriärens första seger. När loppets värsta konkurrenter slog på galopp tog Errol Boko och kusken Örjan Kihlström saken i egna händer, körde till ledningen och stack undan 400 meter före mål.

Över mållinjen var ekipaget långt före tvåan.

– Han kändes jättefin och vann med krafter kvar. Det är kanske lite svårt att förstå att hästen inte vunnit lopp tidigare när man såg det här, men samtidigt blev det ett konstigt lopp där alla betrodda försvann direkt, säger Örjan Kihlström efter loppet.~

V75-6 var det spets och slut för Nimbus C.D. som bara joggade ifrån sina motståndare.

– Han springer så otroligt fort på ett väldigt enkelt sätt. Det är en jäkla talang det här, sa Kihlström.

Solör Steggs vinnartid 23,2/2 660 meter innebar ett nytt svenskt rekord för sexåriga och äldre utlandsfödda hingstar över lång distans och han imponerade stort.

Tillsammans med Torbjörn Jansson kom Solör Stegg iväg bra från sitt tillägg och hamnade i tredje par utvändigt samtidigt som de två förhandsfavoriterna var placerade i spets respektive dödens.

Ut på den sista långsidan attackerade Jansson i tredjespår och via 19,8/700 meter tog Solör Stegg ner Fjord Jerven utan problem, faktum är att Jansson satt helt stilla bakom Kenneth Larssons häst den sista biten.

– Det här var en jättefin liten häst. Han kändes dunderfin i värmningen och även när det var dags för lopp. Det var helt lugnt till slut, jag hade pisken under armen och tussarna var kvar i öronen, berättade Torbjörn Jansson.

Förstapristet var 100 000 kronor och för tränaren var det naturligtvis en enorm framgång.

– Jag leasar honom som avelshingst och ska ha honom även nästa år. Jag har hållit med med trav sedan 1970 och det är bara hästar som gäller. Vi en uppfödning med 25 hästar, berättade Kenneth Larsson.

Jakobsson i guld

I gulddivisionen, V75-3, var favoriten Shaq is Back och Daniel Redén ute efter ledningen. Men på innerspåret svarade Daniel Olsson och Democrat, vilket resulterade i en våldsam inledning första halvvarvet.

In på upploppet föll de båda, framför allt Democrat, tillbaka i fältet och i stället var det en annan Daniel Redén-tränad häst som vann: Travelling Man som kördes av Magnus Jakobsson.

– Jag försökte få ut Kash's Cantab framför mig när jag avancerade, men han valde att stanna kvar. Det kanske var lika bra för när jag skickade iväg Traveling Man bet det bra ute i spåren. Nej, det här var jätteroligt. Speciellt eftersom jag hade hört att hästen var bäst när han fick gå där framme. Nu visade han även att han kan vinna bakifrån, sade Magnus Jakobsson.~

Tidigare Breeders Crown-finalisten Nikita Broline var helt överlägsen i V75-2.

Trots ett lopp i först tredjespår och sedan dödens var Nikita Broline, med Micael Melander i sulkyn, 20 meter före övriga in i mål.

Tog karriärens första

I V75-1 tog Errol Boko karriärens första seger. När loppets värsta konkurrenter slog på galopp tog Errol Boko och kusken Örjan Kihlström saken i egna händer, körde till ledningen och stack undan 400 meter före mål.

Över mållinjen var ekipaget långt före tvåan.

– Han kändes jättefin och vann med krafter kvar. Det är kanske lite svårt att förstå att hästen inte vunnit lopp tidigare när man såg det här, men samtidigt blev det ett konstigt lopp där alla betrodda försvann direkt, säger Örjan Kihlström efter loppet.~

V75-6 var det spets och slut för Nimbus C.D. som bara joggade ifrån sina motståndare.

– Han springer så otroligt fort på ett väldigt enkelt sätt. Det är en jäkla talang det här, sa Kihlström.