2016-10-02 21:59

2016-10-02 22:03

"Högre hästar" på Carlstad Horse Show

RIDSPORT: "En medveten satsning för att bli en nationell tävling med högre standard"

Ut med ponnyklasserna och en hinderhöjd med start på 110 cm. Lägg därtill färre starter genom att höja nivån på de tävlande.
Det är ett ”nytt” Carlstad Horse Show anno 2016.

Tävlingen har blivit lite ”tyngre” och enbart en av de totalt tre dagarna läggs på regional hoppning.

Under dessa tre dagar hade uppskattningsvis ca 3000 unika besökare letat sig ut till anläggningen vid Alster, och de bjöds på ridning på hög nivå. Högre nivå än tidigare, rent siffermässigt, då hinderhöjden ökat sedan föregående år. Numera är det höjder från 110 till 145 cm som gäller. Gränsen mellan regional och nationell går vid 120.

Då enbart första dagen ägnades åt regionala tävlingar, där hinderhöjden följaktligen låg på 110, har antalet lokala tävlingsekipage minskat medan de nationella ökat.

Ökningen på de högre höjderna är en del av en medveten strategi från arrangörens sida.

– Vi gjorde det valet i år då vi ville utveckla tävlingens ställning. Det är en medveten satsning för att bli en nationell tävling med högre standard, säger Ylva Bjerknes-Lind och Sofia Scott, tävlingsledare.

Den dynamiska duon gjorde sin debut på tävlingsledarfronten i och med årets upplaga, och de var mycket nöjda när de summerade helgen.

– Det har varit fullt upp från början men allting har flutit på oerhört bra. De tävlande har varit nöjda och publiken har trivts.

Värmland på framfart

På värmländsk front var flera ryttare i farten. Felix Ågren, Linnéa Sundblad, Emilia Danielsson och Malin Wikström var några av de som visade framfötterna på de höga hindren.

Just Danielsson, tävlandes för Rudskogen, visade att hon trodde på sig själv genom att utnyttja nyheten med möjlighet till större segerpremie. Genom att betala dubbel anmälningsavgift i den klass som erbjöd den möjligheten fick man också dubbel premie vid seger. Det visade sig att värmländskan visste vad hon gjorde när hon senare red hem segern.

Väloljat maskineri

Carlstad Horse Show har en stor utmaning framför sig i jakten på att växa mot ett större renommé och en högre standard som tävling, men de båda tävlingsledarna ser ljust på den utmaning som ligger framför dem.

– Vi vill vara med och konkurrera mot de större tävlingarna på allvar, såväl i Värmland som i hela landet, och det känns som vi är på rätt väg. Inte minst med tanke på att flera av ekipagen har åkt långa sträckor för att ta sig hit.

Totalt bjöd helgen på hela 470 starter och de båda tävlingsledarna är noga med att lyfta fram det som fått det väloljade maskineriet att fungera så felfritt som det gjorde.

– Vi vill verkligen tacka alla sponsorer som varit med och bidragit ekonomiskt, och inte minst alla funktionärer som jobbat stenhårt för att få den här helgen att fungera. Det här har varit ett lagarbete och det är oerhört skönt att kunna konstatera att vi har fått ihop det på det här sättet.

Tävlingen har blivit lite ”tyngre” och enbart en av de totalt tre dagarna läggs på regional hoppning.

Under dessa tre dagar hade uppskattningsvis ca 3000 unika besökare letat sig ut till anläggningen vid Alster, och de bjöds på ridning på hög nivå. Högre nivå än tidigare, rent siffermässigt, då hinderhöjden ökat sedan föregående år. Numera är det höjder från 110 till 145 cm som gäller. Gränsen mellan regional och nationell går vid 120.

Då enbart första dagen ägnades åt regionala tävlingar, där hinderhöjden följaktligen låg på 110, har antalet lokala tävlingsekipage minskat medan de nationella ökat.

Ökningen på de högre höjderna är en del av en medveten strategi från arrangörens sida.

– Vi gjorde det valet i år då vi ville utveckla tävlingens ställning. Det är en medveten satsning för att bli en nationell tävling med högre standard, säger Ylva Bjerknes-Lind och Sofia Scott, tävlingsledare.

Den dynamiska duon gjorde sin debut på tävlingsledarfronten i och med årets upplaga, och de var mycket nöjda när de summerade helgen.

– Det har varit fullt upp från början men allting har flutit på oerhört bra. De tävlande har varit nöjda och publiken har trivts.

Värmland på framfart

På värmländsk front var flera ryttare i farten. Felix Ågren, Linnéa Sundblad, Emilia Danielsson och Malin Wikström var några av de som visade framfötterna på de höga hindren.

Just Danielsson, tävlandes för Rudskogen, visade att hon trodde på sig själv genom att utnyttja nyheten med möjlighet till större segerpremie. Genom att betala dubbel anmälningsavgift i den klass som erbjöd den möjligheten fick man också dubbel premie vid seger. Det visade sig att värmländskan visste vad hon gjorde när hon senare red hem segern.

Väloljat maskineri

Carlstad Horse Show har en stor utmaning framför sig i jakten på att växa mot ett större renommé och en högre standard som tävling, men de båda tävlingsledarna ser ljust på den utmaning som ligger framför dem.

– Vi vill vara med och konkurrera mot de större tävlingarna på allvar, såväl i Värmland som i hela landet, och det känns som vi är på rätt väg. Inte minst med tanke på att flera av ekipagen har åkt långa sträckor för att ta sig hit.

Totalt bjöd helgen på hela 470 starter och de båda tävlingsledarna är noga med att lyfta fram det som fått det väloljade maskineriet att fungera så felfritt som det gjorde.

– Vi vill verkligen tacka alla sponsorer som varit med och bidragit ekonomiskt, och inte minst alla funktionärer som jobbat stenhårt för att få den här helgen att fungera. Det här har varit ett lagarbete och det är oerhört skönt att kunna konstatera att vi har fått ihop det på det här sättet.