2017-05-18 06:00

2017-05-18 06:00

Kristoffersson kör med Ekblom

MOTOR: KMS-teamet med tre bilar till Finland

Dubbelsatsande Johan Kristoffersson gör säsongsdebut i STCC på lördag i Finland.
Han får sällskap i teamet av Fredrik Ekblom, som får fortsatt förtroende.
– Det ska bli väldigt kul att köra med Fredrik, säger Johan.

Johan Kristoffersson kommer med en färsk seger i rallycross-VM i bagaget (gångna helgen i Belgien).

Däremot finns inte den andra dubbelsatsande värmlänningen, Mikaela Åhlin-Kottulinsky, med på banan i Alastaro i sydöstra Finland. Hon kör samtidigt en Audi R8 LMS i internationella racingserien ADAC GT Masters på tyska Lausitzring. Mikaela, som tävlar i STCC i en Audi för PWR Racing Junior Team, hade det tungt i premiären på Mantorp den 6 maj, med två brutna race och en tolfteplats.

Johan Kristoffersson var då upptagen av rallycross-VM i Tyskland och ersattes i det Arvikabaserade KMS-teamet av trefaldige mästaren Fredrik Ekblom, som rattade hem två andraplatser och en seger och bara överträffades av dubbelsegraren Robert Dahlgren, PWR Racing Team, i en Seat. KMS-teamets andreförare Fredrik Blomstedt övertygade också och blev trea och fyra.

Tredje bil

Framgången gör att teamet, efter diskussion med sponsorer, tar hem en tredje Volkswagen Golf GTI så att Ekblom kan fortsätta.

– Jag var bara glad åt att ha fått låna Johans bil nere på Knutstorp, men så ringde Tommy (teamchef Kristoffersson) och frågade om jag kunde ta mig över till Finland. Nu blir det all in på segrar, säger 46-åringen från Örebro i ett pressmeddelande.

– Jag gillar Fredrik. Vi har jobbat tillsammans förr (2010–2011 i Biogasprojektet), säger Johan Kristoffersson.

Återstår att se vad Johan, mästare 2012 och trea i fjol (missade race då också), kan göra när han kliver in i handlingen.

Teamet hade snabbast varvtider på Knutstorp. Med vassare starter kunde resultatet ha blivit ännu bättre. Johan, som kan utnyttja sin startsnabbhet från rallycrossen, tror inte att starterna ska bli något problem nu efter att ha testat på flygfältet i Arvika.

– Det kändes bra. Bilen är det inget fel på.

28-åringen får dock svårt att tampas om sammanlagda titeln eftersom han också missar de två sista deltävlingarna, på Anderstorp och Mantorp, som krockar med rallycross-VM.

– Teoretiskt är det möjligt, men då måste jag till att börja med vinna alla racen. Jag tänker inte ens på mästerskapet. STCC är mest kul körträning. Vi får i stället se till att Fredrik får så många poäng som möjligt. Personligen hoppas jag att han fortsätter, så han kan vara med och fightas om titeln.

Men enligt Tommy Kristoffersson är inget klart än.

– Allting har kommit väldigt snabbt på. Vi får ta en tävling i taget nu, men för oss som återförsäljare av Golf GTI TCR-bilarna är det bra att ha ytterligare en bil tillgänglig.

Årets STCC omfattar sju tävlingar och hela 21 race totalt. Kanonloppet på Gelleråsen är den 13 augusti. Nu blir första gången STCC har en tävling i Finland.

Johan Kristoffersson kommer med en färsk seger i rallycross-VM i bagaget (gångna helgen i Belgien).

Däremot finns inte den andra dubbelsatsande värmlänningen, Mikaela Åhlin-Kottulinsky, med på banan i Alastaro i sydöstra Finland. Hon kör samtidigt en Audi R8 LMS i internationella racingserien ADAC GT Masters på tyska Lausitzring. Mikaela, som tävlar i STCC i en Audi för PWR Racing Junior Team, hade det tungt i premiären på Mantorp den 6 maj, med två brutna race och en tolfteplats.

Johan Kristoffersson var då upptagen av rallycross-VM i Tyskland och ersattes i det Arvikabaserade KMS-teamet av trefaldige mästaren Fredrik Ekblom, som rattade hem två andraplatser och en seger och bara överträffades av dubbelsegraren Robert Dahlgren, PWR Racing Team, i en Seat. KMS-teamets andreförare Fredrik Blomstedt övertygade också och blev trea och fyra.

Tredje bil

Framgången gör att teamet, efter diskussion med sponsorer, tar hem en tredje Volkswagen Golf GTI så att Ekblom kan fortsätta.

– Jag var bara glad åt att ha fått låna Johans bil nere på Knutstorp, men så ringde Tommy (teamchef Kristoffersson) och frågade om jag kunde ta mig över till Finland. Nu blir det all in på segrar, säger 46-åringen från Örebro i ett pressmeddelande.

– Jag gillar Fredrik. Vi har jobbat tillsammans förr (2010–2011 i Biogasprojektet), säger Johan Kristoffersson.

Återstår att se vad Johan, mästare 2012 och trea i fjol (missade race då också), kan göra när han kliver in i handlingen.

Teamet hade snabbast varvtider på Knutstorp. Med vassare starter kunde resultatet ha blivit ännu bättre. Johan, som kan utnyttja sin startsnabbhet från rallycrossen, tror inte att starterna ska bli något problem nu efter att ha testat på flygfältet i Arvika.

– Det kändes bra. Bilen är det inget fel på.

28-åringen får dock svårt att tampas om sammanlagda titeln eftersom han också missar de två sista deltävlingarna, på Anderstorp och Mantorp, som krockar med rallycross-VM.

– Teoretiskt är det möjligt, men då måste jag till att börja med vinna alla racen. Jag tänker inte ens på mästerskapet. STCC är mest kul körträning. Vi får i stället se till att Fredrik får så många poäng som möjligt. Personligen hoppas jag att han fortsätter, så han kan vara med och fightas om titeln.

Men enligt Tommy Kristoffersson är inget klart än.

– Allting har kommit väldigt snabbt på. Vi får ta en tävling i taget nu, men för oss som återförsäljare av Golf GTI TCR-bilarna är det bra att ha ytterligare en bil tillgänglig.

Årets STCC omfattar sju tävlingar och hela 21 race totalt. Kanonloppet på Gelleråsen är den 13 augusti. Nu blir första gången STCC har en tävling i Finland.