2017-05-08 18:38

2017-05-08 18:39

Haag inbjuden till stortävling i Holland

RIDSPORT: Inbjuden till prestigetävling

Karlstad ridklubbs hopptalang Emma Haag står inför ett internationellt äventyr om en månad.
I början av juni åker hon med sin häst Di Luca för att tävla i Holland.
– Det är Europas bästa juniorer som samlas på samma ställe, berättar hon.

Emma Haag fyller 17 år under 2017 och är ett framtidslöfte av stora mått. Efter en framgångsrik ponnykarriär rider hon nu på stor häst och tillsammans med sin Di Luca blev hon prisplacerad vid samtliga tre starter i Sundbyholm förra helgen och hennes insats i 1.35-klassen där gav henne en plats i junior-SM.

Prestigetävling

Nu står det även klart att hon får tävla i Wierden Dutch Youngster Festival i Holland i början av juni.

– Sverige får skicka åtta ryttare till den här tävlingen, så det är en prestigefylld tävling som är svår att komma med på. Det är också en tävling som man tar ut deltagarna till NM. Min häst Di Luca kommer från Holland så jag har fått en personlig inbjudan av uppfödaren. Det blir nio ryttare från Sverige med mig då jag har fått en friplats, berättar Haag.

I den här tävlingen kommer Emma att få ett bra mått på hur hon står sig i den internationella konkurrensen.

– Det kommer att vara väldigt tufft, det är Europas absolut bästa juniorer som samlas på ett och samma ställe. Jag är ju inte uttagen av Sverige till tävlingen, men jag tror inte att det kommer att vara något problem – jag tror att vi kommer att platsa i konkurrensen. Om tävlingen hade varit om ett halvår tror jag att jag kunde ha fått en av de åtta svenska platserna. Det handlar om att ha resultat i 1.40-klassen och där har jag inte debuterat än.

Men debuten i 1.40-klassen är inte långt borta, den kommer nämligen att ske i samband med Wermland Equestrian Games kommande veckoslut.

Längsta resan

Emma har tävlat på internationell mark tidigare, men aldrig så långt bort som i Holland.

– Jag har bara tävlat internationellt med ponny tidigare och i Norden. Det ska bli väldigt kul att komma iväg på stor häst. Det känns lite mer på riktigt.

Emma Haag fyller 17 år under 2017 och är ett framtidslöfte av stora mått. Efter en framgångsrik ponnykarriär rider hon nu på stor häst och tillsammans med sin Di Luca blev hon prisplacerad vid samtliga tre starter i Sundbyholm förra helgen och hennes insats i 1.35-klassen där gav henne en plats i junior-SM.

Prestigetävling

Nu står det även klart att hon får tävla i Wierden Dutch Youngster Festival i Holland i början av juni.

– Sverige får skicka åtta ryttare till den här tävlingen, så det är en prestigefylld tävling som är svår att komma med på. Det är också en tävling som man tar ut deltagarna till NM. Min häst Di Luca kommer från Holland så jag har fått en personlig inbjudan av uppfödaren. Det blir nio ryttare från Sverige med mig då jag har fått en friplats, berättar Haag.

I den här tävlingen kommer Emma att få ett bra mått på hur hon står sig i den internationella konkurrensen.

– Det kommer att vara väldigt tufft, det är Europas absolut bästa juniorer som samlas på ett och samma ställe. Jag är ju inte uttagen av Sverige till tävlingen, men jag tror inte att det kommer att vara något problem – jag tror att vi kommer att platsa i konkurrensen. Om tävlingen hade varit om ett halvår tror jag att jag kunde ha fått en av de åtta svenska platserna. Det handlar om att ha resultat i 1.40-klassen och där har jag inte debuterat än.

Men debuten i 1.40-klassen är inte långt borta, den kommer nämligen att ske i samband med Wermland Equestrian Games kommande veckoslut.

Längsta resan

Emma har tävlat på internationell mark tidigare, men aldrig så långt bort som i Holland.

– Jag har bara tävlat internationellt med ponny tidigare och i Norden. Det ska bli väldigt kul att komma iväg på stor häst. Det känns lite mer på riktigt.