2017-08-06 20:34

2017-08-06 20:34

Dennis tackades av för sina insatser på Tallhult

SPEEDWAY: "Det är dags att hoppa över till nästa kapitel i livet"

Före detta Valsarföraren Dennis Jonsson fick under förra året avsluta speedwaykarriären efter en otäck krasch där han bröt nacken. Under lördagen tackades han av för sina insatser i Valsarna under ”Dennis Jonssons Avskedsrace”.

Det var Jonsson som själv kom på idén om tackmatchen, och han fixade själv startfältet som körde tävlingen på Tallhult.

– Jag har fixat alla förare, men Valsarna har styrt upp allt annat. Det är roligt att se alla här, ett par nya ansikten och flera som man känner sedan länge och som har kört här på Tallhult i många år. Det är ett otroligt jämnt startfält, i varje heat så kan alla fyrar förare vinna, säger Jonsson.

– Det är det bästa speedwaystartfältet någonsin i Värmland, säger Valsarnas ordförande Kurt Brokvist.

Bland förarna fanns bland annat Magnus Karlsson, Kenneth Hansen, Mikkel Michelsen och Victor Palovaara.

Regn

Vädrets makter såg länge ut att förstöra dagen för Jonsson. Men regnet gav till slut upp och racet kunde genomföras.

– Synd med regnet, för vi tappar väldigt med publik på det. Trots det var det riktgt bra uppslutning, säger Brokvist.

– Det är bara att ge cred till banpersonalen, de har alltid varit av toppklass här uppe, och så även i dag. Banan ser otroligt fint ut, säger Jonsson.

Hur var din tid i Valsarna?

– Den var fantastisk, jag saknar det verkligen. Folket här uppe är otroligt, och banan är en av de roligaste som man kan köra på.

Hur mycket saknar du speedway?

– Det saknar jag otroligt mycket. Jag skulle gärna vilja sätta mig på hojen nu och köra om jag kunde. Viljan att köra kommer nog alltid sitta i, men det är bara att inse att det är dags att hoppa över till nästa kapitel i livet.

”Tufft”

Livet efter olyckan har inte varit någon dans på rosor för 25-åringen. Utöver den brutna nacken fick han även skador på vänster knä och fot.

Hur har livet efter kraschen varit?

– Det har varit tufft. Jag var inlagd under en lång tid, och det tog rejält med tid att återhämta sig med nacken, foten och knät. Men nu tycker jag att det är okej, jag kan jobba och hela den biten vilket känns bra.

”Viktig del i Valsarna”

Dennis pappa, den före detta världsmästaren Per Johansson, fick också han avsluta karriären i förtid efter en krasch i Polen som satte honom i rullstol.

– Per var på väg att börja köra i Valsarna, men så kom kraschen. Men Dennis var en viktig del i Valsarna under flera år. Han började prata redan i höstas på att han ville göra något i den här stilen, för att också visa sin tacksamhet mot klubben. Det var Valsarna som tog in honom och trodde på honom, säger Brokvist, och fortsätter:

– Faller det här väl ut så kan det mycket väl bli så att vi anordnar något liknande redan nästa år.

Mikkelsen vinnare

Tävlingen då? Det blev Michel Mikkelsen som tog hem det. Dansken vann fem av sina sju heat vilket gav honom 19 poäng. Tvåa blev Valsarlegendaren Magnus Karlsson på 15 poäng och trea slutade Tomas H Jonasson, också han på 15.

Det var Jonsson som själv kom på idén om tackmatchen, och han fixade själv startfältet som körde tävlingen på Tallhult.

– Jag har fixat alla förare, men Valsarna har styrt upp allt annat. Det är roligt att se alla här, ett par nya ansikten och flera som man känner sedan länge och som har kört här på Tallhult i många år. Det är ett otroligt jämnt startfält, i varje heat så kan alla fyrar förare vinna, säger Jonsson.

– Det är det bästa speedwaystartfältet någonsin i Värmland, säger Valsarnas ordförande Kurt Brokvist.

Bland förarna fanns bland annat Magnus Karlsson, Kenneth Hansen, Mikkel Michelsen och Victor Palovaara.

Regn

Vädrets makter såg länge ut att förstöra dagen för Jonsson. Men regnet gav till slut upp och racet kunde genomföras.

– Synd med regnet, för vi tappar väldigt med publik på det. Trots det var det riktgt bra uppslutning, säger Brokvist.

– Det är bara att ge cred till banpersonalen, de har alltid varit av toppklass här uppe, och så även i dag. Banan ser otroligt fint ut, säger Jonsson.

Hur var din tid i Valsarna?

– Den var fantastisk, jag saknar det verkligen. Folket här uppe är otroligt, och banan är en av de roligaste som man kan köra på.

Hur mycket saknar du speedway?

– Det saknar jag otroligt mycket. Jag skulle gärna vilja sätta mig på hojen nu och köra om jag kunde. Viljan att köra kommer nog alltid sitta i, men det är bara att inse att det är dags att hoppa över till nästa kapitel i livet.

”Tufft”

Livet efter olyckan har inte varit någon dans på rosor för 25-åringen. Utöver den brutna nacken fick han även skador på vänster knä och fot.

Hur har livet efter kraschen varit?

– Det har varit tufft. Jag var inlagd under en lång tid, och det tog rejält med tid att återhämta sig med nacken, foten och knät. Men nu tycker jag att det är okej, jag kan jobba och hela den biten vilket känns bra.

”Viktig del i Valsarna”

Dennis pappa, den före detta världsmästaren Per Johansson, fick också han avsluta karriären i förtid efter en krasch i Polen som satte honom i rullstol.

– Per var på väg att börja köra i Valsarna, men så kom kraschen. Men Dennis var en viktig del i Valsarna under flera år. Han började prata redan i höstas på att han ville göra något i den här stilen, för att också visa sin tacksamhet mot klubben. Det var Valsarna som tog in honom och trodde på honom, säger Brokvist, och fortsätter:

– Faller det här väl ut så kan det mycket väl bli så att vi anordnar något liknande redan nästa år.

Mikkelsen vinnare

Tävlingen då? Det blev Michel Mikkelsen som tog hem det. Dansken vann fem av sina sju heat vilket gav honom 19 poäng. Tvåa blev Valsarlegendaren Magnus Karlsson på 15 poäng och trea slutade Tomas H Jonasson, också han på 15.

  • Erik Dahlén

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.