2017-08-01 11:23

2017-08-02 18:20

EM-framgångar i blixtar och dunder

RIDSPORT: Linnea Holmgren i final i ponny-EM

Linnea Holmgren pustar ut efter en intensiv vecka i Ungern, där hon representerat de svenska färgerna i ponny-EM i dressyr.
– I det stora hela är jag nöjd, men det känns lite dubbelt..., säger hon från bilen någonstans i Europa, på väg hem till Värmland.

EM-tävlingarna bjöd Linnea på upplevelser som väckte samtliga reaktioner i känsloregistret. Från glädje till ren skräck.

I början av veckan sattes LInnea och hennes Fleuramo´s Justin på prov i samband med lagtävlingen. Det var en riktig nagelbitare till tävling, där lagen låg tätt. När det var Linneas tur att rida började molnen hopa sig. Linnea och Justin red in i collectingring för att förbereda sig och då började det mullra rejält. Blixtarna kom allt närmare och till slut fick tävlingen ta en time out.

– Vi sprang upp mot ridhuset och fick in hästen och oss själva innan blixten slog ned i ridhuset intill, berättar Linneas mamma Malin. Så slog en blixt ned i boxen inne där vi stod och vi blev jätterädda. Det var riktigt otäckt.

Lyckligtvis klarade sig alla från åskovädret, men det var med bultande hjärta och skakiga ben de tävlande och publiken kunde komma ut igen efter att stormen dragit förbi.

Tionde plats

Fem ekipage var kvar när åskan drog in, och de fick flyttas till nästa dag. Givetvis snöpligt för Linnea och Justin, som var uppvärmd och redo.

Det svenska laget blev tia i nationstävlingen. Tyskland tog guld, Danmark silver och Storbritannien knep bronset.

Linnea fick ladda om till den individuella tävlingen, som gick i slutet av veckan. Linnea och Justin gjorde där en kanonrunda med fina 68,7% som resultat. Med tanke på den vassa konkurrensen visste hon att det skulle krävas över 68% för att ta sig till final. Samtidigt visste Linnea att Justin var på piggt humör och om de red på max så riskerade de att göra en del missar.

”Olika känslor”

Taktiken blev därför att ta en säker runda för att nå finalen. Och planen höll. Final blev det, där Linnea ensam fick representera Sverige. Förra året blev Linnea tia i EM-finalen, nu var målet att placera sig bättre. Men konkurrensen var stenhård och resultatet blev en 15:e plats med 70,2%. Bättre procent än förra året, men sämre placering.

– Det känns bra, men det var lite olika känslor just då. Det var ju fantastiskt att ta mig till final igen, och jag hade ett högt uppsatt mål. Efteråt kom jag på att det var mitt sista ponny-EM, eftersom jag fyller 16 i år. Det blev lite känslosamt när jag tänkte på det.

Fleuramo´s Justin ska nu säljas och Linnea går över på stor häst.

– Jag har två stycken som har den kvaliteten jag vill ha när jag tävlar, berättar hon.

Räkna med framgångar även i fortsättningen, alltså.

EM-tävlingarna bjöd Linnea på upplevelser som väckte samtliga reaktioner i känsloregistret. Från glädje till ren skräck.

I början av veckan sattes LInnea och hennes Fleuramo´s Justin på prov i samband med lagtävlingen. Det var en riktig nagelbitare till tävling, där lagen låg tätt. När det var Linneas tur att rida började molnen hopa sig. Linnea och Justin red in i collectingring för att förbereda sig och då började det mullra rejält. Blixtarna kom allt närmare och till slut fick tävlingen ta en time out.

– Vi sprang upp mot ridhuset och fick in hästen och oss själva innan blixten slog ned i ridhuset intill, berättar Linneas mamma Malin. Så slog en blixt ned i boxen inne där vi stod och vi blev jätterädda. Det var riktigt otäckt.

Lyckligtvis klarade sig alla från åskovädret, men det var med bultande hjärta och skakiga ben de tävlande och publiken kunde komma ut igen efter att stormen dragit förbi.

Tionde plats

Fem ekipage var kvar när åskan drog in, och de fick flyttas till nästa dag. Givetvis snöpligt för Linnea och Justin, som var uppvärmd och redo.

Det svenska laget blev tia i nationstävlingen. Tyskland tog guld, Danmark silver och Storbritannien knep bronset.

Linnea fick ladda om till den individuella tävlingen, som gick i slutet av veckan. Linnea och Justin gjorde där en kanonrunda med fina 68,7% som resultat. Med tanke på den vassa konkurrensen visste hon att det skulle krävas över 68% för att ta sig till final. Samtidigt visste Linnea att Justin var på piggt humör och om de red på max så riskerade de att göra en del missar.

”Olika känslor”

Taktiken blev därför att ta en säker runda för att nå finalen. Och planen höll. Final blev det, där Linnea ensam fick representera Sverige. Förra året blev Linnea tia i EM-finalen, nu var målet att placera sig bättre. Men konkurrensen var stenhård och resultatet blev en 15:e plats med 70,2%. Bättre procent än förra året, men sämre placering.

– Det känns bra, men det var lite olika känslor just då. Det var ju fantastiskt att ta mig till final igen, och jag hade ett högt uppsatt mål. Efteråt kom jag på att det var mitt sista ponny-EM, eftersom jag fyller 16 i år. Det blev lite känslosamt när jag tänkte på det.

Fleuramo´s Justin ska nu säljas och Linnea går över på stor häst.

– Jag har två stycken som har den kvaliteten jag vill ha när jag tävlar, berättar hon.

Räkna med framgångar även i fortsättningen, alltså.