2017-07-04 22:30

2017-07-04 22:30

Medaljregn över Säffles Klasson

SIMNING: Fyra guld

SM-veckan i Borås blev minst sagt lyckad för parasimmaren Tobias Klasson. Säfflesimmaren kammade hem fyra guld och ett brons på sex starter, och slog fyra svenska rekord.
– Det har varit över förväntan, det kan man säga, säger tränaren Nils Liedberg.

Tävlingarna började perfekt för värmlänningen som tog guld första dagen på 100 meter frisim.

– Det guldet var en riktig överraskning. Vi hade väl räknat med kanske en tredjeplats, men Tobias gjorde ett kanonlopp och förtjänade verkligen guldet, säger Liedberg.

Tävlingarna fortsatte på den inslagna vägen med guld på 50- och 100 meter ryggsim, 50 meter frisim, samt ett brons på 100 meter bröstsim. Den enda disciplinen det inte blev medalj på var 50 meter fjärilsim, där Klasson slutade sexa.

– Jätteroligt för Tobias. Han är väldigt ödmjuk och trevlig så han förtjänar det. Bröstsimsmedaljen var nog den största överraskningen. Hans bröstsim går att utveckla men det visar samtidigt på att han har kommit långt redan.

Internationell klassning

Framgångarna har gett ett tydligt eko, och inom en snar framtid kan det också bli internationell simning för Säfflesimmaren.

– Förbundskaptenen hörde av sig och ville klassa honom internationellt redan till hösten. Då kan det bli EM och liknande tävlingar framöver. Men samtidigt får vi inte ha för bråttom, han är fortfarande väldigt ung (17 år gammal).

SM-veckan blev också lyckad för Dejes Jesper Andersson. Visserligen blev det inget guld, men två silver ett brons och två fjärdeplatser tar 21-åringen med sig ifrån Borås.

Tävlingarna började perfekt för värmlänningen som tog guld första dagen på 100 meter frisim.

– Det guldet var en riktig överraskning. Vi hade väl räknat med kanske en tredjeplats, men Tobias gjorde ett kanonlopp och förtjänade verkligen guldet, säger Liedberg.

Tävlingarna fortsatte på den inslagna vägen med guld på 50- och 100 meter ryggsim, 50 meter frisim, samt ett brons på 100 meter bröstsim. Den enda disciplinen det inte blev medalj på var 50 meter fjärilsim, där Klasson slutade sexa.

– Jätteroligt för Tobias. Han är väldigt ödmjuk och trevlig så han förtjänar det. Bröstsimsmedaljen var nog den största överraskningen. Hans bröstsim går att utveckla men det visar samtidigt på att han har kommit långt redan.

Internationell klassning

Framgångarna har gett ett tydligt eko, och inom en snar framtid kan det också bli internationell simning för Säfflesimmaren.

– Förbundskaptenen hörde av sig och ville klassa honom internationellt redan till hösten. Då kan det bli EM och liknande tävlingar framöver. Men samtidigt får vi inte ha för bråttom, han är fortfarande väldigt ung (17 år gammal).

SM-veckan blev också lyckad för Dejes Jesper Andersson. Visserligen blev det inget guld, men två silver ett brons och två fjärdeplatser tar 21-åringen med sig ifrån Borås.

  • Erik Dahlén

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.