2017-09-18 12:59

2017-09-18 12:59

Berg som Andreas gillar

ORIENTERING: Ny SM-medalj till blivande jägmästaren

Kilsorienteraren Andreas Uller gillar uppenbarligen Kilsbergen. I våras tog han brons vid ultralång-SM i höjdområdet som skiljer Värmland från Närkeslätten. I söndags var det dags för en ny SM-medalj för Andreas.

Andreas sprang in på en tredjeplats efter ett bra men inte ett helt igenom perfekt lopp under långdistans-SM.

– Nej, helt rätt gick den inte. Jag bommade ett par minuter på den tredje kontrollen och en minut på den åttonde, berättar Andreas.

Andreas lopp inrymde mer dramatik än vad han själv visste om. Vinnaren Simon Imark, Tullinge, startade närmast efter Andreas. Imark fick rygg på Uller på väg mot den tionde kontroller och var där bara 20 sekunder bakom Kilslöparen i skogen. Men Andreas hade ett så högt tempo att Imark inte kom ikapp.

– Simon berättade att han såg min rygg och försökte springa ifatt men orkade inte det. Sedan gjorde han en liten miss på kontrollen, berättar Andreas.

Vid den 14:e kontrollen, bara 400 meter från mål, kom dock Simon Imark slutligen ikapp Andreas.

– Jag är ändå väldigt nöjd med min insats, säger Andreas som hade 43 sekunder upp till tvåan Isac von Krusenstierna.

Flög till Umeå

Direkt efter SM satte sig Andreas på flyget hem till Umeå. Umeå är sedan en månad ny bostadsadress för Andreas. Där ska han studera till jägmästare under fem år.

– Det är fina förutsättningar för orientering i Umeå. Det finns en idrottshögskola och vi har bra stöttning med träningar, berättar Andreas.

Hemma även i Hallsberg

Redan i slutet av veckan bär det av söderut igen för Andreas Uller. Då avgörs säsongens sista SM-lopp, medeldistansen och stafetterna. Tävlingarna går utanför Hallsberg, en välbekant plats för Andreas som under tre år studerat vid Hallsbergs orienteringsgymnasium.

Förutom att Andreas har en bra chans till en framskjuten placering individuellt så får också Kils lag med Andreas, Lukas Olm och Olof Skoglund tillmätas goda möjligheter till en topplacering i stafetten.

Vid långdistans-SM blev det dubbelt upp för dalaklubben Stora Tuna OK i seniorklasserna. Storfavoriten Tove Alexandersson vann överlägset före Helena Bergman, OK Ravinen. Mer oväntat var att Toves klubbkamrat Emil Svensk skulle vinna herrtävlingen.

Andreas sprang in på en tredjeplats efter ett bra men inte ett helt igenom perfekt lopp under långdistans-SM.

– Nej, helt rätt gick den inte. Jag bommade ett par minuter på den tredje kontrollen och en minut på den åttonde, berättar Andreas.

Andreas lopp inrymde mer dramatik än vad han själv visste om. Vinnaren Simon Imark, Tullinge, startade närmast efter Andreas. Imark fick rygg på Uller på väg mot den tionde kontroller och var där bara 20 sekunder bakom Kilslöparen i skogen. Men Andreas hade ett så högt tempo att Imark inte kom ikapp.

– Simon berättade att han såg min rygg och försökte springa ifatt men orkade inte det. Sedan gjorde han en liten miss på kontrollen, berättar Andreas.

Vid den 14:e kontrollen, bara 400 meter från mål, kom dock Simon Imark slutligen ikapp Andreas.

– Jag är ändå väldigt nöjd med min insats, säger Andreas som hade 43 sekunder upp till tvåan Isac von Krusenstierna.

Flög till Umeå

Direkt efter SM satte sig Andreas på flyget hem till Umeå. Umeå är sedan en månad ny bostadsadress för Andreas. Där ska han studera till jägmästare under fem år.

– Det är fina förutsättningar för orientering i Umeå. Det finns en idrottshögskola och vi har bra stöttning med träningar, berättar Andreas.

Hemma även i Hallsberg

Redan i slutet av veckan bär det av söderut igen för Andreas Uller. Då avgörs säsongens sista SM-lopp, medeldistansen och stafetterna. Tävlingarna går utanför Hallsberg, en välbekant plats för Andreas som under tre år studerat vid Hallsbergs orienteringsgymnasium.

Förutom att Andreas har en bra chans till en framskjuten placering individuellt så får också Kils lag med Andreas, Lukas Olm och Olof Skoglund tillmätas goda möjligheter till en topplacering i stafetten.

Vid långdistans-SM blev det dubbelt upp för dalaklubben Stora Tuna OK i seniorklasserna. Storfavoriten Tove Alexandersson vann överlägset före Helena Bergman, OK Ravinen. Mer oväntat var att Toves klubbkamrat Emil Svensk skulle vinna herrtävlingen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.