2015-07-18 06:00

2015-07-18 06:00

"Jag mår bra av att springa"

ORIENTERING: Packat och klart – först 5-dagars, sedan 6-dagars

Familjen Skoog i Kil har packat och gjort klart för ännu en orienteringstripp. Den här gången är kompassen riktad mot Borås och jättetävlingen 5-dagars.
För pappa Christer och mamma Helen är det en nätt(!) liten uppladdning för det som väntar om två veckor – 6-dagars i Skottland.
– Det är mer prestige och större vinna 5-dagars. Men Skottland ska bli en upplevelse, säger Christer.

Till Borås åker samtliga i familjen med – och alla ska ut i skogen. Pappa Christer vann H55-klassen i fjol och målet är att försvara titeln. Mamma Helen kommer också springa och likaså barnen Sanna (D20 elit) och sonen Viktor (H18E2)

– Sanna elitsatsar, men det är klart – när jag väl står vid starten vill jag också prestera. Jag njöt över hela upploppet i fjol när jag hörde att speakern ropade ut att nu kommer segraren i H55-klassen.

Den seger Christer vann i fjol har han jagat länge.

– Jag har varit trea några gånger och varit med långt framme i flera år. Därför var det skönt att äntligen få vinna.

Letat i 46 år

Christer har letat kontroller i 46 år.

– Jag gjorde min första tävling som nioåring. Jag minns debuten – det var Skattkärr som arrangerade och vi höll till i Göstahult. Jag tog god tid på mig den gången.

Nu handlar det om O-ringen och 5-dagars.

– Det är en speciell tävling. För att vinna måste man prestera bra under fem dagar i följd. Det krävs en del för att vinna.

Sprungit och tränat har Christer gjort i hela sitt liv, både i skogen och på bana och landsvägar. Det har blivit en livsstil.

– Det är gött att känna att man har bra fysik. Jag mår bra av att springa och hålla igång kroppen.

Nya Zeeland lockar

Med åren har Christer inte bara nöjt sig med att tävla bara i Värmland och att varje år delta i O-ringen. Det finns numera också veteran-VM. I fjol fanns han med när VM-tävlingen avgjordes i Brasilien men när samma mästerskap avgörs i Sverige i år så avstår han.

Han skrattar och säger:

– I Göteborg har jag tävlat många gånger. Jag och Helen åker i stället till Skottland och springer 6-dagars. Då hinner vi också att se en del av stora VM som går på samma platser.

Men veteran-VM blir det om två år.

– Då är det Nya Zeeland som gäller. Då kan det bli aktuellt igen. Att få se och uppleva andra länder är en del av tjusningen med det hela också. Men det är klart, när det blir tävling då är det tävling. Det drivet tror jag aldrig försvinner.

Fotnot: OK Tyr är en av de klubbar med flest deltagare i O-ringen, 99 anmälda. Bara Hakarpspojkarna (108) och Lunds OK (107) är större. Bland värmlandsklubbarna med många deltagare märks också OK Djerf (45), Västvärmland (42) och Kils OK (33).

.

Till Borås åker samtliga i familjen med – och alla ska ut i skogen. Pappa Christer vann H55-klassen i fjol och målet är att försvara titeln. Mamma Helen kommer också springa och likaså barnen Sanna (D20 elit) och sonen Viktor (H18E2)

– Sanna elitsatsar, men det är klart – när jag väl står vid starten vill jag också prestera. Jag njöt över hela upploppet i fjol när jag hörde att speakern ropade ut att nu kommer segraren i H55-klassen.

Den seger Christer vann i fjol har han jagat länge.

– Jag har varit trea några gånger och varit med långt framme i flera år. Därför var det skönt att äntligen få vinna.

Letat i 46 år

Christer har letat kontroller i 46 år.

– Jag gjorde min första tävling som nioåring. Jag minns debuten – det var Skattkärr som arrangerade och vi höll till i Göstahult. Jag tog god tid på mig den gången.

Nu handlar det om O-ringen och 5-dagars.

– Det är en speciell tävling. För att vinna måste man prestera bra under fem dagar i följd. Det krävs en del för att vinna.

Sprungit och tränat har Christer gjort i hela sitt liv, både i skogen och på bana och landsvägar. Det har blivit en livsstil.

– Det är gött att känna att man har bra fysik. Jag mår bra av att springa och hålla igång kroppen.

Nya Zeeland lockar

Med åren har Christer inte bara nöjt sig med att tävla bara i Värmland och att varje år delta i O-ringen. Det finns numera också veteran-VM. I fjol fanns han med när VM-tävlingen avgjordes i Brasilien men när samma mästerskap avgörs i Sverige i år så avstår han.

Han skrattar och säger:

– I Göteborg har jag tävlat många gånger. Jag och Helen åker i stället till Skottland och springer 6-dagars. Då hinner vi också att se en del av stora VM som går på samma platser.

Men veteran-VM blir det om två år.

– Då är det Nya Zeeland som gäller. Då kan det bli aktuellt igen. Att få se och uppleva andra länder är en del av tjusningen med det hela också. Men det är klart, när det blir tävling då är det tävling. Det drivet tror jag aldrig försvinner.

Fotnot: OK Tyr är en av de klubbar med flest deltagare i O-ringen, 99 anmälda. Bara Hakarpspojkarna (108) och Lunds OK (107) är större. Bland värmlandsklubbarna med många deltagare märks också OK Djerf (45), Västvärmland (42) och Kils OK (33).

.