2018-04-05 16:28

2018-04-06 17:40

Rådström laddar om

MOTOR: Startar andra JVM-tävlingen som ledare

Dennis Rådström leder junior-VM efter segern i Svenska rallyt.
Nu laddar 22-åringen från Torsby om för att försvara positionen.

Fredag–söndag avgörs den andra deltävlingen i årets JVM på den franska ön Korsika. Rallyt bjuder på en helt annan utmaning för Dennis Rådström och hans kartläsare Johan Johansson, med asfaltvägar som är kända för sina 10 000 kurvor.

– Det är en tuff utmaning för mig som kartläsare, det svänger hela tiden. På den längsta sträckan på fem mil har jag inte en enda paus, utan behöver läsa hela tiden, säger Johan i ett pressmeddelande.

I år gör duon sitt andra år i mästerskapet med siktet inställt på att kriga om VM-guldet, och teamet har jobbat hårt sedan senaste tävlingen i Sverige för att komma så väl förberedda som möjligt till Frankrike.

– Vi kommer hit med en bra känsla. Vi har förberett oss väldigt bra med tester och notträning. Dessutom var vi på Korsika för några veckor sedan ihop med Fords fabriksteam och deras förare Elfyn Evans som pris för vi vann rookie-cupen förra året och fick åka med på deras test inför tävlingen, vilket var väldigt lärorikt, säger Dennis Rådström.

Det var just på Korsika som Dennis och Johan gjorde sin VM-debut förra året, och att komma tillbaka till samma tävling för andra gången ser Dennis positivt på.

– Det påverkar mycket att komma tillbaka en andra gång, nu vet man hur allt funkar och vart allt ligger. Så vi kan lägga mer fokus på noterna och tävlingen, det känns faktiskt nästan som en hemmatävling.

Mycket att lära

Trots att Dennis och Johan kommer som VM-ledare med en färsk seger i ryggen är de väldigt ödmjuka inför uppgiften.

– Man får konstatera att vi fortfarande har mycket kvar att lära vad gäller körning på asfalt. Vi siktar på att göra en bättre tävling än förra året och köra på i vårt tempo utan att fokusera på resultaten, säger Dennis.

– Vi har ett bra självförtroende och har jobbat hårt sen sist, men vi vet inte hur vi står oss på asfalt mot de andra. Det är många snabba fransmän i serien och inte minst vår landsman Emil Bergkvist som alltid vart snabb på asfalt. Men vi ska göra vårt bästa, säger Johan.

VM-ledaren i WRC 2, Pontus Tidemand, som blev tvåa i Sverige och vann i Mexiko, står över tävlingen på Korsika.

Totalt i VM är det fjärde deltävlingen och i WRC toppar regerande mästaren Sebastien Ogier toppar tabellen. Tvåan, belgaren Thierry Neuville som vann Svenska rallyt, kraschade på test i onsdags, men både han och kartläsaren klarade sig oskadda.

Fredag–söndag avgörs den andra deltävlingen i årets JVM på den franska ön Korsika. Rallyt bjuder på en helt annan utmaning för Dennis Rådström och hans kartläsare Johan Johansson, med asfaltvägar som är kända för sina 10 000 kurvor.

– Det är en tuff utmaning för mig som kartläsare, det svänger hela tiden. På den längsta sträckan på fem mil har jag inte en enda paus, utan behöver läsa hela tiden, säger Johan i ett pressmeddelande.

I år gör duon sitt andra år i mästerskapet med siktet inställt på att kriga om VM-guldet, och teamet har jobbat hårt sedan senaste tävlingen i Sverige för att komma så väl förberedda som möjligt till Frankrike.

– Vi kommer hit med en bra känsla. Vi har förberett oss väldigt bra med tester och notträning. Dessutom var vi på Korsika för några veckor sedan ihop med Fords fabriksteam och deras förare Elfyn Evans som pris för vi vann rookie-cupen förra året och fick åka med på deras test inför tävlingen, vilket var väldigt lärorikt, säger Dennis Rådström.

Det var just på Korsika som Dennis och Johan gjorde sin VM-debut förra året, och att komma tillbaka till samma tävling för andra gången ser Dennis positivt på.

– Det påverkar mycket att komma tillbaka en andra gång, nu vet man hur allt funkar och vart allt ligger. Så vi kan lägga mer fokus på noterna och tävlingen, det känns faktiskt nästan som en hemmatävling.

Mycket att lära

Trots att Dennis och Johan kommer som VM-ledare med en färsk seger i ryggen är de väldigt ödmjuka inför uppgiften.

– Man får konstatera att vi fortfarande har mycket kvar att lära vad gäller körning på asfalt. Vi siktar på att göra en bättre tävling än förra året och köra på i vårt tempo utan att fokusera på resultaten, säger Dennis.

– Vi har ett bra självförtroende och har jobbat hårt sen sist, men vi vet inte hur vi står oss på asfalt mot de andra. Det är många snabba fransmän i serien och inte minst vår landsman Emil Bergkvist som alltid vart snabb på asfalt. Men vi ska göra vårt bästa, säger Johan.

VM-ledaren i WRC 2, Pontus Tidemand, som blev tvåa i Sverige och vann i Mexiko, står över tävlingen på Korsika.

Totalt i VM är det fjärde deltävlingen och i WRC toppar regerande mästaren Sebastien Ogier toppar tabellen. Tvåan, belgaren Thierry Neuville som vann Svenska rallyt, kraschade på test i onsdags, men både han och kartläsaren klarade sig oskadda.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.