2017-09-28 22:16

2017-09-28 22:18

Kristoffersson har lämnat rester kvar

MOTOR: Nyopererad Solberg, Ekström och Loeb slåss om silver och brons i VM

Nyckelbensoperation ska inte stoppa Petter Solberg i silverjakten i rallycross-VM. Teamkamraten Johan Kristoffersson startar i Tyskland som ohotad världsmästare.
– Det blir Petter, Mattias och Loeb som får slåss om resterna, skojar Kristoffersson.

Två veckor har gått sedan han säkrade guldet i Riga, med två deltävlingar kvar. Nu kan 28-åringen från Arvika köra lördag–söndag på Estering i Buxtehude med vetskapen att ingen kan rubba honom från tronen.

– Det är en av de sakerna som sjunker in lite när man tänker på det mer, att det ändå är Petter Solberg, Sebastien Loeb och Mattias Ekström, som tillsammans har 13 VM-titlar, som ska göra upp om andra- och tredjeplatsen bakom mig. Det är då man känner att det var rätt bra gjort ändå.

Vad har du gjort den här tiden sedan du blev världsmästare?

– Det är pr, pr, pr hela vägen. Det har varit intervjuer i radio, tv och tidningar, uppdrag med Volkswagen och sponsorer. Jag har haft fullt upp sedan jag gick i mål egentligen, men man får passa på och smida medan järnet är varmt.

Känns det som intresset kring det du gjort är stort?

– Ja, det tycker jag. Det blev ännu större med den diskussionen som blev efter.

Kristoffersson refererar till det vi tidigare rapporterat om – att en del konkurrenter tyckte att det värmländska Volkswagenteamet varit för överlägset och vill ha regeländringar, exempelvis ett budgettak, till nästa säsong.

Han har inget ytterligare att tillägga i den debatten.

– Allt det som vi velat ha sagt är väl sagt.

Har du hunnit njuta?

– Ja, absolut. Men det tar ett tag innan det sjunker in. Men jag har ingen brådska med det.

Kristoffersson har vunnit sex av säsongens tio tävlingar varav fem raka, vilket är rekord.

Vad har du för motivation nu?

– Det är att göra bra resultat. Inför nästa år är det viktigt att fortsätta göra ett bra arbete. Man är aldrig bättre än sitt sista race.

Teamets testförare, tysken Dieter Depping, har tagits in för att köra om teampoäng tillsammans med Kristoffersson så att Petter Solberg, som bröt ett nyckelben och två revben i en krock i Riga och genomgick en lyckad operation i Göteborg i måndags, inte ska behöva känna press att starta. Teammästerskapet är redan säkrat. Solberg vill köra och har tredjebilen till förfogande, men det är inte säkert att han kan.

– Det är bara att hoppas att han får använda de sista dagarna att läka ihop så fort som möjligt, säger Johan Kristoffersson.

Två veckor har gått sedan han säkrade guldet i Riga, med två deltävlingar kvar. Nu kan 28-åringen från Arvika köra lördag–söndag på Estering i Buxtehude med vetskapen att ingen kan rubba honom från tronen.

– Det är en av de sakerna som sjunker in lite när man tänker på det mer, att det ändå är Petter Solberg, Sebastien Loeb och Mattias Ekström, som tillsammans har 13 VM-titlar, som ska göra upp om andra- och tredjeplatsen bakom mig. Det är då man känner att det var rätt bra gjort ändå.

Vad har du gjort den här tiden sedan du blev världsmästare?

– Det är pr, pr, pr hela vägen. Det har varit intervjuer i radio, tv och tidningar, uppdrag med Volkswagen och sponsorer. Jag har haft fullt upp sedan jag gick i mål egentligen, men man får passa på och smida medan järnet är varmt.

Känns det som intresset kring det du gjort är stort?

– Ja, det tycker jag. Det blev ännu större med den diskussionen som blev efter.

Kristoffersson refererar till det vi tidigare rapporterat om – att en del konkurrenter tyckte att det värmländska Volkswagenteamet varit för överlägset och vill ha regeländringar, exempelvis ett budgettak, till nästa säsong.

Han har inget ytterligare att tillägga i den debatten.

– Allt det som vi velat ha sagt är väl sagt.

Har du hunnit njuta?

– Ja, absolut. Men det tar ett tag innan det sjunker in. Men jag har ingen brådska med det.

Kristoffersson har vunnit sex av säsongens tio tävlingar varav fem raka, vilket är rekord.

Vad har du för motivation nu?

– Det är att göra bra resultat. Inför nästa år är det viktigt att fortsätta göra ett bra arbete. Man är aldrig bättre än sitt sista race.

Teamets testförare, tysken Dieter Depping, har tagits in för att köra om teampoäng tillsammans med Kristoffersson så att Petter Solberg, som bröt ett nyckelben och två revben i en krock i Riga och genomgick en lyckad operation i Göteborg i måndags, inte ska behöva känna press att starta. Teammästerskapet är redan säkrat. Solberg vill köra och har tredjebilen till förfogande, men det är inte säkert att han kan.

– Det är bara att hoppas att han får använda de sista dagarna att läka ihop så fort som möjligt, säger Johan Kristoffersson.

Ställningen

Förarmästerskapet i rallycross-VM: 1) Johan Kristoffersson 271 poäng, 2) Petter Solberg 209, 3) Mattias Ekström 204, 4) Sebastien Loeb 194, 5) Andreas Bakkerud 165, 6) Timmy Hansen 152.

Återstående tävlingar: Tyskland 30 oktober–1 november, Sydafrika 11–12 november.