2017-09-13 21:52

2017-09-14 20:14

Kristoffersson kan säkra VM-titeln

MOTOR: Inför tionde deltävlingen av tolv

Johan Kristoffersson har fyra raka segrar och kan säkra världsmästartiteln i rallycross redan i Riga på söndag, med två deltävlingar kvar att köra.
– Det blir spännande, säger han.

Men det blir svårt. Just nu leder Johan Kristoffersson med 46 poäng och måste ha utökat till 61 efter att krutröken lagt sig i Lettland för att försprånget ska vara ointagligt inför avslutningen i tyska Buxtehude den 1 oktober och Kapstaden i Sydafrika den 12 november.

– Ärligt talat har jag varken räknat eller fokuserat särskilt på poängen. Det är ju inte bara upp till mig. Det är fortfarande 90 kvar att köra om och det kan gå fort att tappa.

Tvåan är dock den körande teamägaren Petter Solberg och han lär inte sätta några käppar i hjulen.

– Målsättningen för oss har varit att vinna teammästerskapet. Om vi båda kan vara på pallen i förarmästerskapet är det ytterligare en bonus. Vi kommer göra allt vi kan för att bli etta och tvåa, säger Johan.

Trean Mattias Ekström är just 61 poäng bakom. Det går max att ta 30 poäng per tävling. I övrigt är det bara två förare som fortfarande har en teoretisk chans att komma i kapp: Sebastien Loeb och Timmy Hansen.

Har du champagnen på kylning i fall du skulle bli världsmästare nu?

– Nej, de problemen får vi ta då. Det brukar lösa sig.

I teammästerskapet är PSRX Volkswagen Swedens ledning än mer betryggande. Där räcker det att hålla rådande avstånd till Hansens Peugeot-team för att bärga titeln i Riga.

Samtidigt avgörs STCC på Mantorp utan Kristoffersson. Trots att han missat två tävlingar tidigare ligger han trea i mästerskapet, närmast hotad av kollegan i Volkswagenteamet från Arvika, Fredrik Blomstedt. Stockholmaren är 19 poäng efter och har tagit minst 25 per tävling hittills i år.

– Jag hoppas i så fall att det är han som tar det och ingen annan.

Titelkampen står mellan Robert Dahlgren, Seat, och Kristofferssons andre teamkompis, Fredrik Ekblom. Det är kraftig fördel Dahlgren.

Bryntesson i EM

EM-klassen i Supercar består av fem deltävlingar och når säsongens slutmål i Riga. Fjolårstvåan i Supercar lites, Thomas Bryntesson från Töcksfors, som vann senast i Frankrike, ligger tvåa och har chans på guldet, men det krävs optimal utdelning om han ska ta in 18 poäng på ledaren Anton Marklund.

Men det blir svårt. Just nu leder Johan Kristoffersson med 46 poäng och måste ha utökat till 61 efter att krutröken lagt sig i Lettland för att försprånget ska vara ointagligt inför avslutningen i tyska Buxtehude den 1 oktober och Kapstaden i Sydafrika den 12 november.

– Ärligt talat har jag varken räknat eller fokuserat särskilt på poängen. Det är ju inte bara upp till mig. Det är fortfarande 90 kvar att köra om och det kan gå fort att tappa.

Tvåan är dock den körande teamägaren Petter Solberg och han lär inte sätta några käppar i hjulen.

– Målsättningen för oss har varit att vinna teammästerskapet. Om vi båda kan vara på pallen i förarmästerskapet är det ytterligare en bonus. Vi kommer göra allt vi kan för att bli etta och tvåa, säger Johan.

Trean Mattias Ekström är just 61 poäng bakom. Det går max att ta 30 poäng per tävling. I övrigt är det bara två förare som fortfarande har en teoretisk chans att komma i kapp: Sebastien Loeb och Timmy Hansen.

Har du champagnen på kylning i fall du skulle bli världsmästare nu?

– Nej, de problemen får vi ta då. Det brukar lösa sig.

I teammästerskapet är PSRX Volkswagen Swedens ledning än mer betryggande. Där räcker det att hålla rådande avstånd till Hansens Peugeot-team för att bärga titeln i Riga.

Samtidigt avgörs STCC på Mantorp utan Kristoffersson. Trots att han missat två tävlingar tidigare ligger han trea i mästerskapet, närmast hotad av kollegan i Volkswagenteamet från Arvika, Fredrik Blomstedt. Stockholmaren är 19 poäng efter och har tagit minst 25 per tävling hittills i år.

– Jag hoppas i så fall att det är han som tar det och ingen annan.

Titelkampen står mellan Robert Dahlgren, Seat, och Kristofferssons andre teamkompis, Fredrik Ekblom. Det är kraftig fördel Dahlgren.

Bryntesson i EM

EM-klassen i Supercar består av fem deltävlingar och når säsongens slutmål i Riga. Fjolårstvåan i Supercar lites, Thomas Bryntesson från Töcksfors, som vann senast i Frankrike, ligger tvåa och har chans på guldet, men det krävs optimal utdelning om han ska ta in 18 poäng på ledaren Anton Marklund.

Ställningen

VM: 1) Johan Kristoffersson 241, 2) Petter Solberg 195, 3) Mattias Ekström 180, 4) Sebastien Loeb 169, 5) Timmy Hansen 155.

Teammästerskapet: 1) PSRX Volkswagen Sweden 436, 2) Team Peugeot-Hansen 324.

Supercar-EM: 1) Anton Marklund 99, 2) Thomas Bryntesson 81, 3) Tommy Rustad 70, 8) Peter Hedström 43.