2015-09-22 06:00

2015-09-25 08:30

En sport på frammarsch

ORIENTERING: Två värmländska andraplatser i totalställningen

Den sista av tio tävlingar i svenska cupen i mountainbike-orientering arrangerades under söndagen av OK Tyr på norra fältet. En av de som befann sig där var förbundskaptenen Peter Olsson.
– Mountainbike-orientering är en sport som växt rejält de senaste åren, förklarar Olsson.

Mountainbike-orientering är en tämligen ny sport i Sverige – trots det faktum att de blågula orienterarna skördat stora framgångar internationellt i traditionell orientering.

– Sverige är ju ett av de länder som är bäst inom fotorientering. Men vad gäller mountainbike-orientering ligger vi efter de stora länderna, som är Ryssland och Tjeckien. Men sporten håller på att växa rejält och det är riktigt kul, säger Peter Olsson som tror att Sverige kan bli framstående även inom MTB-orientering inom en snar framtid.

– Själva orienteringsbiten är det de svenska mountainbike-orienterare är bäst på. De allra flesta som börjar med MTB-orientering har antingen hållit på med vanlig orientering först, eller skidorientering. Många kombinerar också de olika grenarna av sporten. Trots det samarbetar de olika förbunden inte särskilt mycket med varandra – det är något jag vill förändra, klargör Olsson, som är aktiv även inom Karlskogaklubben OK Djerf.

Två andraplatser

I Djerf återfinns även Erica Olsson, Peters 15-åriga dotter. Trots Ericas unga ålder är hon redan framstående inom sporten och knep för två veckor sedan tre medaljer av ädlaste valör i ungdoms-SM.

I svenska cupens damjuniorklass slutade hon på en andraplats i totalställningen, trots att de hon tampades kunde vara upp emot fem år äldre. I helgens tävling var hon dock ensam i sin klass. Kajsa Engström, OK Kåre, var klar som slutsegrare redan innan sista tävlingen.

Få värmlänningar

Även Pontus Kullin Alfredsson, som tävlar för Tyr, slutade på en andraplats totalt. Endast slagen av Filip Bergström, som vann under söndagen – Pontus deltog däremot inte då han var arrangör och hade ritat tävlingskartan.

Trots det låga värmländska deltagandet anser dock tävlingsledaren Michael Kullin att Tyrs första mountainbiketävling funkade bra.

– Det har inte varit några bakslag, jag tycker att det har funkat bra. Sen har det varit lite blött i skogen men sådant får man räkna med, berättar Kullin.

Mountainbike-orientering är en tämligen ny sport i Sverige – trots det faktum att de blågula orienterarna skördat stora framgångar internationellt i traditionell orientering.

– Sverige är ju ett av de länder som är bäst inom fotorientering. Men vad gäller mountainbike-orientering ligger vi efter de stora länderna, som är Ryssland och Tjeckien. Men sporten håller på att växa rejält och det är riktigt kul, säger Peter Olsson som tror att Sverige kan bli framstående även inom MTB-orientering inom en snar framtid.

– Själva orienteringsbiten är det de svenska mountainbike-orienterare är bäst på. De allra flesta som börjar med MTB-orientering har antingen hållit på med vanlig orientering först, eller skidorientering. Många kombinerar också de olika grenarna av sporten. Trots det samarbetar de olika förbunden inte särskilt mycket med varandra – det är något jag vill förändra, klargör Olsson, som är aktiv även inom Karlskogaklubben OK Djerf.

Två andraplatser

I Djerf återfinns även Erica Olsson, Peters 15-åriga dotter. Trots Ericas unga ålder är hon redan framstående inom sporten och knep för två veckor sedan tre medaljer av ädlaste valör i ungdoms-SM.

I svenska cupens damjuniorklass slutade hon på en andraplats i totalställningen, trots att de hon tampades kunde vara upp emot fem år äldre. I helgens tävling var hon dock ensam i sin klass. Kajsa Engström, OK Kåre, var klar som slutsegrare redan innan sista tävlingen.

Få värmlänningar

Även Pontus Kullin Alfredsson, som tävlar för Tyr, slutade på en andraplats totalt. Endast slagen av Filip Bergström, som vann under söndagen – Pontus deltog däremot inte då han var arrangör och hade ritat tävlingskartan.

Trots det låga värmländska deltagandet anser dock tävlingsledaren Michael Kullin att Tyrs första mountainbiketävling funkade bra.

– Det har inte varit några bakslag, jag tycker att det har funkat bra. Sen har det varit lite blött i skogen men sådant får man räkna med, berättar Kullin.