2017-12-05 09:58

2017-12-05 09:58

Motorsportstjärnan om #metoo

MOTORSPORT: "De allra flesta har behandlat mig schysst och respektfullt"

Värmländska rally- och rallycrosstjärnan Ramona Karlsson skriver på sin Facebooksida om sina tankar kring den senaste tidens #metoo- och #timeout-upprop.
– Det jag varit med om kommer i skymundan av de fruktansvärda brott som andra tjejer och kvinnor drabbats av, skriver hon.

Ramona Karlsson har, precis som många andra kvinnliga idrottare, blivit kontaktad av media den senaste tiden för att berätta om deras tankar om #metoo, den kampanj som fått många kvinnor i vitt skilda yrkesgrupper och områden att berätta om sina erfarenheter från trakasserier och sexuella övergrepp.

Karlsson gick på tisdagskvällen ut med sina tankar på sin Facebooksida. Hon hoppas att kampanjen ska få gärningsmän att åka fast och att fler drabbade vågar säga ifrån och anmäla.

– Och att det inte genererar i en våg där män generaliseras till potentiella förövare och kvinnor till offer, skriver Ramona Karlsson, som också tycker att det är svårt att få en överblick av debatten.

– Jag har aldrig blivit utsatt för något allvarligt övergrepp. Därför anser jag att det jag varit med om kommer i skymundan av de fruktansvärda brott som andra tjejer och kvinnor drabbats av. Jag har erfarit sexuella anspelningar, fördomar, respektlös behandling och klumpiga ”komplimanger” från män. Jag har erfarit missunnsamhet, lögner, respektlös behandling och klumpiga kommentarer från kvinnor. Vad har varit jobbigast för min del? Jag vet inte. Individer kan få andra individer att må dåligt genom brist på respekt, oavsett vilket kön man tillhör. Döm individer och handlingar istället för att generalisera ett helt kön, skriver hon vidare.

Karlsson menar att debatten behöver breddas, och att ”vi-och-dem”-känslan bör minskas.

– I min bransch finns det mestadels män. Och de allra flesta har behandlat mig schysst och respektfullt. Det är mycket tack vare ett bra samarbete med manliga kollegor; mekaniker, ingenjörer, journalister, företagsledare och beslutsfattare, som jag kommit dit jag är. Jag har även många kvinnor att tacka för mycket, allt från kvinnliga förebilder och vänner, till samarbeten med kvinnliga företagsledare, kartläsare, journalister, och uppdragsgivare, skriver hon.

Karlsson hyllas för inlägget. Över 1 300 personer har tryckt på ”gilla”-knappen på Facebook och inlägget har delats nära 180 gånger.

Ramona Karlsson har, precis som många andra kvinnliga idrottare, blivit kontaktad av media den senaste tiden för att berätta om deras tankar om #metoo, den kampanj som fått många kvinnor i vitt skilda yrkesgrupper och områden att berätta om sina erfarenheter från trakasserier och sexuella övergrepp.

Karlsson gick på tisdagskvällen ut med sina tankar på sin Facebooksida. Hon hoppas att kampanjen ska få gärningsmän att åka fast och att fler drabbade vågar säga ifrån och anmäla.

– Och att det inte genererar i en våg där män generaliseras till potentiella förövare och kvinnor till offer, skriver Ramona Karlsson, som också tycker att det är svårt att få en överblick av debatten.

– Jag har aldrig blivit utsatt för något allvarligt övergrepp. Därför anser jag att det jag varit med om kommer i skymundan av de fruktansvärda brott som andra tjejer och kvinnor drabbats av. Jag har erfarit sexuella anspelningar, fördomar, respektlös behandling och klumpiga ”komplimanger” från män. Jag har erfarit missunnsamhet, lögner, respektlös behandling och klumpiga kommentarer från kvinnor. Vad har varit jobbigast för min del? Jag vet inte. Individer kan få andra individer att må dåligt genom brist på respekt, oavsett vilket kön man tillhör. Döm individer och handlingar istället för att generalisera ett helt kön, skriver hon vidare.

Karlsson menar att debatten behöver breddas, och att ”vi-och-dem”-känslan bör minskas.

– I min bransch finns det mestadels män. Och de allra flesta har behandlat mig schysst och respektfullt. Det är mycket tack vare ett bra samarbete med manliga kollegor; mekaniker, ingenjörer, journalister, företagsledare och beslutsfattare, som jag kommit dit jag är. Jag har även många kvinnor att tacka för mycket, allt från kvinnliga förebilder och vänner, till samarbeten med kvinnliga företagsledare, kartläsare, journalister, och uppdragsgivare, skriver hon.

Karlsson hyllas för inlägget. Över 1 300 personer har tryckt på ”gilla”-knappen på Facebook och inlägget har delats nära 180 gånger.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.