2018-04-23 20:00

2018-04-23 20:00

Tidemand går för seger

MOTOR: Vill vinna WRC 2-klassen igen i Argentina

Säsongen har börjat strålande för västvärmländska rallyesset Pontus Tidemand.
Nu ska formen bibehållas genom att ta en ny seger i Argentinas VM-rally.

Han och rutinerade kartläsaren Jonas Andersson är på plats i Villa Carlos Paz och förbereder sig för torsdagens start i Rally Argentina där 360 kilometer krävande terräng ska övervinnas. Och formen är på topp - Skodas regerande WRC 2-mästare kommer från två pallplatser på lika många tävlingar. En seger i Rally Mexiko och en andraplats i hemmatävlingen Rally Sweden har gett en kanonstart på säsongen.

Rallyt i Argentina bjuder på tuff terräng med grusvägar som innebär en rejäl utmaning. De mjuka sandvägarna i Santa Rosa de Calamuchita-dalen är en skarp kontrast mot de smala och karga sträckorna i bergskedjan Traslasierra. Den kanske största utmaningen är att kunna ställa om och anpassa körstilen till de olika underlagen.

– De sandiga vägarna blir lätt uppkörda eftersom de är så mjuka. När de sträckorna körs för andra gången gäller det att ha tungan rätt i munnen och försöka hålla sig i rätt spår för att inte kastas av vägen, samtidigt som sträckorna uppe i bergen är extremt steniga och inget annat än full fokus gäller för att klara sig igenom dem, säger Pontus Tidemand i ett pressmeddelande.

Luriga floder

Sträckorna korsar också många luriga floder och det är heller inte ovanligt att förarna stöter på dimma och is på de högre höjderna om hösten är tidig på det södra halvklotet.

– En kombination av fart, rytm och uthållighet var det som fungerade för oss i fjol så vi provar att hitta samma koncept i år, fast den här gången med lite mer erfarenhet, säger Pontus, som debuterade i det argentinska VM-rallyt förra året och då skrällde sig till seger.

Efter VM-seriens senaste deltävling på Korsika, en tävling som Tidemand och Andersson avstod, ligger de ändå tvåa i mästerskapet.

– I WRC 2 kör vi ju sju tävlingar på ett år och sex av dem räknas i slutet av säsongen. Det är tufft och tajt med många bra förare i mästerskapet, men vi siktar givetvis på att plocka maxpoäng nu och lämna Argentina med totalledning igen - då vet vi att vi är precis där vi vill vara och fighta, berättar Pontus.

Han och rutinerade kartläsaren Jonas Andersson är på plats i Villa Carlos Paz och förbereder sig för torsdagens start i Rally Argentina där 360 kilometer krävande terräng ska övervinnas. Och formen är på topp - Skodas regerande WRC 2-mästare kommer från två pallplatser på lika många tävlingar. En seger i Rally Mexiko och en andraplats i hemmatävlingen Rally Sweden har gett en kanonstart på säsongen.

Rallyt i Argentina bjuder på tuff terräng med grusvägar som innebär en rejäl utmaning. De mjuka sandvägarna i Santa Rosa de Calamuchita-dalen är en skarp kontrast mot de smala och karga sträckorna i bergskedjan Traslasierra. Den kanske största utmaningen är att kunna ställa om och anpassa körstilen till de olika underlagen.

– De sandiga vägarna blir lätt uppkörda eftersom de är så mjuka. När de sträckorna körs för andra gången gäller det att ha tungan rätt i munnen och försöka hålla sig i rätt spår för att inte kastas av vägen, samtidigt som sträckorna uppe i bergen är extremt steniga och inget annat än full fokus gäller för att klara sig igenom dem, säger Pontus Tidemand i ett pressmeddelande.

Luriga floder

Sträckorna korsar också många luriga floder och det är heller inte ovanligt att förarna stöter på dimma och is på de högre höjderna om hösten är tidig på det södra halvklotet.

– En kombination av fart, rytm och uthållighet var det som fungerade för oss i fjol så vi provar att hitta samma koncept i år, fast den här gången med lite mer erfarenhet, säger Pontus, som debuterade i det argentinska VM-rallyt förra året och då skrällde sig till seger.

Efter VM-seriens senaste deltävling på Korsika, en tävling som Tidemand och Andersson avstod, ligger de ändå tvåa i mästerskapet.

– I WRC 2 kör vi ju sju tävlingar på ett år och sex av dem räknas i slutet av säsongen. Det är tufft och tajt med många bra förare i mästerskapet, men vi siktar givetvis på att plocka maxpoäng nu och lämna Argentina med totalledning igen - då vet vi att vi är precis där vi vill vara och fighta, berättar Pontus.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.